15.5 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Ceaiul de menta. Ce beneficii are cea mai revigoranta bautura naturala

Ceaiul de menta este unul dintre cele mai populare ceaiuri din lume, apreciat pentru aroma sa racoritoare si proprietatile sale terapeutice. Este preparat din frunzele uscate sau proaspete ale plantei de menta (Mentha piperita) si poate fi servit fierbinte sau rece.

Ceaiul de menta are o serie de beneficii pentru sanatate. Una dintre cele mai importante proprietati ale ceaiului de menta este capacitatea sa de a calma sistemul digestiv (amelioreaza indigestia, greata, flatulenta etc.), dar si efectele sale antiinflamatorii (amelioreaza durerile de cap si alte simptome ale inflamatiei). Mai mult decat atat, este, de asemenea, cunoscut ca este benefic pentru sanatatea mintala, deoarece proprietatile sale calmante te fac sa te relaxezi, sa eliberezi stresul si presiunea mentala.

Ceaiul de menta are in compozitia sa diverse substante, in special limonen si L-carvona, impreuna cu diverse alte flavonoide si cantitati limitate de mentol (semnificativ mai putin decat in ​​menta).

Pentru a pregati ceaiul de menta, este nevoie de frunze proaspete sau uscate de menta, care se lasa la infuzat in apa fierbinte timp de aproximativ 5-10 minute. Indulcitorii, cum ar fi mierea sau zaharul, pot fi adaugati pentru a imbunatati gustul. Ceaiul de menta poate fi servit fierbinte sau rece, in functie de preferinte.

Ceai de menta – Beneficii

-Calmeaza sistemul digestiv

Ceaiul de menta a fost folosit in mod obisnuit pentru a trata o varietate de afectiuni digestive si de stomac, inclusiv sindromul colonului iritabil, indigestie si constipatie. Un articol publicat in Jurnalul European de Gastroenterologie si Hepatologie sugereaza ca uleiul de menta este o forma populara de tratament medicamentos, in special pentru sindromul colonului iritabil.

Un studiu asupra remediilor pe baza de plante pentru dispepsia non-ulceroasa mentioneaza menta ca fiind un aliment foarte important care poate reduce inflamatia la nivelul stomacului.

Totodata, o cercetare condusa de Israel Castillo-Juárez si colab., arata ca ceaiul de menta poate ajuta la activitatea anti-Helicobacter Pylori – aceasta planta prezinta efecte inhibitoare si poate ajuta la ameliorarea tulburarilor gastrointestinale.

-Poate preveni greata si varsaturile

Efectele antiinflamatorii ale ceaiului de menta va pot ajuta stomacul sa se calmeze atunci cand aveti orice fel de tulburari de stomac sau greata.  De exemplu, un studiu privind „Activitatile antibacteriene si antioxidante ale Mentha piperita L.” de Dr. Rajinder Singh si colab. afirma ca menta si uleiul sau au fost folosite in medicina traditionala pentru a trata greata, inclusiv in cazul raului de miscare pe o barca sau avion.

Vezi si: Sirop de menta. Reteta racoroasa si sanatoasa

-Poate reduce inflamatia

Ceaiul de menta ajuta la reducerea durerilor de cap si a altor dureri in intregul organism, in special la nivelul articulatiilor. Totodata, s-a demonstrat ca proprietatile antiinflamatorii din aceasta planta scad markerii inflamatiei, inclusiv numarul de celule albe din sange la modelele animale.

-Poate imbunatati memoria

Limonenul gasit in acest ceai opreste efectele negative ale radicalilor liberi si poate creste activitatea neurotransmitatorilor, pana la imbunatatirea memoriei si a concentrarii.

-Poate ameliora stresul

Conform Manualului de ierburi si condimente (editia a doua), ceaiul de menta poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, migrenelor si a altor simptome legate de stres.

-Poate creste imunitatea

Un studiu al lui Gokalp Is canon et al. a descoperit ca mentolul prezent in menta are proprietati antimicrobiene si poate ajuta la inhibarea agentilor patogeni. In plus, ceaiul de menta este preparat din menta care contine vitamine B, calciu, sodiu, fosfor, potasiu si magneziu. Acesti nutrienti pot ajuta la combaterea bolilor si pot indeplini functiile necesare pentru a mentine organismul sa functioneze sanatos.

-Poate lupta impotriva respiratiei urate

Potrivit unui studiu din 2014, aroma puternica, de mentol si calitatea antibacteriana a frunzelor de menta pot ajuta la imbunatatirea respiratiei. Elementul antibacterian poate ucide germenii care pot duce la halitoza, in timp ce mentolul din ceai poate coplesi mirosul urat si va lasa respiratia proaspata si curata.

Vezi si: Apa de gura cu ulei esential de menta. Reteta naturala pentru o dantura sanatoasa

-Poate reduce nivelul de colesterol

Un studiu recent efectuat pe animale, privind efectele extractului de menta, a afirmat ca extractul de menta poate scadea nivelul colesterolului LDL (rau) si, dupa cum se stie, nivelurile mai ridicate ale colesterolului sunt asociate cu boli cardiovasculare precum atacul de cord si accidentul vascular cerebral.

-Poate preveni cancerul

Dr. Roderick Dashwood, de la Colegiul de Medicina Texas A&M, in cercetarile sale privind „Activitatea antimutagena a mentei”, a descoperit ca infuzia de menta este utila in inhibarea carcinogenezei. Un alt studiu publicat in Journal of Functional Foods a aratat ca oxidul de piperitenon gasit in menta are puternice proprietati anticancerigene, in special impotriva cancerului de colon.

Vezi si: Consumul de ceai negru poate reduce riscul de deces, arata un nou studiu

Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole