Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este un aliment cu o textura moale, culoare portocalie si gust dulce caracteristic, care sporeste energia si care este foarte bogat in fibre, vitamine si minerale esentiale. Totodata, cartofii dulci sunt destul de versatili, putand fi introdusi in numeroase retete, atat sarate, cat si dulci.
Datorita valorii sale nutritive, cartoful dulce reprezinta o optiune foarte sanatoasa pentru toate tipurile de diete, de la cele terapeutice pana la cele de greutate.
Ce proprietati au cartofii dulci
In comparatie cu cartofii obisnuiti, cei dulci sunt mult mai bogati in nutrienti, nu contin solanina, o substanta care poate provoca reactii inflamatorii.
Potrivit USDA, cartofii dulci sunt o sursa bogata de energie, carbohidrati si fibre, fiind perfecti pentru sportivi. De asemenea, acestia contin o gama larga de minerale, cum ar fi calciu, fosfor, sodiu, potasiu si magneziu. In plus, acestia sunt plini cu alti nutrienti care includ vitamine (vitamina A, vitamina B5, vitamina B6, vitamina C, vitamina K) si ofera fitosteroli, izoflavone si aminoacizi precum leucina, acidul glutamic si treonina.
!!! O singura portie de cartof dulce va furniza mai mult de 400% din doza zilnica de vitamina A.
Ce beneficii pentru sanatate are cartoful dulce:
-Imbunatateste digestia. Continutul de fibre este mai mare la cartoful dulce decat la cartoful obisnuit. Acesta este usor de digerat, deoarece contine in principal amidon. Este calmant pentru stomac si intestine. In plus, cercetarile arata ca o dieta bogata in fibre si o dieta bogata in vitamina C reduce riscul de aparitie a ulcerului gastric.
-Promoveaza cresterea in greutate. Dupa cum am spus si mai sus, cartoful dulce este usor de digerat. Astfel, el furnizeaza multa energie si este un remediu excelent pentru persoanele care doresc sa se ingraseasca.
-Reduce inflamatia. Cartoful dulce are proprietati antiinflamatorii si se datoreaza in primul rand prezentei beta-carotenului, antocianilor, vitaminei C si magneziului. Totodata, s-a dovedit ca acest cartof are si un efect pozitiv asupra memoriei si invatarii, prin reducerea inflamatiei la nivelul creierului.
-Intareste sistemul imunitar. Pe langa antioxidanti si vitamine, cartoful dulce mai contine si mangan, magneziu si fosfor care ajuta la intarirea imunitatii.
-Concentratia mare de beta-caroten (o forma alternativa de vitamina A) si fosfor sunt excelente atat pentru sanatatea oculara, cat si pentru cea cardiaca.
Vezi si: Cartoful mov, una dintre cele mai sanatoase legume din lume
Cum sa gatesti cartofii dulci
-Fierberea cartofilor dulci
In studiul Food Science and Human Wellness, efecruat in septembrie 2015, cercetatorii au comparat efectele diferitelor metode de gatit asupra biodisponibilitatii diferitilor compusi bioactivi din cartofii dulci. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca este dificil de digerat si absorbit nutrientii din cartofii dulci cruzi din cauza amidonului. Acestea fiind spuse, nu exista nicio metoda de gatit care sa retina si sa protejeze toate compozitiile chimice, nutrientii si capacitatile antioxidante ale cartofilor dulci.
Studiul a constatat ca fierberea cartofilor dulci retine mai mult beta-caroten si ii face mai absorbabil decat alte metode de gatit, cum ar fi prajirea, coacerea sau gatirea la abur. Totodata, prajirea cartofilor dulci a retinut mai multe antocianine decat celelalte metode de gatit, iar prepararea la abur a pastrat cantitati mai mari de alti compusi fenolici in cartofii dulci decat celelalte metode de gatit.
Iata cateva sfaturi utile:
- Pastreaza cartofii dulci intr-un loc racoros si uscat, deoarece sunt destul de perisabili, asa ca cel mai bine este sa ii folosesti in decurs de o saptamana de la cumparare.
- Inainte de a gati, spala-i bine si nu ii curata de coaja, deoarece aceasta este comestibila si hranitoare.
- Intepa cartoful cu o furculita de 4-5 ori pentru a permite aburului sa iasa.
- Daca ii gatesti in cuptor, pune-i pe o foaie de copt intr-un cuptor preincalzit la 200 grade C, pentru 45-60 de minute.
- In cazul in care ii pui la microunde, puneti-i pe un vas sigur pentru cuptorul cu microunde si lasa-i 8-10 minute pe o parte si alte 8-10 minute pe cealalta parte.
- In cazul fierberii pe aragaz, se curata cartofii si se taie in cuburi de 3 cm. Se pun cartofii intr-o oala si si se adauga apa pana cand cuburile sunt complet acoperite. Se da aragazul la foc mediu-mare, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba pana se inmoaie (15-20 de minute). La final, se scurg de apa si se asezoneaza dupa bunul plac.
Vezi si: Sucul de cartofi. Proprietati si beneficii
Vezi si: Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: