15.3 C
București
luni, octombrie 14, 2024

Ce contine o lingura cu seminte de in macinate: Micile comori cu beneficii puternice pentru sanatatea ta

Semintele de in (Linum usitatissimum= „foarte util”) sunt apreciate de mii de ani datorita valorilor lor nutritionale si beneficiilor pentru sanatate. In plus, datorita nutrientilor, acestea sunt considerate unele dintre cele mai bogate alimente de pe planeta. Prin urmare, in prezent, semintele de in macinate sunt considerate un superaliment, datorita concentratiei ridicate de nutrienti esentiali. O simpla lingura de seminte de in macinate poate aduce un aport valoros de calorii, proteine, grasimi sanatoase si fibre.

Semintele de in sunt hranitoare, deoarece sunt bogate in minerale si fibre. De asemenea, inul este unic, deoarece este una dintre cele mai bogate surse de  acizi grasi omega-3 pe baza de plante (potrivit pentru vegani), numit acid alfa-linolenic (sau ALA). Un alt fapt interesant despre aceste seminte este ca sunt sursa nr. 1 de lignani (un antioxidant puternic) – contin de aproximativ sapte ori mai multi lignani decat cel mai apropiat secund, semintele de susan.

Ele pot fi consumate in forma cruda, dar sunt mai benefice si mai usor obsorbite de organism atunci cand sunt incoltite sau macinate.

Ce contine o lingura de seminte de in macinate:

  • Calorii: 37-40 kcal
  • Proteine: 1,3 g
  • Grasimi: 3 g, dintre care majoritatea sunt grasimi sanatoase, cum ar fi omega-3
  • Carbohidrati: 2 g
  • Fibre: 1,9-2,2 g, majoritatea fiind fibre solubile, care ajuta la digestie
  • Vitamine si minerale:
    • Vitamina B1 (tiamina)
    • Magneziu
    • Fosfor
    • Mangan

De asemenea, semintele de in sunt o sursa importanta de lignani, care au proprietati antioxidante si pot contribui la sanatatea inimii.

Seminte de in -Micile comori cu beneficii puternice pentru sanatatea ta

1. Continut caloric si proteic

O lingura de seminte de in macinate contine intre 37 si 40 de calorii, ceea ce le face o optiune excelenta pentru cei care doresc sa adauge un aport nutritional la dieta lor fara a consuma prea multe calorii. De asemenea, contine aproximativ 1,3 grame de proteine, contribuind astfel la necesarul zilnic de proteine, necesare pentru mentinerea si repararea tesuturilor din corp.

2. Grasimi sanatoase: Omega-3

Una dintre cele mai valoroase componente ale semintelor de in sunt grasimile sanatoase, in special acidul alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 de origine vegetala. O lingura de seminte de in macinate ofera in jur de 3 grame de grasimi, din care cea mai mare parte este reprezentata de omega-3. Aceste grasimi sunt esentiale pentru sanatatea cardiovasculara, contribuind la reducerea inflamatiilor din organism si la mentinerea unui nivel sanatos al colesterolului, potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Stiinte Nutritionale.

De asemenea, grasimile ALA din semintele de in hranesc pielea si părul, oferind acizi grasi esentiali, precum și vitaminele B, care pot ajuta la reducerea uscaciunii si a incurcarii. Totodata, pot imbunatati simptomele acneei, rozaceei, dermatitei si eczemelor.  

3. Fibrele: un aliat al digestiei

Semintele de in sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de fibre, care pot ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos. O lingura de seminte de in macinate contine aproximativ 1,9-2,2 grame de fibre, din care majoritatea sunt fibre solubile. Aceste fibre contribuie la sanatatea sistemului digestiv, ajutand la reglarea nivelului de zahar din sange si la reducerea colesterolului. De asemenea, ajuta la senzatia de satietate, fiind utile in dietele pentru controlul greutatii.

4. Bogatia de vitamine si minerale

Semintele de in macinate sunt o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), esentiala pentru metabolismul energetic si functionarea sistemului nervos. In plus, sunt bogate in minerale precum magneziu, fosfor si mangan, care contribuie la sanatatea oaselor si la functionarea optima a sistemelor corpului.

5. Lignani: proprietati antioxidante

Un alt beneficiu major al semintelor de in este continutul de lignani, compusi vegetali cu proprietati antioxidante puternice. Lignanii contribuie la reducerea stresului oxidativ din corp si pot avea efecte benefice in prevenirea anumitor boli cronice, inclusiv a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer (de exemplu, unii experti recomanda semintele de in pentru reducerea riscurilor de cancer legate de hormoni si, de asemenea, unele studii au constatat ca lignanii din semintele de in pot ajuta la protejarea impotriva cancerului endometrial si ovarian). De asemenea, au efecte anti-imbatranire, de echilibrare hormonala si de regenerare celulara.

Totodata, lignanii sunt considerați „fitoestrogeni” naturali care funcționeaza oarecum similar cu hormonul estrogen. Fitoestrogenii din semintele de in pot modifica metabolismul estrogenului, provocand fie o crestere, fie o scadere a activitatii estrogenului, in functie de starea hormonala a cuiva.  

De exemplu, la femeile aflate in postmenopauza, lignanii pot determina organismul sa produca forme mai putin active de estrogen, ceea ce este legat de o protectie sporită impotriva cresterii tumorii.

Cum sa incorporezi semintele de in in alimentatia ta

Semintele de in macinate sunt extrem de versatile si pot fi adaugate cu usurinta in diverse preparate. Le poti adauga in smoothie-uri, iaurturi, cereale sau chiar in produse de patiserie pentru a creste aportul de fibre si omega-3. Este important de mentionat ca semintele de in intregi nu sunt la fel de benefice, deoarece trec prin sistemul digestiv fara a fi absorbite corespunzator. De aceea, este recomandat sa fie consumate macinate pentru a beneficia de toate nutrientii pe care ii ofera.

!!! „Studiile efectuate de Flax Council of Canada arata ca semintele de in macinate grosier pot fi depozitate la temperatura camerei timp de pana la 10 luni, fara alterarea sau pierderea acidului gras omega-3, ALA.”

Vezi si: Seminte de chia vs. Seminte de in: Care sunt mai sanatoase si cum sa le folosesti zilnic

Vezi si: Masca cu seminte de in. Remediul eficient care te scapa de ridurile fine

Vezi si: Semintele de pin – 6 beneficii exceptionale pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole