Turmericul si ghimbirul sunt doua radacinoase consumate de mii de ani atat pe post de condiment, cat si de medicament, datorita proprietatilor pe care le contin. De exemplu, turmericul contine curcumina, un compusi bioactiv care are proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, iar ghimbirul contine gingerol, o substanta cu proprietati anti-greata, antiinflamatoare si anti-carcinogene.
Chiar daca dovezile sunt limitate cu privire la efectele ghimbirului si turmericului atunci cand sunt utilizate impreuna, sub forma de ceai, studiile arata ca ambele pot ajuta la reducerea durerii si a bolilor.
Ceai de ghimbir cu turmeric – Beneficii pentru sanatate
-Reduce inflamatia. Ceaiul are proprietati antiinflamatorii, care ajuta la reducerea stresului oxidativ, prevenind astfel diferite tipuri de boli. De exemplu, un studiu cefectuat pe 120 de persoane cu osteoartrita, publicat in Jurnalul de Medicina Traditionala si Complementara, a aratat ca doar consumul a 1 gram de extract de ghimbir pe zi timp de 3 luni reduce in mod eficient inflamatia si nivelul de oxid nitric, care poate juca un rol esential in cauzarea inflamatiei si cronicizarii. Totodata, un alt studiu publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicinea, a aratat ca extractul de turmeric poate ajuta la reducerea inflamatiei, la fel ca medicamentele antiinflamatoare.
-Protejeaza inima. Un studiu efectuat in anul 2019, a aratat ca extractele din acest ceai pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din organism, care este in mare parte responsabil cu depunerea placii in artere si vasele de sange, ceea ce poate creste ateroscleroza si riscul unui atac de cord si accident vascular cerebral.
-Imbunatateste memoria. Intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori americani, s-a ajuns la concluzia ca antioxidantii din turmeric si ghimbir ajuta la stimularea activitatii neuronale, la cresterea concentratiei si la reducerea depunerii placii de beta-amiloid, care poate duce la boala Alzheimer si la dementa.
-Are efect analgezic. Un raport din 2015, publicat in Nutrition Journal de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si SUA, arata ca cele doua componente active din turmeric si ghimbir, curcumina si gingerol, au proprietati analgezice, ajutand astfel la ameliorea durerii din organism. In plus, exista dovezi ca turmericul poate ameliora eficient durerile articulare asociate cu artrita.
-Intareste imunitatea. Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori indieni, ceaiul de ghimbir cu turmeric poseda proprietati antimicrobiene, antibacteriene, antifungice si antiseptice, ceea ce il fac un bun remediu pentru sistemul imunitar. Asadar, daca ai imunitatea la pamant, acest ceai poate fi solutia perfecta.
-Ajuta digestia. Acest ceai poate ajuta la stimularea miscarii peristaltice si te pot scapa de crampe balonare, sindrom de colon iritabil, colita ulceroasa, boala de reflux acid si chiar ulcerul gastric.
-Previne aparitia cancerului. Jurnalul JCO Global Oncology a publicat un studiu care arata ca turmericul si ghimbirul se afla in cap de lista atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului. Ambele radacinoase blocheaza formarea nitroaminelor si nitroamidelor cunoscute cancerigene.
Vezi si: Lapte de canepa si turmeric. Cum prepari aceasta bautura simpla si extrem de nutritiva
Ceai de ghimbir cu turmeric – Reteta
La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita ghimbir ras si 1-2 lingurite radacina de turmeric rasa/pulbere de turmeric. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara. Pentru un efect mai puternic, se poate adauga la final si o lingurita de piper negru si o lingurita de miere.
Acest ceai te va ajuta in timpul sezonului de raceala, gripa si coronavirus.
Nu uita ca acest ceai este extrem de puternic, asa ca atunci cand il bei cu moderatie (1-2 cani pe zi), te vei putea bucura de beneficiile mai sus mentionate.
Vezi si: Ginger-ale. Cum se prepara berea de ghimbir
Atentionari!!!
Efectele secundare ale ceaiului de ghimbir cu turmeric rezulta in mare parte din consumul excesiv si includ probleme gastrointestinale. Totodata, trebuie sa stii ca pot aparea anumite interactiunil medicamentoase. De exemplu, daca iei medicamente pentru reglarea diabetului sau a tensiunii arteriale, natura hipotensiva si reglatoare a glucozei a ceaiului de ghimbir cu turmeric poate scadea zaharul din sange sau tensiunea arteriala la niveluri periculoase. Prin urmare, este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a consuma acest ceai.
Specialistii din domeniul sanatatii sustin ca efectele medicinale puternice ale acestui ceai pot fi periculoase pentru femeile care alapteaza sau gravid. In plus, ceaiul de ghimbir cu turmeric consumat in cantitati mari poate provoca tulburari de stomac, balonare si crampe.
Vezi si: Ceai de ghimbir. De ce este bine sa il consumi in aceasta perioada
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: