-1.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Ce beneficii pentru sanatate au florile si scoarta magnoliei

Magnolia este un copac cu flori minunate care are o istorie straveche ca un compus terapeutic in medicina traditionala chineza, japoneza si coreeana. Atat scoarta, cat si florile acestui copac sunt folosite terapeutic, pentru a promova somnul si relaxarea, pentru a calma anxietatea, alergiile si multe alte afectiuni.

Florile magnoliei au proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antidiabetice, anti-Alzheimer si anticancerigene. Mugurii florali sunt folositi in raceli, tuse, astm, bronsita, emfizem si afectiuni intestinale. Totodata, nici scoarta magnoliei nu se lasa mai prejos. Aceasta este bogata in magnolol si honokiol, doi neolignani despre care se crede ca sunt responsabili pentru proprietatile sale antioxidante. In plus, scoarta are si proprietati antiinflamatorii, anticancerigene si antimicrobiene.

Ce beneficii pentru sanatate au florile si scoarta magnoliei

-Stres si Anxietate

Honokiol din scoarta de magnolie are si proprietati anxiolitice care influenteaza direct echilibrul hormonal din organism, mai ales hormonii de stres. Astfel, aceasta ajuta la scaderea anxietatii si a depresiei si la reducerea stresului.

-Insomnie

S-a descoperit ca cei doi polifenolii din scoarta de magnolie ajuta la inducerea si imbunatatirea somnului.

Intr-un articol medical din 1869, scris de dr. William Cook, se mentiona ca scoarta de magnolie are calitati relaxante si poate fi folosita de catre cei care se confrunta cu stari nervoase.

Maria Noël Groves, o renumita fitoterapeuta, mentioneaza scoarta de magnolie ca o planta utila in reducerea tulburarilor de somn pe timp de noapte. Totodata, Christopher Hobbs, un alt herbarist binecunoscut, descrie si el scoarta de magnolie ca sustinatoare pentru inducerea somnului.

Prin urmare, scoarta de magnolie ar putea fi folosita ca remediu pentru insomnie sau pur si simplu pentru a promova un somn mai bun in general.

-Afectiuni respiratorii

Magnolia a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru a ameliora anumite afectiuni respiratorii, inclusiv bronsita, tuse, exces de flegma si chiar astm. Conform studiilor, preparatele din magnolie reuseste sa stimuleze in mod natural corticosteroizii din organism sa raspunda la afectiuni precum astmul, ameliorand astfel inflamatia si prevenind atacurile de astm.

-Afectiuni intestinale

Scoarta de magnolie este eficienta in cazul afectiunilor intestinale, aducand beneficii digestiei. De exemplu, intr-un studiu efectuat recent pe animale, s-a observat ca extractul de magnolie (Magnolia officinalis) a imbunatatit si normalizat nivelurile de bacterii intestinale si, dupa cum se stie, bacteriile echilibrate din intestin promoveaza o digestie sanatoasa. Totodata, intr-un alt studiu, s-a observat ca ulcerele de stomac la soareci s-au vindecat dupa ce acestia au primit 30-120 mg zilnic de extract. Unul dintre cele mai proeminente efecte ale extractului a fost reducerea inflamatiei.

-Crampe menstruale

Substantele volatile care se gasesc in florile si scoarta de magnolie sunt considerate agenti de calmare/relaxare, reducand inflamatia si tensiunea musculara atunci cand sunt consumate. De aceea, multi fitoterapeuti prescriu muguri de flori de magnolie pentru a usura crampele menstruale.

-Efect antialergenic

Extractul de magnolie ajuta la prevenirea reactiilor alergice la cei care sufera in mod regulat de aceste simptome. Asadar, daca te confrunti cu febra fanului, alergii sezoniere sau sensibilitate la alergeni, suplimentele cu magnolie te pot ajuta sa-ti intaresti rezistenta.

-Cancer

Potrivit unui studiu realizat de Lin S. et al, magnololul, un compus gasit in Magnolie, ar putea fi util in limitarea proliferarii celulelor canceroase. In plus, si honokiolul, un alt compus prezent in planta are efect anticancerigen. Totodata, o cercetare din 2012 publicata in revista Current Molecular Medicine a incurajat studiile clinice pentru a explora potentialul acestui compus ca agent anticancer natural.

Un alt studiu in vitro si in vivo a descoperit ca honokiol inhiba cresterea celulelor canceroase de san si ar putea stimula efectele altor medicamente utilizate impotriva cancerului de san. Cercetatorii spun ca nu au existat efecte toxice asociate cu honokiol.

-Diabet

Compusii activi ai scoartei au capacitatea de a imita cortizolul, factorul de reducere a hormonului de stres din corpul nostru. Astfel, actionand ca si un cortizol, acesta are potentialul de a ajuta organismul sa-si controleze eliberarea si gestionarea zaharului din sange, contribuind in mare masura la prevenirea dezvoltarii diabetului zaharat.

-Imbunatateste sanatatea ficatului

Magnolia ajuta la reducerea acumularii de grasime in jurul ficatului, una dintre cauzele principale ale insuficientei hepatice in urma consumului excesiv de alcool. Asadar, cercetatorii au aratat ca planta poate fi un remediu promitator pentru aceasta problema larg raspandita.

Vezi si: Magnolia. 10 sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Atentionari!!! 

Chiat daca are numeroase beneficii pentru sanatate, extractele si suplimentele de magnolie sunt extrem de puternice. Prin urmare, nu este recomandat in doze mari si in niciun caz nu ar trebui folosite in sarcina sau in cazul sugarilor.

Vezi si: Plante medicinale care se planteaza toamna – Care sunt cele mai profitabile culturi

Cum se administreaza scoarta de magnolie:

Scoarta de magnolie se obtine prin decojire sau taiere din copaci care este mai apoi pusa la uscat si din care se face un decoct sau tinctura. Totusi, in prezent, exista extract de scoarta de magnolie sub forma de pilule.

Dozare: 

  • Decoctul (ceai din scoarta): 3-10g/persoana/zi
  • Supliment alimentar: 200-800 mg/persoana/zi
  • Extract fluid: 1,75-3,4 grame/zi

Vezi si: Pomi decorativi care cresc rapid

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole