11.1 C
București
miercuri, aprilie 2, 2025

Ce este faina de ovaz si cum se prepara

Faina de ovaz a devenit din ce in ce mai populara in randul celor care cauta alternative sanatoase la faina de grau. Acest ingredient versatil nu numai ca ofera o gama larga de beneficii nutritionale, dar este si usor de preparat acasa. In acest articol, vom explora ce este faina de ovaz, beneficiile sale si cum sa o prepari.

Ce este faina de ovaz?

Faina de ovaz este obtinuta prin macinarea ovazului, o cereala bogata in fibre, proteine si alte substante nutritive.

Deoarece aceasta faina nu contine gluten, a castigat popularitate in ultimii ani. Ea are un gust usor dulce si se preteaza destul de usor la coacere. Insa, pentru ca nu contine gluten, produsele de copt nu cresc usor si, prin urmare, poate fi necesar sa adaugati mai multa drojdie, de exemplu, in timp ce faceti paine. De aceea, cel mai bine este amestecat cu alte fainuri. Totodata, faina de ovaz functioneaza si ca un excelent ingrosator alimentar.

Potrivit USDA, 1/3 cana (40 g) de faina de ovaz, facuta din crupe de ovaz integral, contine 160 de calorii. Are 7 grame de proteine ​​si 4 grame de fibre, ceea ce o fac o optiune sanatoasa in comparatie cu faina universala. O 1/3 cana de faina universala are doar 4,3 grame de proteine ​​si aproximativ 1 gram de fibre. De asemenea, faina de ovaz contine mai mult calciu si fier decat faina integrala, precum si faina universala.

Exista doua tipuri principale de ovaz care pot fi utilizate pentru a face faina de ovaz:

  • Ovaz integral: Acesta este ovazul in forma sa naturala, care a fost doar curatat si decojit.
  • Fulgi de ovaz: Acestia sunt ovazul care a fost aburit si laminat pentru a fi folosit mai usor in preparate culinare.

Beneficiile fainii de ovaz

  • Bogata in nutrienti: Faina de ovaz contine vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina B1 (tiamina), magneziu, fosfor si zinc.
  • Sursa buna de fibre: Fibrele solubile si insolubile din ovaz ajuta la mentinerea sanatatii digestive, reducand riscul de constipatie si promovand un tranzit intestinal sanatos.
  • Indice glicemic scazut: Faina de ovaz are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca elibereaza zaharul in sange mai lent, contribuind la mentinerea unui nivel stabil de energie si la gestionarea glicemiei.
  • Sanatatea cardiovasculara: Beta-glucanul, o fibra solubila gasita in ovaz, a fost asociat cu reducerea nivelului de colesterol, ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare.
  • Alternative fara gluten: Pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten, faina de ovaz este o optiune excelenta, atata timp cat este etichetata ca fiind fara gluten (procesata intr-un mediu fara contaminare cu gluten).

Cum se prepara faina de ovaz acasa

Prepararea fainii de ovaz acasa este un proces simplu si rapid. Iata pasii necesari:

Ingrediente si echipament:

  • Ovaz integral sau fulgi de ovaz: Poti folosi orice tip de ovaz, dar fulgii de ovaz sunt de obicei mai usor de macinat.
  • Blender sau rasnita de cafea: Pentru a macina ovazul intr-o faina fina.

Instructiuni:

Masurarea ovazului:

Masoara cantitatea dorita de ovaz. O cana de fulgi de ovaz va produce aproximativ o cana de faina de ovaz.

Macinarea ovazului:

Pune ovazul in blender sau in rasnita de cafea. Daca folosesti un blender, asigura-te ca este curat si uscat.
Pulseaza ovazul in reprize scurte pentru a evita incalzirea excesiva. Continua sa macinzi pana cand ovazul atinge o consistenta fina, similara cu faina traditionala.

Depozitarea:

Transfera faina de ovaz intr-un recipient etans si pastreaz-o intr-un loc racoros si uscat. Faina de ovaz facuta acasa poate fi pastrata timp de cateva luni.

Sfaturi practice:

Adaugarea in retete: Faina de ovaz poate inlocui faina de grau in multe retete. Este ideala pentru produse de patiserie, clatite, si biscuiti. In functie de reteta, poate fi necesar sa ajustezi cantitatile de lichide, deoarece faina de ovaz absoarbe mai multa umezeala.

Combinarea cu alte fainuri: Poti combina faina de ovaz cu alte fainuri (de migdale, de cocos) pentru a obtine o textura si un gust variat.

Vezi si: Cum sa faci faina de migdale si ce beneficii are

Vezi si: Paine fara gluten cu faina alba de porumb. Reteta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole