15.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Ce beneficii nestiute au frunzele de vita de vie

Frunzele de vita de vie nu sunt doar un cadru frumos pentru struguri, ci au si numeroase beneficii pentru sanatate si folosinte in bucatarie. Aceste frunze verzi si delicate, cu gust usor de citrice, sunt considerate o comoara in multe culturi si sunt utilizate intr-o varietate de moduri.

Frunzele strugurilor au fost folosite de multe secole in regiunea mediteraneana ca medicament pe baza de plante. De exemplu, oamenii antici au mancat frunze de struguri pentru a combate o varietate de probleme si asta datorita contintutului lor nutritional.

Asadar, unul dintre beneficiile majore ale frunzelor de vie este continutul lor bogat in substante nutritive. Ele sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, precum vitamina K, vitamina C, vitamina A (100 g frunze conservate contin aproximativ 5.000 de unitati internationale de vitamina A), fier, calciu (100 g frunze conservate contin aproximativ 290 mg calciu). Aceste substante nutritive contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea sistemului imunitar si imbunatatirea functionarii sistemului circulator. Totodata, frunzele contin si cantitati mai putin semnificative de vitamine B-2, B-3, B-9 si E, precum si magneziu, cupru, seleniu si mangan.

Frunzele vitei de vie sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti, precum polifenoli si flavonoide. Acesti compusi au proprietati antiinflamatorii si pot ajuta la combaterea stresului oxidativ in organism. Antioxidantii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si unele tipuri de cancer.

Vezi si: Strugurele – alimentul longevitatii. De ce este important sa il consumam cat mai des

O alta utilizare populara a frunzelor de vie este in bucataria mediteraneana, unde sunt folosite pentru a inveli si a gati sarmale. Frunzele sunt umplute cu amestecuri delicioase de orez, carne, legume si ierburi aromatice, apoi fierte. Acest proces de gatire confera frunzelor un gust distinct si le face sa devina moi si suculente.

Frunze de vita de vie – Beneficii pentru sanatate

-Reduc inflamatia

Frunzele vitei de vie au proprietati antiinflamatorii, iar cei ce se confrunta cu inflamatie, cum ar fi amigdalita, artrita si gastrita cronica, pot considera ca acestea frunzele sunt de ajutor.

Frunzele contin acizi grasi omega-3, precum si antioxidanti, care sunt responsabili de procesul de inflamatie. Reduce inflamatia si trateaza bolile cronice.

-Au efecte benefice asupra insuficientei venoase cronice

Extractele din frunze de vita de vie, conform unui studiu realizat in 2010 de catre Departamentul de Dermatologie a Universitatii din Freiburg, scad edemul la pacientii cu vena cronica insuficienta. Aceasta este o tulburare in care venele de la picioare
au dificultati in a livra sange la inima. Cand sangele nu poate face asta, se dezvolta edem la nivelul picioarelor.

-Ajuta la prevenirea anemiei

Frunzele strugurilor sunt bogate in fier, un mineral cunoscut pentru prevenirea anemiei, avand un rol crucial in formarea hemoglobinei in celulele rosii din sange. De asemenea, este sustinuta de vitamina C care ajuta la absorbtia fierului, astfel incat anemia ar putea fi prevenita.

-Ajuta la intarirea imunitatii

Frunzele de struguri contin cantitati mari de vitamina C despre care se stie ca intareste sistemul imunitar. Prin urmare, un consum regulat de frunze de vita de vie stimuleaza anticorpii in regim de alerta pentru a combate bacteriile si virusii din organism.

-Combat efectele radicalilor liberi

Disponibilitatea vitaminei C din frunzele vitei de vie ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Actioneaza ca un antioxidant care previne organismul de diferite boli.

-Promoveaza o digestie sanatoasa

Frunzele au un continut ridicat de fibre alimentare care ajuta la promovarea functiei digestive si la absorbtia nutrientilor.

-Protejeaza mucoasa intestinala

Frunzele contin minerale precum zincul care ajuta la repararea si protejarea mucoasei intestinale. Ajuta intestinul sa se recupereze rapid in momentul leziunilor mucoasei, cum ar fi diareea.

-Frunzele vitei de vie mentin sanatatea articulatiilor

Manganul din aceste frunze au un rol imperativ in formarea cartilajului. „Unge” articulatia pentru a reduce frecarea care poate duce la artrita.

-Mentin inima sanatoasa

Potasiul este esential pentru a mentine contractia normala a inimii. Sprijina pomparea sangelui in toate partile corpului in mod eficient.

-Pastreaza oasele puternice

Dupa cum spuneam si mai sus, frunzele vitei de vie contin si calciu, care este vital pentru formarea oaselor.

-Pot controla nivelul glucozei din sange

Frunzele vitei de vie au incarcatura glicemica scazuta, reprezentand o alegere ideala pentru pacientii diabetici. De asemenea, acestea contine fibre alimentare bogate, care scad nivelul de glucoza din sange.

-Ajuta memoria

Frunzele vitei de vie contin vitamina B6 care are un rol crucial in sistemul nervos central, protejand astfel creierul si promovand functia cognitiva a creierului. Totodata, previne sansele de dementa.

Vezi si: Sucul de struguri. Proprietati si beneficii

-Te ajuta sa ai o piele sanatoasa

Frunzele contin cantitati mari de vitamina E, un „must have” (o necesitate) pentru mentinerea pielii sanatoase. Cand este consumata in mod regulat sub forma de ceai, face pielea sa para mai tanara si mai stralucitoare.

In concluzie, frunzele vitei de vie sunt mult mai mult decat un decor pentru struguri. Ele aduc numeroase beneficii pentru sanatate datorita continutului lor bogat in nutrienti si antioxidanti. De asemenea, ofera posibilitatea de a crea preparate delicioase si traditionale, adaugand o nota distincta in bucataria mediteraneana. Indiferent daca sunt utilizate in scopuri culinare sau pentru a se bucura de activitati distractive, frunzele vitei de vie merita apreciate pentru valoarea lor nutritiva si versatilitatea lor.

Vezi si: Crema cu ulei din samburi de struguri. Cum sa ai o piele hidratata si fara riduri

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole