8.5 C
București
marți, ianuarie 7, 2025

Ceaiul de menta: 10 beneficii pentru sanatate sustinute de stiinta

Ceaiul de menta este una dintre cele mai populare bauturi din lume, apreciata nu doar pentru gustul sau revigorant, ci si pentru beneficiile sale pentru sanatate. Inca de pe vremea egiptenilor antici, menta a fost folosita pentru proprietatile sale terapeutice. Astazi, cercetarile stiintifice continua sa confirme numeroasele beneficii ale consumului de ceai de menta. 

Ceaiul de menta este cunoscut a fi un bun calmant. Dar ce mai are acest ceai disponibil pe scara larga pentru organismul nostru in ceea ce priveste beneficiile? Sa exploram mai jos cateva dintre aplicatiile medicinale ale ceaiului de menta.

Ceaiul de menta:- Beneficii pentru sanatate sustinute de stiinta

1.Alina disconfortul gastric:

Ceaiul de menta este cunoscut pentru capacitatea sa de a calma si de a ameliora simptomele asociate indigestiei, inclusiv balonarea, flatulenta si disconfortul abdominal. Uleiul de menta din frunzele de menta este considerat a avea efecte antispasmodice si antiinflamatorii, relaxand muschii tractului digestiv si facilitand digestia.

2.Imbunatateste digestia:

Consumul regulat de ceai de menta poate stimula secretia bilei, ajutand astfel la descompunerea grasimilor din alimente si la absorbtia substantelor nutritive esentiale. Acest lucru poate contribui la o digestie mai eficienta si la reducerea senzatiei de greutate in stomac dupa masa.

Totodata, in 2014, o analiza cuprinzatoare a noua studii care au implicat 726 de pacienti cu sindrom de colon iritabil a constatat ca uleiul puternic de menta a oferit o ameliorare semnificativa a simptomelor in comparatie cu un placebo. Intr-un studiu separat pe 72 de persoane cu sindromul intestinului iritabil, capsulele cu ulei de menta au produs o reducere notabila a simptomelor cu 40% in patru saptamani, depasind imbunatatirea cu 24,3% a placebo. Mai mult, o revizuire a 14 studii clinice cu 2.000 de copii a evidentiat eficacitatea mentei in reducerea durerii abdominale.

*In timp ce uleiul de menta a fost in centrul cercetarii, ceaiul de menta, cu o concentratie mai blanda, detine beneficii potentiale pentru digestie, desi este nevoie de explorare stiintifica suplimentara.

*Cum se utilizeaza: Poti folosi pliculete organice de ceai de menta, deoarece sunt considerate un carminativ deoarece ajuta la deplasarea gazului prin corp pe masura ce se acumuleaza.

Vezi si: Mierea de menta, remediul care iti usureaza digestia

3.Reduce greata:

Aromele naturale ale mentolului din ceaiul de menta au efecte calmante asupra stomacului si pot ajuta la reducerea senzatiei de greata si la ameliorarea simptomelor asociate raului de miscare sau raului de dimineata. In plus, un studiu publicat de Complementary Therapies in Medicine a constatat ca picaturile de ulei de menta amelioreaza greata si varsaturile la pacientii cu chimioterapie.

4.Activitate anti-Helicobacter Pylori

O cercetarea condusa de Israel Castillo-Juárez si colab. a studiat efectele plantelor medicinale asupra Helicobacter pylori si sugereaza ca menta prezinta efecte inhibitoare si poate ajuta la ameliorarea tulburarilor gastrointestinale.

Acesta a fost confirmat in continuare de un studiu din 2015, in care frunzele de menta au demonstrat activitate anti-Helicobacter pylori in vitro, cu valori MIC variind de la 15,6 la 250 μg/ml, in functie de solventul utilizat, sugerand bioactivitatea lor promitatoare impotriva H. pylori.

5.Combat stresul si anxietatea, imbunatatind starea de spirit:

Mentolul are proprietati relaxante si poate ajuta la reducerea nivelului de stres si anxietate. Consumul regulat de ceai de menta poate contribui la inducerea unei stari de calm si relaxare, facilitand gestionarea stresului cotidian.

6.Alina durerile de cap:

Proprietatile analgezice ale mentolului din ceaiul de menta pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap si migrenelor. Inhalarea vaporilor de ceai de menta fierbinte sau aplicarea locala a uleiului de menta pe frunte si tample poate avea efecte analgezice si de relaxare.

7.Imbunatateste respiratia:

Mentolul are proprietati de decongestionare si de deschidere a cailor respiratorii, ceea ce poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale si a tusei. Consumul de ceai de menta poate fi benefic pentru persoanele care sufera de alergii sezoniere sau infectii respiratorii.

De exemplu, un studiu din 2013 a constatat ca o apa de gura cu menta a imbunatatit respiratia. In plus, un studiu din 2017 a aratat ca gargara cu uleiuri de menta, lamaie si arbore de ceai a ajutat la imbunatasirea respiratiei urat mirositoare.

8.Promoveaza sanatatea orala:

Mentolul are efecte antibacteriene si antiinflamatorii, iar consumul de ceai de menta poate contribui la reducerea placii bacteriene si la mentinerea unei igiene orale sanatoase. De asemenea, menta poate ajuta la reducerea respiratiei urat mirositoare si a gingivitei.

9.Regleaza nivelul de zahar din sange:

Unele studii sugereaza ca consumul de ceai de menta poate contribui la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Aceste efecte benefice pot fi utile in prevenirea si gestionarea diabetului zaharat de tip 2.

10.Sprijina pierderea in greutate:

Consumul de ceai de menta poate stimula metabolismul si poate ajuta la arderea caloriilor. De asemenea, efectele sale de suprimare a poftei de mancare pot contribui la controlul apetitului si la reducerea consumului de alimente in exces, facilitand astfel procesul de pierdere in greutate.

*Un studiu din 2013, efectuat pe 13 persoane sanatoase, a constatat ca administrarea unei capsule de ulei de menta a dus la scaderea poftei de mancare. Alegerea ceaiului de menta in locul gustarilor de dinainte de cina este o abordare prudenta pentru controlul poftei de mâncare.  

Vezi si: Uleiul esential de menta, produsul care nu ar trebui sa lipseasca din farmacia casei

Cum sa faci ceai de menta?

Este usor sa faci ceai de menta acasa, nu ai nevoie decat de cateva frunze de menta (proaspata sau uscata) si apa.

Ingrediente

  • 10 frunze de menta
  • 250 ml apa
  • 1 lamaie optional
  • miere dupa gust

Instructiuni

Daca faci ceai de menta, ia 10 frunze de menta proaspata si clateste-le bine sub robinet.
Odata clatite corespunzator, freaca frunzele intre degete. Procedand astfel, vei elibera aroma plantei. De asemenea, poti folosi un mojar sau un pistil pentru a zdrobi frunzele. In plus, poti folosi dosul unei linguri pentru a le zdrobi usor daca nu ai instrumentele mentionate mai sus. Asigura-te ca nu zdrobesti prea mult frunzele.
Ia o cana si pune in ea frunzele usor zdrobite. Intre timp, pune 250 ml de apa la fiert. Odata fiert, lasa apa sa se raceasca putin inainte de a o turna in cana. Nu uita ca ceaiul de menta se prepara bine in apa fierbinte si nu in apa clocotita.
Toarna cu grija apa pe frunzele de menta, dupa ce ai lasat apa sa se raceasca. Odata ce toate frunzele sunt scufundate in apa, acopera cana si las-o sa se infuzeze cel putin 7 minute. Daca vrei ca ceaiul sa fie mai tare, lasa-l la infuzat mai mult timp – 10-15 minute.
Dupa aceea, strecoara frunzele. De asemenea, poti adauga miere la ceai dupa gust. In plus, poti imbunatati gustul adaugand lamaie.

*Daca nu ai frunze proaspete de menta, poti pregati ceaiul si folosind pliculete de ceai de menta care sunt usor disponibile pe piata.

Vezi si: Menta calului, ce trebuie sa stii despre aceasta planta salbatica

Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole