Mastile cosmetice reprezinta un mijloc foarte eficient de a mentine aspectul sanatos al pielii noastre de zi cu zi.
Mastile sunt folosite din cele mai vechi timpuri, iar daca stii sa le folosesti corect, aceste iti aduc reale servicii pielii care va apare mai neteda, curata, supla si intinerita.
Iata mai jos ce masti cosmetice sa folosesti in functie de tipul tenului:
-Masti pentru tenul uscat:
- Se va unge tenul cu untura de peste, masandu-se usor si dupa se aplica o compresa umeda de infuzie de plante (musetel, salvie, petale de trandafir, etc). In momentul in care grasimea incepe sa intre in piele, tenul se va unge din nou. Compresele calde se aplica de cateva ori. La final se spala fata cu apa in care au fiert plantele si apoi cu apa care a fost fiarta si la 1 litru de apa se pune 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Se lasa sa se raceasca si apoi se clateste.
- Se pregateste o masca rasa din 15 g unt sau untura si 15 l ceai concentrat din plante. Grasimea se freca cu apa si dupa ce s-a omogenizat se adauga 15 picaturi de benzoe si 30 g de ulei de masline, turnat picatura cu picatura.
- In cazul tenului uscat iritat de soare, se pregateste o masca dintr-un paharut de smantana, un galbenus de ou, cateva picaturi de suc de lamaie si o lingurita de suc de castravete. Dupa 20 minute, tenul se slapa cu ceai de musetel caldut, apoi se unge cu o crema bine hidratanta.
-Masca pentru ten gras:
- Se pregateste o masca din 3 linguri de coaja de stejar macinate fin si se adauga in 100 ml apa. Se fierbe timp 5 minute. Nu se strecoara, ci se adauga 1 lingurita otet de mere sau suc de lamaie si 10 g praf din frunze de sclipeti. Se amesteca pana la omogenizare si apoi se intinde pe fata si gat lasand sa actioneze timp de 15 minute. La final se clateste cu apa calduta.
- De asemenea, si ceaiul de salvie caldut este foarte eficient. Acesta se toarna intr-un castron in care se inmoaie cateva bucati de vata/tifon, si se vor aplica in comprese pe obraz, schimbandu-se din 5 in 5 minute, timp de 20 minute. La tenul acneic se folosesc creme cu baza acida si cu vitamina A, iar in cazul tenului cu inceput de cuperoza se recomanda mastile de salata oparita, in care s-au pus cateva picaturi de vitamina E.
-Masti pentru tenurile ridate si uscate
- Se topeste pe baia de apa 10 g de ceara de albine si 10 g de miere. Se ia de pe foc, se freca bine si se adauga 10 linguri suc de ceapa si 10 linguri suc de crin.
- Se prepara o masca din 1 galbenus ou cu 1 lingurita de ulei si 0,10 g laptisor de matca si 1 lingurita vitamina A.
- 30 g drojdie cu 1 lingura de lapte caldut, un galbenus de ou si un varf de cutit de polen.
- 100 g fragi, capsuni, piersici sau orice fruct zemos se stoarce prin tifon si se lotioneaza pe fata cu acest suc. Se poate si freca direct fata cu fructul, sau sa se amestece cu caolin sau argila.
- 1 galbenus cu 1 lingura ulei, 1 lingura de miere de albine si 1 lingurita de suc de lamaie. Este foarte buna pentru tenul uscat sau imbatranit. Este o masca hranitoare care are multe vitamine si reface foarte repede pielea.
-Masca pentru ten cu pete
Se ia o mana de patrunjel frunze. Si se pune in 100 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara. Se adauga 2 linguri de caolin si se intinde pe piele.
-Masca contra arsurilor solare
-Suc proaspat de castraveti se amesteca bine cu pireul de cartofi cruzi rasi si se unge obrazul. Se tine 10 minute, apoi se repeta la 1 ora.
-Felii de castravete se pun direct pe obraz pentru 20 minute, dupa care se schimba.
-Se aplica o masca de iaurt direct pe fata sau turnat pe un tifon. Este indicata mai ales in cazul expunerilor mai lungi la soare.
-Masti pentru combaterea cosurilor
-Se rade o ridiche neagra, se stoarce printr-un tifon si se face un piure care se aplica incalzit pe obraz. Dupa 20 minute se indeparteaza si se tamponeaza obrazul cu suc proaspat de ridichi, care va ramane pe fata timp de 10 minute. Se spala apoi cu apa la care s-a pus o lingurita de bicarbonat de natriu alimentar la 1 litru.
-Masca contra punctelor negre
-Pentru inceput se prepara un ceai din plante (musetel, salvie, etc.) si se sta timp de 10 minute deasupra aburilor. Se amesteca apoi malai cu tarate de grau in parti egale si se dauga caolin sau argila pentru a se inmuia. Se pune atata ceai cat sa fie o pasta care se poate aplica. Se tine pe fata calduta timp de 20 minute. Se spala apoi cu apa calda, dupa care se freaca pielea cu tarate amestecate cu malai in parti egale. Se spala apoi cu apa fiarta si racita in care s-a pus o lingurita de bicarbonat la 1 litru.
-Se taie o rosie bine coapta si se aplica rondele pe fata.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Ce masti cosmetice sa folosesti in functie de tipul tenului […]
[…] Un alt sfat de luat in seama este acela ca mastile nu trebuie aplicate pe pielea delicata din jurul buzelor si ochilor. Vezi si: Ce masti cosmetice sa folosesti in functie de tipul tenului […]