Medicii endocrinologi atentioneaza ca bolile de tiroida sunt in continuare subdiagnosticate in Romania. Femeile sunt mai afectate decat barbatii.
Medicii endocrinologi atentioneaza ca bolile de tiroida sunt in continuare subdiagnosticate in Romania. „Glanda tiroida controleaza toate procesele metabolismului, ceea ce inseamna ca de buna functionare a acesteia depinde starea generala a organimului“, a declarat prof.dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog, presedintele Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie.
Vezi si Ce boala anunta durerea puternica din timpul menstruatiei si care sunt consecintele
Potrivit acestuia, este esential ca pacientii sa mearga la medicul specialist inca de la primele semne ca energia lor, starea lor de bine sau puterea de concentrare incep sa scada. „Romanii trebuie sa accepte ca e normal sa se simta bine. Oboseala cronica, lipsa de energie sau starile recurente de melancolie nu sunt normale“, a adaugat acesta.
Cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva afectiunilor tiroidiene, marcata in fiecare an, pe 25 mai, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, in parteneriat cu Administratia prezidentiala, Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatea Romana de Endocrinologie au lansat o campanie nationala de diagnosticare a afectiunilor tiroidiene – „Tiroida la control“.
Lista medicilor endocrinologi din toata tara
Rozalina Lapadatu, presedinta APAA, a invitat romanii – mai ales pe cei care au cazuri de boli tiroidiene in familie – sa-si faca analize medicale si controale mai intai la medicii de familie si apoi la endocrinologi si sa repete aceste analize dupa cativa ani. Mai ales ca cea mai mare parte a analizelor medicale sunt decontate de Casa.
Vezi si Cum prepari cel mai eficient ceai pentru stimularea menstruatiei
Lapadatu a mai pus ca, pe site-ul Asociatiei exista o lista a medicilor endocrinologi care activeaza in intreaga tara si pacientii se pot orienta si pe baza acesteia si pot merge pentru investigatii si tratamente.
Bolile de tiroida afecteaza mai des femeile comparativ cu barbatii, 86% din pacientii cu hipotiroidie fiind femei. De altfel, hipotiroidia este cea mai subdiagnosticata boala cu care se confrunta femeile din Romania.
Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt oboseala cronica, parul si unghiile uscate si fragile, ochii umflati, raguseala, bataile anormale ale inimii, menstruatia neregulata, infertilitatea, dezechilibrele digestive, precum si episoadele recurente de tristete si melancolie.
Citeste si:
Amenoreea. Remediul naturist care te ajuta in caz de intarzierea menstruatiei
Dismenoreea. 10 plante medicinale utile in durerile din timpul menstruatiei
Plante medicinale care ajuta in cazul tulburarilor de menstruatie
Sursa: adevarul.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: