Ce presupune operatia de micsorare a stomacului

operatia de micsorare a stomacului

Interventia chirurgicala gastrica de micsorare a stomacului este una dintre metodele cele mai eficiente de scadere in greutate. Aceasta operatie este indicata pacientilor obezi, cu un grad de risc mare in ceea ce priveste sanatatea. Iata ce presupune operatia si care sunt punctele forte si punctele riscante.

Ce presupune operatia de micsorare a stomacului – interventia chirurgicala

Operatia presupune impartirea stomacului in doua parti, una mai mare si una foarte mica. Apoi, printr-un proces de capsare in stomac, partea mica este cusuta sau capsata impreuna. Aceasta poate sa fie atat de mica, incat sa incapa doar o ceasca de alimente.

Cu un stomac asa mic, oamenii se satura imediat, mananca mult mai putin, deoarece noul stomac limiteaza cantitatea de alimente pe care o poate detine. In plus, alimentele vor trece din stomac direct in jejun, ocolind duodenul, iar acest lucru impiedica absorbtia de calorii si substante nutritive.

De obicei, aceasta operatie se face laparoscopic, dar si prin laparotomie, aceasta metoda presupunand o taietura mare in mijlocul burtii. Dupa aceasta operatie, pacientii stau in spital 2-3 zile, putand sa se reintoarca la activitatile de zi cu zi dupa 2-3 saptamani de recuperare.

Micsorare a stomacului – riscuri si asteptari dupa operatie

Operatia de micsorare a stomacului poate avea si urmari riscante, nu foarte grave, aproximativ 10% din pacienti pot dezvolta complicatii postoperatorii, precum infectii ale ranilor, probleme digestive, sangerare, ulcer. Cam 1-3% dintre pacienti prezinta complicatii postoperatorii grave, precum embolie pulmonara, infarct, infectie grava sau sangerare.

Alte probleme de sanatate ar putea sa apara in urma interventiei chirurgicale. O problema ar fi anemia si osteoporoza, ce se pot dezvolta din cauza lipsei de absorbtie a substantelor nutritive. Acesta problema poate fi prevenita luand suplimente alimentare.

Pierderea in greutate post-chirurgicala poate avea si urmari dramatice. Persoanele pierd pana la 60% din greutatea lor initiala. Cu aceasta ocazie, multe probleme de sanatate asociate cu obezitate pot disparea, afectiuni precum hipertensiunea, diabetul, astmul si apneea obstructiva de somn.

Scaderea in greutate in acest mod necesita schimbarea stilului de viata intr-un mod extrem de diferti de cel dinainte. Mesele vor fi mai dese si mult mai mici, este nevoie si de miscare, pentru a mentine sanatatea. Exista diferite metode de operare pentru micsorarea stomacului, metodele si eficienta lor trebuie discutata inainte cu medicul specialist. O buna comunicare si incredere in medic este importanta pentru pacient, intrucat o imensa schimbare se va produce in viata sa.

Chirurgia obezitatii in premiera – operatia bariatrica cu robotul da Vinci

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...