26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ce sunt lacrimile si de ce plangem? Iata ce spun expertii

Aceasta lume este incarcata cu trasaturi si comportamente ciudate, greu de inteles. Dar nimic nu este la fel de ciudat precum plansul uman. Acum poate nu ni se pare chiar ciudat, desigur, dar o facem atat de des incat nu ai cum sa nu iti pui intrebarea de ce si cum apar lacrimile?

Recent, mai multi experti din domeniul sanatatii au inceput sa puna cap la cap cateva raspunsuri si, pe parcurs, au descoperit niste perspective surprinzatoare.

De exemplu, potrivit unui studiu efectuat in anii 1980 la Universitatea din Minnesota, pe 300 de barbati si femei, a aratat ca femeile plang de cinci ori pe luna, iar barbatii aproximativ o data la patru saptamani. Iar primul lucru pe care il face un bebelus cand ajunge pe lume este sa urle pentru a anunta pe toata lumea ca a ajuns sanatos. Totusi, nu urletul in sine ne face plansul neobisnuit, ci lacrimile care apar apoi.

Ei bine, se pare ca exista o multime de motive pentru care plangem. Dar hai sa vedem, in cele ce urmeaza, parerile expertilor.

Ce sunt lacrimile si de ce plangem?

Potrivit expertului in sanatate Michael Roizen, lacrimile sunt extrem de utile. Acestea ne ajuta sa avem o vedere mai clara, ne curata ochii de impuritati si comunica tot felul de sentimente. Totusi, stiai ca nu fiecare lacrima este alcatuita din acelasi material?

-Plansul

De ce plangem? Pai… plangem din mai multe motive. Emotiile ne fac sa plangem atunci cand suntem tristi, suparati sau fericiti.

„Plansul din motive emotionale te face sa te simti mai bine, elibereaza tensiunea si iti ofera o repornire psihica”, spune dr. Roizen.

Dar exista si motive fizice, cum ar fi daca ai mizerie in ochi sau daca simti o durere fizica.

„Plansul se intampla si din motive fizice pentru a furniza nutrienti si pentru a elimina toxinele legate de stres”, spune dr. Roizen. „Si plangem din motive sociale pentru a comunica suferinta, sinceritate, atractie, aversiune – in functie de context.”

-Lacrimile

Lichidul care formeaza lacrimile noastre contin apa pentru umezeala, dar si uleiuri pentru lubrifiere si pentru a preveni evaporarea lichidului lacrimal. Lacrimile contin si mucus, astfel incat se pot raspandi uniform pe suprafata ochilor. In plus, acel mucus contine anticorpi si proteine ​​speciale pentru rezistenta la infectii. Totodata, oxigenul si nutrientii sunt transportati la suprafata celulelor ochilor prin lacrimi, deoarece nu exista vase de sange pe ochi.

Pornind de la aceste informatii, David Silverstone, MD, profesor de oftalmologie la Yale School of Medicine, explica faptul ca exista trei tipuri de lacrimi: lacrimi bazale, lacrimi emotionale si lacrimi reflexe.

Cele trei forme de lacrimi au unele lucruri in comun. Toate au anumite ingrediente cheie si sunt toate formate din trei straturi, cunoscute sub numele de film lacrimal: un strat interior de mucus pentru a mentine lacrima lipita de ochi, un strat mijlociu apos pentru a mentine ochiul umed si pentru a combate bacteriile si corneea (sau stratul exterior transparent al ochiului) si un strat exterior uleios pentru a preveni uscarea lacrimilor

  • Lacrimi bazale. Acestea sunt lacrimile de baza. Ochii se rotesc in ele toata ziua. Contin ulei, mucus, apa si sare si ajuta la combaterea infectiilor. Uleiul va mentine lacrimile pe loc si impiedica evaporarea lor in atmosfera. Clipirea le raspandeste uniform pe suprafata ochiului, ajutand la imbunatatirea vederii.
  • Lacrimi iritante. Acestea sunt lacrimi pentru spalarea ochilor. Glandele de sub sprancene le imping afara atunci cand cureti o ceapa, de exemplu, sau iti intra ceva n ochi (praf). Lacrimile indeparteaza materialul care iti irita ochii.
  • Lacrimi psihice/emotionale. Aceste lacrimi tasnesc ca raspuns la emotii puternice (tristete, durere, bucurie sau furie). Au aceeasi compozitie chimica ca si lacrimile bazale, dar contin mai multi hormoni de stres si calmante naturale. Unele studii sugereaza, de asemenea, ca oamenii se simt mai bine dupa plans daca au primit sprijin social in timp ce o fac. Totodata, William H. Frey II, biochimist la Universitatea din Minnesota, a descoperit ca acestea transporta cu 20 pana la 25 % mai multe tipuri de proteine ​​si au de patru ori mai multa cantitate de potasiu decat lacrimile reflexe, precum si o concentratie de mangan de 30 de ori mai mare decat cea umana. ser de sange. Ele sunt, de asemenea, incarcate cu hormoni, cum ar fi adrenocorticotropina (ACTH), pe care oamenii o produc atunci cand sunt stresati si prolactina. Totusi, nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu el.

Surse: scientificamerican.com, aarp.org, time.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole