Oul este un aliment complet, datorita continutului de substante necesare organismului. Acesta este bogat in proteine cu inalta valoare biologica, grasimi, vitamine si minerale indispensabile organismului.
Cercetatorii sunt de parere ca oul trebuie sa ocupe un loc fruntas in dieta noastra pentru ca acesta nu creste, nici pe departe, riscul de infarct si maladii cardiovasculare, atata timp cat se consuma doar un ou pe zi.
Cu siguranta a existat un moment cand te-ai intrebat ce diferenta exista intre ouale cu coaja alba si cele maro sau de ce unele oua au culoarea galbenusului mai aprinsa. Se pare ca Tro Bui, un expert de la Universitatea Cornell are raspunsul.
Ce indica culoarea cojilor de oua
Acesta este de parere ca ouale albe sunt facute de gaini albe, care au si formatiunile de piele din spatele urechilor tot albe, iar ouale maronii sunt facute de gaini brune sau roscate, care au pielea din spatele urechii de culoare rosie.
Tro Bui spune ca gainile care fac oua maronii sunt de obicei mai mari si intretinerea lor costa mai mult, in timp ce gainile albe care fac oua albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului. De asemenea, trebuie sa stii ca exista si oua de gaina cu coaja albastruie. In acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianina, in timp ce in cazul oualor maronii pigmentul se numeste porfirina si este format de celulele sanguine.
Studiile au aratat faptul ca beneficiile oualor brune sunt aproape la fel ca ouale albe. Diferenta dintre calitatea acestora se face in functie de cat timp a petrecut o gaina la soare, deoarece acest factor ii da oului un continut mult mai mare de vitamina D. Totodata, ouale maronii contin mai multi acizi grasi omega-3 in comparatie cu cele albe.
Ce indica culoarea galbenusului de ou
Trebuie sa stii ca modul in care sunt hranite gainile va determina culoarea galbenusului si calitatile nutritive ale oului. Gainile care consuma porumb, lucerna, urzica si alte plante fac galbenusul mai intens, aproape portocaliu, albusul voluminos si coaja tare si rezistenta.
Vezi si:
Dieta cu mere si oua – Slabesti in ritm accelerat si intr-un mod foarte sanatos
Cura de slabire cu oua de prepelita. Pareri pro si contra
15 utilizari mai putin cunoscute ale cojilor de oua
Beneficiile nebanuite ale cojilor de oua
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Coaja de la un ou se marunteste bine si se adauga intr-un pahar cu otet de mere. Se lasa la macerat timp de cateva zile, pana cand se dizolva. La final se tapoteaza zona afectata cu un tampon de vata. Vezi si: Ce indica culoarea cojii si a galbenusului de ou […]