3.9 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Ce efect are coronavirusul asupra inimii umane

Pe masura ce pandemia COVID-19 creste, este din ce in ce mai clar ca infectia este mai mult decat o boala pulmonara. Multi pacienti dezvolta complicatii cardiace, desi motivele nu sunt pe deplin intelese. Persoanele cu boli de inima sau cu antecedente ca accidente vasculare cerebrale prezinta un risc crescut de infectie cu coronavirus, precum si de a suferi simptome mai severe, potrivit American Heart Association (AHA).

Infectia cu coronavirus poate dauna nu numai plamanilor, ci si inimii

Dar aceste infectii severe nu numai ca dauneaza plamanilor oamenilor. De asemenea, medicii vad rani la inima – de la atac de cord, la inflamatia muschiului cardiac, pana la aritmii cardiace potential fatale. Si ar putea fi atat „directe, cat si indirecte”, a spus dr. Sahil Parikh, cardiolog la Centrul Medical Irving din Columbia University din New York, scrie webmd.com.

In mod indirect, a explicat el, stresul general de a fi grav bolnav – cu boli pulmonare care priveaza corpul de oxigen – poate avea un efect asupra persoanelor cu probleme cardiace existente. In plus, pot exista efecte particulare ale COVID-19, potrivit Dr. Robert Bonow, cardiolog la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago.

Coronavirusul are proteine ​​care se ataseaza de anumiti receptori din plamani. Dupa cum se intampla, celulele vaselor de sange au aceiasi receptori, a explicat Bonow. Se crede ca infectia poate deteriora uneori direct vasele de sange, ceea ce poate provoca cheaguri de sange care pot duce la un atac de cord.

O alta complicatie cardiaca observata in cazul persoanelor cu COVID-19 este miocardita, o inflamatie a muschiului cardiac. Cauza este neclara, unii cercetatori speculand faptul ca virusul poate infecta uneori direct inima. Dar, in acest moment, a spus Parikh, probele reale ale acestui lucru „nu sunt cele mai clare”.

Un alt posibil vinovat este raspunsul sistemului imunitar impotriva virusului. Atunci cand nu poate tine sub control boala, apare o reactie inflamatorie severa cunoscuta sub numele de furtuna de citokine, ce poate deteriora organele din tot corpul, inclusiv inima.

Cat de frecvente sunt complicatiile cardiace?

Intr-un studiu publicat luna trecuta in JAMA Cardiology, medicii de la un spital din Wuhan, China, au raportat ca „leziunile cardiace” au fost frecvente in experienta lor.

Din 416 pacienti spitalizati infectati cu COVID-19 in forma severa, aproximativ 20% au suferit leziuni cardiace. Mai mult de jumatate dintre acesti pacienti au murit.

Leziunea cardiaca este caracterizata de niveluri foarte ridicate ale unei proteine ​​numite troponina, care este eliberata in fluxul sanguin atunci cand muschiul cardiac este deteriorat. In Statele Unite, unde spitalele se afla in mijlocul „varfului pandemiei”, nu se stie daca numerele sunt similare cu studiul Wuhan, potrivit Parikh. „Este greu de spus care sunt procentele”, a spus el, „dar se observa un spectru similar [al complicatiilor inimii]”.

In cea mai mare parte, complicatiile au afectat persoanele cu boli cardiace existente sau cu riscuri mari de a dezvolta boli de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala. „Este rar ca acesti pacienti sa nu aiba factori de risc cardiovascular”, a spus Parikh.

New York se confrunta cu un val de apeluri la 911 pentru stop cardiac

In New York City, epicentrul pandemic al natiunii, a aparut o alta consecinta: Un val de apeluri la 911 pentru atacuri de cord – o aritmie cardiaca care este rapid fatala fara tratament de urgenta.

Saptamana trecuta, Directia de Pompieri a orasului a declarat ca apelurile pentru stop cardiac au fost inregistrate: intre 20 martie si 5 aprilie, orasul a inregistrat in medie 195 de apeluri pentru stop cardiac pe zi, comparativ cu 65 pe zi pentru aceeasi perioada a anului trecut, a informat NBC News.

Este greu de stiut, a spus Parikh, cate dintre aceste victime au avut COVID-19. Oamenii care se tem de spitale isi pot ingreuna situatia daca dezvolta semnele de avertizare care pot preceda stopul cardiac, cum ar fi greutate in respiratie, ameteli si palpitatii cardiace.

„Persoanele care mor de stop cardiac la domiciliu sunt victime ale COVID-19”, a spus Parikh, „desi nu neaparat direct”. Este esential ca nimeni – in special persoanele cu boli de inima cunoscute – sa nu ignore simptomele, a spus dr. J. Wells Askew, cardiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minn.

Oamenii sunt indemnati sa anunte medicii sau la urgente daca au simptome ale bolilor de inima sau de coronavirus

Asta inseamna sa apelati la medic daca credeti ca aveti simptome de coronavirus, cum ar fi febra si tuse sau la numerele de urgenta daca aveti dificultati in respiratie sau dureri in piept. Askew a recunoscut ca atunci cand acesti pacienti ajung la spital, poate fi dificil de stiut daca este vorba despre un atac de cord sau COVID-19.

In general, a mentionat el, spitalele din New York incearca sa limiteze procedurile invazive in situatii de urgenta, pentru a proteja atat pacientii cat si medicii. Exista alternative, a spus Askew. Simptomele si istoricul medical al pacientilor, impreuna cu testele imagistice precum ecografia, pot ajuta medicii sa-si dea seama daca o artera cardiaca este cu adevarat blocata.

Ca si in cazul pandemiei, intelegerea consecintelor asupra inimii in infectarea cu COVID-19 evolueaza – medicii folosind tehnologia pentru a fi la curent. Parikh a spus ca face parte dintr-un grup WhatsApp format din aproximativ 150 de cardiologi din zona care impartasesc continuu ceea ce invata.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole