Ce trebuie să faci ca să-ți iasă un cozonac perfect

cozonac perfect
FOTO: Wikimedia Commons

Te câte ori ne gândim la Crăciun, ne vine în minte neapărat și cozonacul și mirosul care cucerește întreaga bucătărie. Aroma lui, crusta și miezul moale și pufos îi cuceresc pe toți. Este unul dintre cele mai așteptate deserturi de întreaga familie și în special de cei care îl gătesc, pentru că e nevoie de multă răbdare și timp.

Pentru un cozonac perfect e foarte important să ții cont de rețetă, să cântărești cu atenție ingredientele și să le adaugi la momentul potrivit. De asemenea, e foarte important și ca ingredientele să fie proaspete, să aibă temperatura optimă și să nu fie alterate.

Sunt situații în care reteta cozonac pufos, dar și forma poate diferi de la o regiunea la alta. Cel mai des, cozonacii sunt făcute cu cacao, nuci, rahat turcesc sau stafide. În ceea ce privește forma, cozonacii pot fi drepți, rotunzi, simpli sau împletiți.

Un cozonac clasic este cel cu nucă și vanilie. Ai nevoie de următoarele ingrediente: 2 kilograme de făină, 100 de grade de drojdie, 800 de grame de zahăr, 1 litru de lapte, vanilie, 200 de mililitri de ulei, 12 ouă, coajă rasă de la două lămâi, o esență de rom și un praf de sare.

La umplutura pentru acest cozonac trebuie să ai aproximativ opt bucăți de rahat, patru linguri de cacao și nucă măcinată.

Cu aceste cantități trebuie să iasă șase cozonaci. Prima operațiune pe care trebuie să o faci e să obții o făină cât mai fină. Prin urmare, trebuie să o cerni cam de trei ori. După acest pas, trebuie să prepari maiaua amestecând drojdia cu patru linguri de făină și 100 de mililitri de lapte. Vanilia și 700 de grame de zahăr dizolvă-le în puțin lapte încălzit.

În vasul în care ai pus făina adaugă treptat maiaua, zahărul și vanilia dizolvate în lapte și gălbenușurile separate, fără albușuri. Continuă să amesteci. Pune apoi și ulei și frământă totul pentru aproximativ 5 minute. Lasă apoi aluatul la dospit aproximativ o oră.

În alt recipient bate bine albușurile cu praful de sare și cu coaja de lămâie. Se pune apoi nuca măcinată, 100 de grame de zahăr, esența de rom și patru linguri de cacao.

După ce aluatul a crescut, se împarte în șase bucăți egale care se întind. Peste foile de aluat se pune umplutura și bucăți de rahat și apoi se rulează și apoi se pun în tăvi. După aproximativ jumătate de oră de stat în tavă, se bagă la cuptor. În 45 de minute îi poți scoate.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...