4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Ceaiul Yerba Mate, o bautura ce poate lupta impotriva multor boli

Yerba Mate nu este tocmai un ceai, ci o bautura asemanatoare ceaiului, consumata in mod traditional in America de Sud si a fost folosita de indigeni de multe secole ca bautura cu proprietati medicinale. In prezent, a castigat tot mai mult popularitate, iar multi o includ ca alternativa la cafea si ceai.

Yerba Mate este o sursa nutritiva de energie, vigilenta mentala si sanatate buna si, pe deasupra, s-a dovedit ca lupta impotriva cancerului si a altor boli inflamatorii.

Yerba mate este o specie din familia Aquifoliaceae, cu denumirea botanica Ilex paraguariensis A, iar ceaiul este preparat din frunzele uscate ale plantei, care apoi sunt maruntite si invechite in mod obisnuit timp de un an in recipiente de cedru inainte de a fi comercializate sub forma de ceai. Dupa preparare, ceaiul are o culoare verzuie si o aroma pamantoasa, de plante, asemanatoare cu unele soiuri de ceai verde.

Yerba Mate are in compozitia sa  mai putina cofeina decat cafeaua sau ceaiul negru, fiind astfel o buna alegere pentru un plus de energie fara agitatie, impreuna cu 196 de compusi activi, inclusiv vitamine (vitamina C, vitamina B1 si vitamina B2), minerale (zinc, crom, potasiu, cupru, aluminiu, fier, mangan si nichel) si antioxidanti (polifenoli, acid clorogenic si derivați de cafeoil). Prin urmare, datorita compozitiei sale, s-a dovedit stiintific ca aceasta planta are urmatoarele efecte:

Ceaiul Yerba Mate – Beneficii pentru sanatate

-Stimuleaza sistemul imunitar

Continutul de vitamina C din ceaiul de yerba mate ajuta la intarirea imunitatii. Totodata,  frunzele de yerba mate contin saponine care au efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sange, cancerului si sanatatii oaselor. De asemenea, s-a descoperit ca intaresc in mod specific sistemul imunitar si ajuta organismul sa se protejeze impotriva bolilor.

-Cresteti aportul de nutrienti

Yerba mate este bogata in nutrienti (contine A, C, E, B1 , B2, niacina, B5 si complexul B, calciu, mangan, fier, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, caroten, acizi grasi, clorofila, flavonoli, polifenoli, inozitol, oligominerale, antioxidanti, taninuri si cel putin 15 aminoacizi), fiind considerata o modalitate excelenta de detoxifiere a organismul.

-Imbunatateste memoria

Studiile arata ca Yerba Mate este un stimulent bun pentru creier. Ingredientele active ale ceaiului pot imbunatati memoria si atentia, precum si concentrarea. Totodata, antioxidantii din ceai pot preveni depunerea placii in creier, contracarand potential efectele dementei.

-Poate ucide celulele canceroase din colon

Un studiu stiintific din 2011 a constatat ca frunzele de ceai de yerba mate au atat capacitati antiinflamatorii, cat si anti-cancer. Studiul a aratat ca derivatii acidului cafeoilchinic (CQA) din acest ceai au tratat cu succes cancerul de colon.

Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele canceroase in vitro au murit atunci cand au fost expuse la compusii bioactivi prezenti intr-o ceasca de ceai.

„Derivatii de cofeina din ceaiul yerba mate nu numai ca au indus moartea celulelor umane canceroase de colon, ci au redus si markerii importanti ai inflamatiei”, a declarat Elvira de Mejia, unul dintre liderii studiului, profesorul asociat de la Universitatea din Illinois. De asemenea, Mejia a adaugat ca acest lucru este esential, deoarece inflamatia poate duce la progresia cancerului.

In plus, un studiu din 2020 dezvaluie ca yerba mate protejeaza si celulele hepatice si prezinta un efect antiinflamator, precum si un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

Atentie!!! Chiar daca are beneficii in ceea ce priveste cancerul, exista unele studii care  indica faptul ca cei care beau cantitati mari de yerba mate fierbinte pe perioade prelungite pot prezenta un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul esofagului, laringelui si cavitatii bucale. De asemenea, fumatul in combinatie cu yerba mate pare sa creasca foarte mult riscul de cancer.

-Reduce nivelul de colesterol si Imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Studiile au aratat ca ceai de yerba mate poate imbunatati in mod natural nivelul lipidelor serice, scazand astfel nivelul colesterolului rau (LDL). De exemplu, un studiu publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry a aratat ca un consum moderat de yerba mate a dus la o reducere a colesterolului LDL (rau) pentru subiectii sanatosi dislipidemici (cei cu niveluri ridicate de colesterol, trigliceride sau ambele, dar altfel sanatosi), precum si un reducere suplimentara a colesterolului LDL la indivizii sub terapie cu statine.

De asemenea, prin reducerea colesterolului rau, poate ajuta si la reducerea riscului pentru diferite boli cardiovasculare. De exemplu, consumul acestei bauturi protejeaza tesutul miocardic al inimii si este, de asemenea, benefic in reducerea stresului oxidativ cauzat de speciile reactive de oxigen care pot provoca accident vascular cerebral etc.

-Ajuta la pierderea in greutate sanatoasa

Studiile efectuate pe animale au aratat ca saponinele din acest ceai pot ajuta la reducerea greutatii corporale. De asemenea, s-a dovedit ca ingestia de yerba mate creste oxidarea grasimilor si consumul de energie in timpul exercitiilor fizice.

Vezi si: Ceaiuri care iti dau energie. Energizantele naturale sunt cele mai bune

Un studiu randomizat a aratat ca suplimentarea cu yerba mate scade masa de grasime corporala si procentul de grasime corporala. A prezentat abilitati puternice impotriva obezitatii, care nu au produs efecte adverse semnificative. Prin urmare, aceste descoperiri arata ca suplimentarea cu yerba mate poate fi o modalitate eficienta de a lupta impotriva obezitatii.

-Creste apetitul sexual

Yerba Mate are si un efect usor afrodisiac, fiind folosit in principal de barbati pentru a le creste libidoul si apetitul sexual. Totodata, continutul bogat de minerale si vitamine poate ajuta la imbunatatirea fertilitatii, echilibrului hormonal si a sanatatii reproductive.

-Creste circulatia

Nivelurile mari de fier gasite in acest ceai poate ajuta semnificativ la producerea de globule rosii, prevenind astfel anemia. Odata cu cresterea productiei de globule rosii, mai mult sange oxigenat poate curge catre organele si extremitatile care au cel mai mult nevoie de aceste resurse.

Vezi: Ce ceaiuri nu sunt bune in sarcina

Vezi si: Ce beneficii si contraindicatii au frunzele arborelui Maté

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole