14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Lichenii. Iata ce trebuie sa stii despre aceste organisme

Lichenii sunt printre primele forme de viață de pe Terra. Acestia reprezinta un grup de organisme, rezultate in urma convietuirii permanente dintre o ciuperca si o alga. Lichenii traiesc in tundra arctica, deserturi, coaste stancoase, la inaltimi mari sau in anumite zone toxice. Ei se numara printre organismele cu cea mai lunga viata pe pamant si pot trai cateva sute de ani.

Lichenii sunt de dimensiuni mici si poate avea diferite forme. De exemplu, se cunosc peste 20000 de specii de licheni, care cresc pe scoarta copacilor, pe pamant, pe stanci goale.

Lichenii sunt folositi de foarte multi ani in medicina si in stiinta. Din acesti licheni se extrage turnesolul, o substanta folosita ca indicator in chimie, colorand-se in rosu in solutiile acide si in albastru in solutiile alcaline.

Multi dintre noi nu acordam o importanta deosebita acestor licheni, dar trebuie sa stiti ca acestia au rolul de a purifica aerul, absorbind dioxidul de carbon. In urma unui studiu, s-a observat ca lichenii si muschii de pe intreaga suprafata a globului absorb 14 miliarde de tone de dioxid de carbon si asimileaza circa 50 milioane tone de azot.

Lichenii nu au radacini si trebuie sa absoarba complet si nefiltrate substantele nutritive si apa din aer, fiind mult mai sensibil la poluantii din aer. Desi ciupercile pot absorbi apa si mineralele din sol si din mediul inconjurator, ele nu pot provoca fotosinteza din cauza lipsei de clorofila. In cadrul simbiozei, ciuperca este aceea care procura apa si sarurile minerale, alga, datorita clorofilei ce o contine, sintetizand hidratii de carbon necesari ciupercii.

Lichenii sunt impartiti in trei grupe in functie de forma lor de crestere: lichenii de piatra, lichenii de conifere si lichenul de stejar.

Iata si o lista cu licheni:
  • Usnea barbata – creste pe ramurile si trunchiul molidului
  • Usnea filipendula
  • Pseudevernia furfuracea
  • Cladonia pyxidata
  • Hypogymnia physodes
  • Flavoparmelia caperata
  • Evernia prunastri
  • Xanthoria parietina
  • Dibaeis baeomyces – creste pe pamant
  • Rhizocarpon geographicum – creste pe roci
  • Lobaria pulmonaria – creste numai la 900 m deasupra nivelului marii
  • Cetraria islandica
  • Cladonia rangiferina: comestibil si folosit adesea ca decor
  • Letharia vulpina: otravitor, creste pe conifere, acoperisuri si garduri de gradina

Dupa cum spuneam si mai sus, anumiti licheni se folosesc in medicina si in medicina naturala ca plante medicinale. Iata cateva exemple:

-Lichen Islandicus si Usnea barbata

Acestia sunt utilizati in medicina pe baza de plante in tratarea racelilor, in special pentru zona gatului (reduc iritarea) sau boli respiratorii cronice, sub forma de picaturi, pastile sau ceai. De asemenea, mai exista si licheni care contin acid usnic, fiind considerat un bun antibiotic natural.

-Lichenul de stejar (Evernia prunastri)

Acesta creste pe stanci, pe pomi, de preferinta pe stejar, fag, anin, mesteacan, frasin, tei, dar si pe pomii fructiferi batrani, din zonele de deal si de munte. Este folosit pentru mirosului sau picant, la parfumuri si produse cosmetice.

Se poate recolta tot cursul anului, pe timp uscat. Are proprietati antibiotice, împotriva bacilului tuberculozei, al agentului difteriei.

-Lichen Islandicu și Lecanora esculenta

Acestia sunt licheni comestibili. Pe vremuri, acestia erau serviti ca aliment dupa dezastre sau in momente de foamete. Un alt lichen comestibil este si Gyrophora esculenta, care se consuma in Japonia ca o delicatesa rara.

Atentie! Lichenii de copac si cei de stejar pot declansa alergii severe la persoanele sensibile. Lichenul lup contine vulpinic, o toxina care pentru vertebrate carnivore este foarte toxic.

-Lichenii de piatra

Acestia cresc pe stanci, în zone alpine, sub forma de tufa, cu un miros slab si gust puternic, mucilaginos.

Compozitie: mucilagii solubile in apa fierbinte, acizi lichenici, vitaminele A si B1, iod, hidrati de carbon (din care, in tarile nordice, se prepara zaharul). Datorita substantelor amare, este folosit in stimularea digestiei, sub forma de extract alcoolic, tonic amar, stomahic, in anorexii.

Datorita mucilagiilor, care se extrag prin preparare la cald, lichenii de piatra se folosesc la tratarea bronsitelor.

De asemenea, industria farmaceutica extrage din licheni antibiotice active pentru bacilul Koch, dar nu trebuie confundat cu muschiul de piatra. Vezi si: Ceaiul din licheni de piatra, un bun remediu in tratarea afectiunilor respiratorii si stimularea digestiei

Lichenii de conifere (Parmelia furfuracea)

Acestia cresc in padurile de conifere, mai ales in cele de molid de pe versantii nordici, pe pomi (trunchi, ramuri) si pe sol. Sunt aspri, cu miros difuz si gust dulce-acrisor, mucilaginos.

Contin acizi alifatici si se folosesc la prepararea sapunurilor si a produselor cosmetice.

Iata cateva preparate medicinale pe baza de licheni

Atentie! Aceste preparate se recomanda sa fie facute doar de persoane autorizate.

-Decoct antituse: se prepara din lichen de piatra, dintr-o lingurita de tal la o cana cu apa, la care se adauga putin bicarbonat. Se beau cate 2 cani pe zi, simplu sau in amestec cu lapte.

-Macerat la rece: se prepara din 3 lingurite de lichen la o cana cu apa. Se lasa la macerat 1 zi, apoi se bea cate un sfert de cana, inainte de mese. Este indicat in bronsita, datorita actiunii sale expectorante.

-Tinctura de lichen de piatra: 20 g de lichen de piatra se adauga in 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat timp de 1 saptamana. Se administreaza cate 20 de picaturi, diluate cu apa, inainte de mesele principale. Este un bun remediu in faringita, astm, pneumonie, bronsita, tuse uscata. In caz de gripa si ganglioni inflamati se combina cu tinctura de radacina de brusture si echinaceea, iar in caz de pancreatita, insuficienta pancreatica si diabet, se amesteca in proportii egale cu tinctura de frunze de afin.

Aceasta tinctura este indicata si in intoxicatii cu metale grele, rau de miscare, stari de voma si dureri de cap ce apar dupa anestezii. Extern, se recomanda in plagi infectate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole