Virusii pot afecta un grup de oameni mai grav decat altul. Gripa din 1918, ce a afectat 50 de milioane de oameni in intreaga lume, a rapus in mod special tinerii adulti. Focarul Zika, ce a facut ravagii in Brazilia in 2015-2016, a avut un efect devastator asupra femeilor insarcinate, atacand creierele faturilor pe care ii purtau. Noul coronavirus, COVID-19, pare sa afecteze in mod special persoanele varstnice. Va spunem in acest articol ce persoane cad cel mai des victime coronavirusului.
Persoanele varstnice, cele mai vulnerabile
COVID-19, boala cauzata de noul coronavirus, originar din China pare sa devina mai periculoasa odata cu varsta, dupa cum a afirmat Michael Mina, doctor profesor asistent de epidemiologie la Harvard T.H., Scoala Chan de Sanatate Publica.
„Se pare ca exista acest prag – sub varsta de 35 de ani vedem aproape zero cazuri”, spune acesta. „Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, intre 40 si 80 de ani, vedem o crestere a mortalitatii.”
Virusul, care a inceput sa se raspandeasca la sfarsitul anului trecut, numara acum peste 80.000 de cazuri si 2.700 de decese, majoritatea in China.
Doar 2,3% din totalul infectiei au fost letale
Un studiu publicat luni in Jurnalul American al Asociatiei de Medicina, care a examinat primele 40.000 de cazuri din China, a constatat ca 80% din cazuri par a fi usoare. Ceilalti 20% dintre cei diagnosticati au prezentat simptome moderate, severe sau critice, inclusiv respiratie dificila, pneumonie si cedare a organelor.
Aproximativ 2,3% din totalul infectiilor au fost letale. Sindromul respirator acut sever (SARS), un virus similar care a izbucnit tot in China in 2002, a afectat, de asemenea, persoanele peste 60 de ani. Peste 8.000 de oameni au contactat virusul pe o perioada de 8 luni, aproape 10% dintre ei au murit.
Copiii, cel mai putin expusi la pericol
Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 9 ani reprezinta doar 1% din toate cazurile de infectie cu COVID-19. Potrivit studiului JAMA, niciuna dintre decese nu s-a inregistrat in randul copiilor. Un procent de 1% din cazuri s-a inregistrat la cei cu varste intre 10-19 ani.
Studiul a mai scot la iveala ca dintre persoanele cu varste peste 70 de ani care au contactat virusul, doar 8% au murit. Cei trecuti de varsta de 80 si peste au murit in procent de 15% dintre cei infectati. „O persoana trecuta de 80 de ani are mari sanse sa nu mai iasa din spital daca este tratata de COVID-19”, a spus Mina.
Primele date arata ca barbatii sunt mai vulnerabili
Primele date au sugerat ca barbatii sunt mai vulnerabili la boala, deoarece au reprezentat mai mult din jumatate de cazuri, potrivit Centrului Chinez pentru Controlul si Prevenirea bolilor. Barbatii infectati au murit de doua ori mai mult decat femeile infectate. Mina afima ca barbatii ar putea numara mai multe cazuri, deoarece au fost testati mai des, dar „dovezile nu sunt exacte pentru a trage concluzii corecte”.
Mai multi experti au declarat pentru New York Times ca, deoarece barbatii chinezi au mai mari sanse sa fie fumatori ca femeile, acestia ar putea fi afectati mai mult decat ele. Un studiu realizat in 2019 de Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat ca 47,6% dintre barbatii chinezi fumeaza, in comparatie cu doar 1,8% dintre femei. Mai mult, in general, femeile au raspunsuri imune mai puternice ca barbatii.
Persoanele cu boli cardiace sau afectiuni pulmonare, mai vulnerabili
Oamenii cu probleme cardiace, diabet sau afectiuni pulmonare, precum BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) au un risc mai ridicat de a face o forma mai severa si de a muri, spune Jeanne Marrazzo, director al Deviziei de Boli Infectioase de la Universitatea Alabama din cadrul Scolii de Medicina Birmingham. Ea a comparat COVID-19 cu pneumoniile virale, care tind sa aiba efecte mai grave asupra persoanelor cu un sistem imunitar slabit.
Femeile insarcinate nu par sa fie afectate de aceasta noua infectie, desi pana acum doar cateva au fost urmarite cu atentie. Un studiu publicat recent in The Lancet a descoperit ca 9 femei care au contactat virusul nu au transmis bebelusilor lor. Mina spune ca nou nascutii par a fi crutati de noua boala. „Cred ca numarul copiilor mici care au murit este foarte scazut, in comparatie cu numarul copiilor mici care au intrat in contact cu boala.”
Femeile insarcinate si bebelusii NU reprezinta risc mare de infectare
Oamenii de stiinta nu stiu de ce copiii sunt protejati, mai ales, dupa cum stie orice parinte, copiii sunt purtatori de boli. Este posibil ca organismele copiilor sa gestioneze mai bine efectele virusului, spune Mina. Sau probabil au imunitate de la un virus viral luat anterior sau poate pur si simplu virusul nu se reproduce la fel de bine la ei dintr-un anumit motiv.
Asistentii medicali, se pare, se supun unui risc major. Cel putin 1.700 s-au infectat in timpul tratamentului pacientilor din China, majoritatea in provincia Hubei, unde a inceput focarul. In total, aproape 15% dintre cazurile lucratorilor din domeniul sanatatii au fost clasificate ca grave sau critice, iar 5 au murit. Unul din ei a fost Li Wenliang, un oftalmolog de 34 de ani, ce a incercat sa avertizeze cat mai multi oameni despre gravitatea bolii.
Lucratorii in domeniul sanatatii, cei mai expusi riscului de infectare
Potrivit lui Mina, lucratorii in domeniul sanatatii sunt foarte vulnerabili. Fie pentru ca nu stiau ca persoana tratata este infectata, fie nu au purtat echipament perfect corespunzator cu fiecare dintre pacientii tratati sau pentru ca au fost expusi cand credeau ca sunt in siguranta.
Marrazzo spune ca este deosebit de ingrijorata de cei din domeniul sanatatii, anterior sanatosi, care se imbolnavesc si mor. Este posibil sa fie mai bolnavi ca oamenii obisnuiti, deoarece au fost expusi pacientilor cu incarcaturi virale extrem de mari, mai afirma aceasta. Adauga ca este ingrijorata si de faptul ca este foarte posibil ca datele din China sa nu spuna povestea completa despre acesti lucratori.
Pentru a fi pregatiti, spune Marrazzo, oamenii ar trebui sa fie mereu informati cu privire la stirile despre raspandirea bolii si sa ia masurile de precautie obisnuite pentru a se mentine cat mai sanatosi. Sa se odihnesca suficient, sa faca exercitii fizice, sa manance bine si sa se vaccineze antigripal.
Oamenii ar trebui sa se mentina intr-o forma buna pentru a tine piept infectiei
„De asemenea, mentinerea intr-o forma buna pentru a rezista este si mai important acum”, spune ea. „Stim ca persoanele care sunt in general sanatoase – nu fumeaza, se vaccineaza, etc. – se recupereaza mult mai bine dupa o interventie chirurgicala.”
Mina adauga ca daca ar avea 65 de ani sau mai mult, nu ar face nicio calatorie in strainatate daca nu ar fi absolut necesar, „doar pentru a lua masuri de precautie extrema”. El afirma ca nu este nicio problema sa amani o calatorie, mai ales daca este una cu scop distractiv.
El mai adauga ca persoanele care nu se simt bine in aceasta perioada, sa stea acasa, sa evite pe cat posibil sa ii imbolnaveasca si pe ceilalti.
Persoanele bolnave sunt sfatuite sa stea cat mai mult in casa
Mina este de acord cu avertismentul CDC, cum ca boala va lovi SUA puternic si se va raspandi in comunitate rapid. Este posibil sa fie cazuri si in SUA, el nu este convins ca sistemul CDC de detectare al gripelor, care ar descoperi si cazuri de COVID-19, functioneaza foarte bine.
Stiind ce grupuri de persoane sunt cele mai vulnerabile, ajuta comunitatile sa raspunda mai bine daca si cand soseste virusul, a mai spus Mina. De exemplu, o persoana de 80 de ani ar trebui sa fie tratata imediat ce contacteaza boala, sa nu astepte pana se agraveaza.
Mina mai spune ca si-ar dori sa vada un test facut la domiciliu, precum testul de sarcina, ca oamenii sa nu mai fie nevoiti sa mearga in spitale si astfel sa raspandeasca virusul.
Crede ca SUA nu se pregateste suficient pentru intampinarea bolii. „In loc sa ne concentram atat de mult pe carantina si incercarea de a preveni raspandirea – o sa se raspandeasca, oricum – tot efortul trebuie sa se bazeze pe ceea ce putem face pentru a ne pregati cel mai bine”, mai spune Mina.
Vezi si:
Declaratie oficiala din China pentru tratamentul recomandat in caz de COVID-19
Ibuprofenul “poate face mult rau” pacientilor cu coronavirus. Ce medicament e recomandat
Coronavirusul si soarele. O lectie de la pandemia de gripa din 1918
8 lucruri pe care sa le faci sa nu te imbolnavesti de Coronavirus
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: