12.3 C
București
miercuri, noiembrie 6, 2024

Ce trebuie sa faci ca sa-ti iasa un cozonac perfect

De cate ori ne gandim la Craciun, ne vine in minte neaparat si cozonacul si mirosul care cucereste intreaga bucatarie. Aroma lui, crusta si miezul moale si pufos ii cuceresc pe toti. Este unul dintre cele mai asteptate deserturi de intreaga familie si in special de cei care il gatesc, pentru ca e nevoie de multa rabdare si timp.

Pentru un cozonac perfect e foarte important sa tii cont de reteta, sa cantaresti cu atentie ingredientele si sa le adaugi la momentul potrivit. De asemenea, e foarte important si ca ingredientele sa fie proaspete, sa aiba temperatura optima si sa nu fie alterate.

Sunt situatii in care reteta cozonac pufos, dar si forma poate diferi de la o regiunea la alta. Cel mai des, cozonacii sunt facute cu cacao, nuci, rahat turcesc sau stafide. In ceea ce priveste forma, cozonacii pot fi drepti, rotunzi, simpli sau impletiti.

Un cozonac clasic este cel cu nuca si vanilie. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kilograme de faina, 100 de grade de drojdie, 800 de grame de zahar, 1 litru de lapte, vanilie, 200 de mililitri de ulei, 12 oua, coaja rasa de la două lamai, o esenta de rom si un praf de sare.

La umplutura pentru acest cozonac trebuie sa ai aproximativ opt bucati de rahat, patru linguri de cacao si nuca macinata.

Cu aceste cantitati trebuie sa iasa sase cozonaci. Prima operatiune pe care trebuie sa o faci e sa obtii o faina cat mai fina. Prin urmare, trebuie sa o cerni cam de trei ori. Dupa acest pas, trebuie sa prepari maiaua amestecand drojdia cu patru linguri de faina si 100 de mililitri de lapte. Vanilia si 700 de grame de zahar dizolva-le in putin lapte incalzit.

In vasul in care ai pus faina adauga treptat maiaua, zaharul si vanilia dizolvate in lapte si galbenusurile separate, fara albusuri. Continua sa amesteci. Pune apoi si ulei si framanta totul pentru aproximativ 5 minute. Lasa apoi aluatul la dospit aproximativ o ora.

In alt recipient bate bine albusurile cu praful de sare si cu coaja de lamaie. Se pune apoi nuca macinata, 100 de grame de zahar, esenta de rom si patru linguri de cacao.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in sase bucati egale care se intind. Peste foile de aluat se pune umplutura si bucati de rahat si apoi se ruleaza si apoi se pun in tavi. Dupa aproximativ jumatate de ora de stat in tava, se baga la cuptor. In 45 de minute ii poti scoate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole