4.3 C
București
luni, noiembrie 11, 2024

Cea mai buna sursa de Vitamina B12: Tot ce trebuie sa stii

Vitamina B12, cunoscuta si sub denumirea de cobalamina, este esentiala pentru sanatatea umana, avand un rol crucial in formarea globulelor rosii, sinteza ADN-ului si mentinerea sanatatii sistemului nervos. Datorita importantei sale, este esential sa ne asiguram ca obtinem suficienta vitamina B12 din dieta. Dar care este oare cea mai buna sursa de Vitamina B12?

Ce este Vitamina B12?

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, care nu poate fi produsa de organismul uman. Este disponibila in principal in produsele de origine animala, iar deficienta de vitamina B12 poate provoca anemie megaloblastica, probleme neurologice, oboseala si slabiciune.

Doza zilnica recomandata pentru vitamina B12 (pe baza unui aport zilnic de 2.000 de calorii pentru adulti si copii cu varsta de 4 ani sau mai mult) este de 2,4 micrograme pe zi. Acesta creste pana la 2,6 mcg pentru femeile insarcinate si 2,8 mcg pentru femeile care alapteaza.

Mai trebuie stiut faptul ca daca se consuma in exces, aceasta vitamina este stocata in ficat, iar organismul o pastreaza pentru utilizare ulterioara.

Cele mai bune surse de Vitamina B12

  • Carnea: Carnea rosie, in special ficatul de vita, este una dintre cele mai bogate surse de vitamina B12. O portie de 100 g de ficat de vita poate contine pana la 70 micrograme de B12, ceea ce depaseste cu mult necesarul zilnic recomandat. Prin urmare, consumul de ficat de vita poate ajuta la prevenirea anemiei pernicioase, deoarece nu numai ca este bogat in vitamina B12, dar este bogat si in fier si folat. Acestia sunt trei nutrienti care pot ajuta la o recuperare naturala după anemie.
  • Peste si fructe de mare: Pestii grasi, cum ar fi somonul, sardinele si tonul, sunt excelente surse de vitamina B12. De exemplu, 100 g de somon contin aproximativ 4-5 micrograme de B12. Fructele de mare, cum ar fi midii si stridii, sunt, de asemenea, bogate in aceasta vitamina. Totodata, si macroul Atlantic se afla pe lista celor mai sanatosi pesti (portie contine 16,1 mcg de vitamina B12, adica 269% din doza zilnica recomandata).
  • Produse lactate: Laptele, iaurtul si branza sunt surse bune de vitamina B12. O cana de lapte contine aproximativ 1 microgram de B12, iar branza poate contine chiar mai mult, in functie de tip.
  • Oua: Ouale sunt o sursa valoroasa de vitamina B12, fiecare ou continand aproximativ 0.6 micrograme de B12. Acestea sunt o optiune excelenta pentru cei care consuma produse de origine animala, dar nu carne.
  • Alimente fortificate: Pentru vegetarieni si vegani, alimentele fortificate cu vitamina B12 reprezinta o optiune importanta. Multe cereale pentru micul dejun, laptele de soia si produsele vegetale sunt imbogatite cu vitamina B12, oferind o alternativa pentru cei care nu consuma produse de origine animala. De asemenea, mai trebuie stiut faptul ca drojdia inactiva este o optiune excelenta, deoarece este de obicei imbogatita cu B12 si alte vitamine B (2 linguri de drojdie nutritiva contine 14 mcg de vitamina B12, mai exact 583% din doza zilnica recomandata).

Importanta suplimentarii cu Vitamina B12

Datorita absentei vitaminelor B12 in majoritatea alimentelor vegetale, veganii si vegetarienii sunt adesea sfatuiti sa ia suplimente de vitamina B12. Acestea pot fi sub forma de comprimate, capsule sau injectii si sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii optime.

Vezi si: Care este planta cu cea mai mare cantitate de Vitamina B12: Mituri si realitati

Vezi si: Ficatul de vita si pui + galbenusul de ou: Cele mai puternice surse de Vitamina H (Biotina)

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole