11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Ce spun studiile despre modul in care aparatele de aer conditionat influenteaza raspandirea COVID-19

Deoarece cazurile de COVID-19 cresc rapid in zona de sud, unii oameni de stiinta cred ca ar putea exista un factor important, dar ignorat in raspandirea virusului in regiune – aerul conditionat.

Asa cum anotimpurile reci creeaza conditiile perfecte pentru raspandirea racelilor si gripelor – tinand oamenii mai mult in interior pentru mai multe ore pe zi, unde este usor sa contactam germenii, cercetatorii cred ca aerul conditionat ar putea avea acelasi efect, prin faptul ca oamenii stau mai mult in interior, unde au aer conditionat.

„Stati in interior pentru a avea racoare, la fel cum in zona de nord-est si in alte locuri racoroase stati mai mult inauntru, deci sunteti mai putin distantati social”, spune Edward Nardell, medic, profesor de sanatate de mediu si imunologie si boli infectioase la TH Harvard Scoala Chan de Sanatate Publica. „Este mai probabil sa atingeti aceleasi suprafete care au fost contaminate de oamenii care vorbesc si tusesc etc.”, spune el, scrie webmd.com.

Aceasta nu este singura problema

De asemenea, aerul conditionat este riscant din cauza modului de functionare a manipulatorilor de aer. Cand temperaturile exterioare sunt extreme, sistemele HVAC regleaza amestecul de aer proaspat pe care il aduc pentru a economisi energie. Asta inseamna ca cu cat este mai cald afara, cu atat aerul interior este recirculat, ceea ce inseamna ca „respirati un procent mai mare de aer pe care il expira alte persoane”, spune Nardell. Daca cineva din cladire infecteaza aerul cu noul coronavirus, acesta se poate acumula in aerul recirculat.

O alta problema este raspandirea aerului cu o mai mare usurinta cu ajutorul aerelor conditionate. „Curentii de aer care sunt produsi de aparatele de aer conditionat sau de ventilatoare si alte dispozitive de miscare a aerului pot transporta particule mai departe decat ar putea ajunge altfel”, spune el.

De asemenea, aparatele de aer conditionat elimina umezeala din aer, „si stim ca virusii prefera aerul uscat”, spune el.

In anumite situatii, acea combinatie de factori poate crea conditii perfecte pentru contactarea infectiei.

Studiile despre contaminarea prin aparatele de aer conditionat apar pe masura ce mai multe dovezi despre raspandirea aeriana a COVID-19 se observa. Intr-un comentariu publicat saptamana aceasta in revista Clinical Infectious Diseases, un grup international de 239 de oameni de stiinta au apelat la „organisme nationale si internationale”, inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru a recunoaste acest potential de raspandire aeriana.

„Facem eforturi pentru ca avem nevoie de comunicare foarte clara si consecventa catre lume”, a spus Shelly Miller, doctor, profesor de inginerie mecanica care studiaza calitatea aerului din interior la Universitatea din Colorado, la Boulder. Miller a fost unul dintre principalii sustinatori ai comentariului. „Acest virus este transportat in aer, il puteti obtine doar inhalandu-l”, spune ea.

Miller si altii considera ca OMS si alte agentii de sanatate publica nu vad intregul tablou atunci cand vine vorba de transmiterea aeriana.

„Pe baza evaluarilor noastre privind focarele, probele de aer si studiile pe animale, avem la fel de multe dovezi care arata ca transmisia aeriana se intampla ca si transmisia de suprafata, asa ca avem nevoie de indrumari clare despre cum sa abordam acest lucru”, spune Miller.

In ultimul briefing de presa, expertii OMS au raspuns la comunicare si au spus ca agentia va publica o scurta nota stiintifica care va rezuma opinia lor asupra transmiterii virusului prin aparatele de aer conditionat in scurt timp.

„Recunoastem ca exista dovezi emergente in acest domeniu”, a declarat Benedetta Allegranzi, MD, conducerea tehnica a OMS pentru prevenirea si controlul infectiilor, „Credem ca trebuie sa fim deschisi la aceste dovezi si sa intelegem implicatiile acesteia in ceea ce priveste modurile de transmitere si precautiile care trebuie luate „, a spus ea.

Rolul aerului conditionat in transmiterea infectiei

Pana in prezent, exista doar cateva studii care indica rolul aparatelor de aer conditionat in raspandirea COVID-19. Acestea indica faptul ca sunt necesare mai multe cercetari in zona. In iulie, oamenii de stiinta chinezi au publicat un scurt studiu care detaliaza rezultatele investigatiei lor asupra unui grup de cazuri COVID-19 legate de acelasi restaurant.

Cei 10 meseni care s-au imbolnavit stateau cu totii asezati la mese in aceeasi parte a camerei. Mesele au fost distantate la mai mult de 3 metri intre ele, ceea ce indica faptul ca virusul probabil nu a fost trecut prin picaturi mai mari, care cad in aer destul de repede. In schimb, ei cred ca „fluxul de aer puternic” dintr-un aparat de aer conditionat montat pe perete probabil a raspandit aerosoli sau „micro-picaturi” de la o singura persoana infectata, dar asimptomatica peste mese, infectand trei familii diferite.

Intr-un alt studiu, care nu a fost inca revizuit, cercetatorii au preluat trei unitati diferite de HVAC la Oregon Health and Science University Hospital din Portland. Apoi si-au verificat probele pentru prezenta materialului genetic de la virusul SARS-CoV-2. Tampoanele au fost pozitive la 1 din 4 probe prelevate.

„L-am gasit in mai multe locatii din cadrul operatorului de aer”, spune autorul studiului Kevin Van Den Wymelenberg, doctor si director al Institutului pentru Sanatate in Mediul Construit de la Universitatea Oregon din Eugene.

Un studiu similar, de la Universitatea din Nebraska Medical Center, a detectat material genetic de la virus in probe de aer colectate din camerele pacientilor COVID-19, chiar si probe de aer colectate la mai mult de sase metri distanta.

Van Den Wymelenberg spune ca studiul lor nu poate demonstra ca ramasitele virusului pe care le-au preluat ar fi putut infecta pe cineva. Pentru a sti acest lucru, ei ar fi trebuit sa incerce sa-si creasca probele alaturi de celule intr-o farfurie Petri si sa se uite daca acele celule au fost infectate. Acestea sunt studii costisitoare de efectuat si au nevoie de un laborator specializat certificat pentru a gestiona germenii extrem de contagiosi – numit laborator de nivel biosecuritate 3. Acestea sunt mai putin folosite si in prezent sunt toate cu proiecte.

Dar el spune ca studiul sau arata ca materialele genetice provenite de la virus sunt transportate de utilajele de manipulare masiva de aer din spitale, chiar si cele care folosesc filtre bune si considera ca acest lucru ar trebui sa-i faca pe expertii in sanatate publica sa considere indeaproape aerul conditionat ca un vehicul pentru raspandirea virusului.

Miller spune ca cel mai usor lucru pentru a impiedica virusul intre in interior este sa se aeriseasca cat mai mult. In case, asta inseamna deschiderea regulata a ferestrelor si a usilor pentru a lasa sa intre aer proaspat.

Acest lucru este mai greu de facut in cladirile comerciale.

O alta strategie de reducere a riscului de raspandire in interior este de a ucide virusii aerieni cu ajutorul unor cutii speciale montate pe perete sau pe tavan, care emit radiatii UV cu raza scurta de actiune. Acest tip de lumina UV nu dauneaza pielii asa cum face lumina soarelui, dar totusi omoara germenii daunatori. Nardell spune ca aceste sisteme asa-numite camere germicide au controlat cu succes focarele altor virusuri transmise in aer, precum tuberculoza.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole