13.8 C
București
joi, aprilie 4, 2024

Ce este candida si ce presupune „dieta candida”. O abordare detaliata pentru controlul infectiei fungice

Candida este o ciuperca, mai precis un tip de drojdie, care traieste in mod normal in organismul uman, mai ales in zonele umede si calde precum gura, intestine si zona genitala. Cu toate acestea, atunci cand echilibrul natural al florei microbiene este perturbat, poate sa apara o crestere excesiva de candida, determinand infectii fungice numite candidoze. Prin urmare, o dieta fara drojdie pentru candida este una dintre cele mai bune modalitati de a reduce si a elimina simptomele de candida.

Care sunt principalele simptome ale candidozei:

Simptomele pot varia de la usoare la severe si pot include senzatie de mancarime, umflaturi, usturimi, secretii anormale, oboseala, dureri articulare si probleme digestive. In cazurile severe, candidoza poate afecta sistemul imunitar si poate avea impact asupra sanatatii generale.

*Cel mai frecvent, candida apare in gura, urechi, nas, unghii, tractul gastrointestinal si vagin.

Ce presupune dieta candida:

Dieta candida este o strategie alimentara specializata care vizeaza reducerea cresterii excesive a candidei in corp. Scopul principal este eliminarea surselor de hrana pentru candida, in special zaharul si carbohidratii simpli, care hranesc ciuperca. In acelasi timp, se incurajeaza consumul alimentelor care sprijina echilibrul florei microbiene si intaresc sistemul imunitar.

Inainte de a incepe dieta, este indicat sa faci o curatare pentru a ajuta corpul sa scape de excesul de candida prin spalarea tractului digestiv. Prin urmare, exista doua optiuni: o curatare numai cu lichide sau o curatare mai blanda cu alimente. De asemenea, poti incepe cu primul pas de curatare si apoi sa treci la pasul doi.

-Curatare candidei cu lichide (durata 1-2 zile): Se incepe prin a face un fel de supa de legume din ceapa, usturoi, telina, kale, sare de mare si apa. Se lasa sa fiarba, apoi se strecoara – se arunca legumele si se pune supa la frigider. Pe tot parcursul zilei, se bea supa calda, dar este imperativ sa bei si multa apa pentru a ajuta corpul sa elimine toate toxinele.

-Curatare candidei cu legume fierte la abur (durata 3-5 zile): Pentru aceasta etapa de curatare, stai departe de legumele cu amidon (morcovi, ridichi, sfecla, cartofi dulci si cartofi albi), deoarece pot contribui la excesul de zahar si pot hrani candida. Continua sa bei multa apa pentru a ajuta la eliminarea candidei. In acest timp, nu mai mult de o data pe zi, poti manca salata verde cu doar putin ulei de masline si otet de mere (sau zeama de lamaie).

*Indiferent de optinea aleasa, poti folosi si argila bentonita pentru a ajuta la inconjurarea toxinelor si pentru a le elimina eficient din organism.

Imediat ce ai terminat cu etapa de curatare, poti trece la o dieta antifungica care nu doar descurajeaza candida, ci va ajuta organismul sa scape definitiv de candida.

Alimente recomandate in dieta candida:

  • Legume non-amidonate: legume verzi, broccoli, sparanghel, conopida, spanac.
  • Proteine slabe: peste, carne de pui, oua.
  • Grasimi sanatoase: ulei de masline, ulei de cocos, avocado, nuci, seminte de chia si seminte de in (s-a descoperit ca polifenolii gasiti in semintele de in si semintele de chia sustin cresterea probioticelor in intestin si, de asemenea, pot ajuta la eliminarea drojdiei si a candida din organism).
  • Lactate fermentate: iaurt probiotic, kefir.
  • Condimente si plante: usturoi, ghimbir, turmeric (contine o componenta activa numita curcumina, care s-a dovedit ca inhiba complet cresterea Candida albicans, precum si o multime de alte tulpini fungice), oregano, scortisoara.
  • Cereale fara gluten: orez brun si meiul.
  • Otet de mere (s-a demonstrat ca acidul si enzimele din otetul de mere ajuta la uciderea si eliminarea excesului de drojdie din organism)
  • Miere de Manuka
  • Suc de afine neindulcit (s-a demonstrat ca acesta ajuta la corectarea pH-ului urinei, ajutand la prevenirea cresterii excesive a ciupercilor precum candida)
  • Ceaiul Pau D’arco (s-a dovedit ca are compusi antifungici precum lapacholul, despre care s-a demonstrat ca combate candida)
  •  

    Uleiuri esentiale: ulei de oregano, ulei de smirna, ulei de lavanda, ulei de cuisoare. Doar amestecand cateva picaturi de ulei de cuisoare sau ulei de lavanda cu ulei de nuca de cocos in timpul curatarii, poti ajuta la uciderea candidaului ofensator. Totusi, deoarece aceste uleiuri esentiale sunt puternice si ar trebui fie luate intern doar timp de 10 zile sau mai putin. Pentru afta bucala, poti folosi trei picaturi de ulei de cuisoare cu o lingura de ulei de cocos – se tine in gura si se mesteca in gura timp de cateva minute, fiind un remediu excelent pentru a ucide candida si pentru detoxifierea generala a organismului.

Alimente de evitat in dieta candida:

  • Zaharul – Alimentul principal pentru candida: se recomanda evitarea zaharului rafinat si a indulcitorilor artificiali.
  • Carbohidrati simpli: paine alba, paste, orez alb.
  • Lactate procesate: branzeturi procesate, lapte cu adaugare de zahar.
  • Bauturi alcoolice: alcoolul poate favoriza cresterea candida.
  • Fructe bogate in zahar: banane, struguri, mango.
  • Legume cu amidon: cartofi, morcovi, cartofi dulci, sfecla, mazare, pastarnac.

Suplimente utile in dieta candida:

  • Probiotice (50 de miliarde de unitati zilnic): sustin echilibrul florei intestinale.
  • Ulei de cocos: are proprietati antifungice.
  • Ulei de oregano (2 picaturi, de 3 ori pe zi, timp de 7 zile, apoi se face o pauza). Uleiul de oregano este in mod natural antibacterian si antifungic.
  • Extract de seminte de grapefruit: cunoscut pentru efectele sale antifungice.
  • Usturoi: cu proprietati antimicrobiene (studiile pe animale arata ca usturoiul crud lupta cu succes impotriva candidei).
  • Vitamina C (1.000 de miligrame, de 2-3 ori pe zi): intareste functia imunitara si ajuta la combaterea infectiilor.
  •  

    Extract de seminte de grepfrut (200 mg, de 2-3 ori pe zi): ucide toate tipurile de microbi infectiosi si chiar ajuta la combaterea problemelor comune de sanatate.

  •  

    Ciuperca cu coada de curcan (Trametes versicolor: 1 g, de 2-3 ori pe zi): studiile arata ca aceasta ajuta la tratarea candida. In plus, prebioticele din coada de curcan ajuta la microbiomul si ajuta la cresterea bacteriilor alimentare, imbunatatind sanatatea intestinala in general.

  •  

    Radacina de astragalus (1 g, de 2-3 ori pe zi): poate modifica microbiota intestinala si creste bacteriile benefice. Astfel, poate lupta cu candida si alte ciuperci mentinand in acelasi timp un microbiom sanatos.

Cat dureaza dieta pentru candida?

Pentru un succes garantat, dieta poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Depinde cu adevarat de individ si de cateva variabile cheie: cat de strict urmezi aceasta dieta, aportul si eficacitatea probioticelor si antifungicelor, severitatea candidei tale.

Plan de masa – Iata un exemplu de zi pentru a incepe:

  • Mic dejun: omleta cu legume (oua, broccoli, ceapa, sare si piper)
  • Gustare: Trail mix cu migdale, nuci si nuci de macadamia
  • Pranz: pui la gratar cu salata de spanac, migdale, dressing de avocado si lamaie
  • Gustare: ceai verde
  • Cina: file de somon salbatic, asezonat cu coriandru
  • Desert: o bucata de ciocolata neagra

!!! Este important de stiut ca, inainte de a incepe o dieta sau de a lua suplimente, este recomandat sa se consulte un profesionist medical sau un nutritionist. Dieta candida poate fi benefica pentru unii, dar nu este potrivita pentru toti, iar abordarea corecta depinde de starea de sanatate individuala si de nevoile nutritionale.

Vezi si: Ceaiuri care combat candida. Cand natura te scapa de neplaceri

Vezi si: Candida auris – Infectia periculoasa care se raspandeste la nivel mondial

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole