Afectiune produsa de un virus apropiat de cel al varicelei (Varicelo-Zosterian), Zona Zoster se manifesta printr-o banda eruptiva de-a lungul unui traiect nervos. Provoaca dureri puternice, care pot persista si dupa disparitia veziculelor.
De obicei, afectati sunt nervii intercostali, facial si optic. Daca este afectat nervul optic, consultati urgent un oftalmolog, caci e posibil sa apara consecinte nefaste asupra vederii.
De regula, persoanele cele mai expuse la aceasta afectiune sunt cei care au suferit de varicela in copilarie, mai ales cei care au avut varicela pana la 18 luni, dar si cei care au un sistem imunitar slabit.
Acest virus poate fi contractat de la alte persoane care sufera de varicela, mai ales daca pacientul bolnav se afla in stadiul eruptiv. Virusul se transmite pe cale aeriana sau prin contact direct cu persoana bolnava sau cu obiecte recent contaminate. De asemnea, atingerea veziculelor este un alt mod prin care poate fi contractat virusul.
Iata care sunt principalele simptome de aparitie a zonei zoster:
In prima faza, pot aparea dureri de cap, febra, sensibilitate la lumina, oboseala, tiuituri in urechi, dureri de stomac (constipatie/diaree), inflamarea nodulilor limfatici (care se afla in spatele urechilor, a gatului, in zona inghinala si axilei), dureri, mancarimi si senzatia de usturime. La cateva zile de la aparitia unora dintre aceste simptome, boala ajunge in etapa eruptiva, care dureaza aproximativ 1 luna si este caraterizata prin: eruptii cutanate (zona se inflameaza, se inroseste si pe suprafata ei apar basici, care dupa cateva zile, lichidul capata un aspect tulbure). De regula, veziculele apar intr-o sigura zona a corpului, foarte apropiate una de cealalta. Aceste vezicule nu provoaca mancarimi, ca in cazul varicelei, ci dureri puternice. Spargerea veziculelor si scurgerea lichidului din ele determina formarea unor cruste.
Iata ce presupune tratament pentru Zona Zoster:
Zona Zoster este o afectiune cu grave consecinte asupra stilului de viata al pacientului. Mai mult decat atat, daca nu este tratata corect, complicatiile sunt extrem de neplacute, iar pacientul se va confrunta cu ele ani de zile.
Pentru ca este vorba despre o boala provocata de un virus, tratamentul include medicamente antivirale, analgezice, antiinflamatoare, corticosteroizi si unguente cu antibiotic sau solutii keratolitice ce trebuie aplicate pe zonele afectate.
Zonele in care exista eruptii se vor ingieniza cu sapunuri sau geluri de dus blande (produse pentru copii sau geluri dermato-cosmetice) si este indicat chiar sa fie acoperite pentru a se evita lezarea lor peste zi sau in timpul noptii. Pe zonele cu eruptii nu se va aplica niciun alt produs in afara celor indicate de medic.
Pentru ameliorarea simptomelor provocate de Zona Zoster se pot folosi si unele terapii alternative, cu produse naturale.
-Decoct de dragavei (30 g radacini), urzica (45 g frunze si radacina) si sapunarita (45 g radacini). Puneti 30 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 15 minute, lasati la infuzat alte 10 minute. Beti o cana de 3 ori pe zi, dupa mese, pana la vindecare.
-Gelule de boldo sau anghinare. Luati 2 gelule la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare.
-Ulei esential de lamaie (10 picaturi). Diluati-l intr-o lingura de alcool de 45 de grade, imbibati o compresa si aplicati-o pe vezicule. Lasati-o 10 minute. Repetati de 3 ori pe zi, pana la ameliorare.
Atentie!
Zona Zoster este o boala contagioasa si implica izolarea pacientului. In acelasi timp, durerile puternice si eruptiile inestetice fac toata perioada de eruptie greu de suportat. Netratata la timp sau incorect, Zona Zoster poate duce la complicatii ca:
-nevralgia postherpetica, ce se manifesta prin durerea persistenta in zonele pe care au fost eruptiile.
-in cazul formei oftalmice, pot aparea inflamatii la nivelul ochilor, cat si pierderea acuitatii vizuale. –daca eruptia are loc in zona urechilor se poate ajunge la pierderea auzului.
-daca eruptia are loc la nivelul fetei si a capului – gura, scalp, gat – exista posibilitatea pierderii gustului si aparitiei senzatiei de gura uscata, precum si pareza faciala.
-exista si riscul afectarii nervilor cranieni, cat si a inflamarii si blocarii vaselor sanguine, fapt ce ar putea provoca atacuri cerebrale.
-alte complicatii ar fi depigmentarea pielii, infectia veziculelor, cat si slabiciunea musculara.
Fara complicatii, durerile persista timp de circa o luna, chiar si mai putin. In cazul unor complicatii, durerile pot sa afecteze pacientul ani de zile, chiar intreaga viata.
Sfat!
Zona Zoster poate fi prevenita la fel ca majoritatea afectiunilor virale – asigurandu-ne un sistem imunitar puternic printr-un stil de viata sanatos. Contactul cu pacientii care sufera de varicela sau Zona Zoster trebuie evitat, iar daca este inevitabil, este indicat sa purtam masti chirurgicale si sa nu atingem veziculele. Un mod bun de prevenire este si vaccinarea.
Cititi si:
Uleiurile esentiale pentru o viata mai frumoasa
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: