8.9 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Strugurele – alimentul longevitatii. De ce este important sa il consumam cat mai des

Toamna se face cura de struguri si must, pentru curatarea sangelui si pentru a ne ajuta organismul sa ramana cat mai tanar si in putere. Strugurele este un fruct deosebit de important pentru sanatate, trebuie profitat din plin de sezonul lui. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, trateaza probleme de rinichi, previne cancerul, ajuta la functionarea optima a creierului si multe altele.

Consumul regulat de struguri ajuta la o viata mai lunga si mai sanatoasa. Resveratrolul este un fitonutrient stilbenic care se gaseste in cea mai mare parte in cojile de struguri, semintele si carnea de struguri. S-a demonstrat ca mareste expresia a trei gene, toate legate de longevitate. Cercetarile arata ca un continut bogat de resveratrol se gaseste mai ales in coaja strugurilor. Inseamna ca nutritia cojilor de struguri este responsabila pentru prelungirea vietii.

Previne cancerul prin consum regulat de struguri

Consumul regulat de struguri este extrem de benefic pentru prevenirea cancerului.

Strugurii constau dintr-o cantitate bogata de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori care ajuta la evitarea combinatiei periculoase de stres oxidativ cronic si inflamatie cronica, facand din acest fruct un aliment minunat pentru lupta impotriva cancerului. Vezi si: Lichior de struguri rosii. Reteta italieneasca

Fibrele sunt semnificativ necesare pentru un colon sanatos, iar strugurii ne ofera aproximativ 1 gram de fibre la fiecare 60 de calorii. Aceasta combinatie antioxidanti-fibra poate fi unul dintre motivele pentru care prevenirea cancerului de colon a devenit mai predominanta in cercetarea sanatatii pe struguri. De fapt, un studiu realizat de Departamentul de Stiinte ale Sanatatii de la Universitatea din Milano si Spitalul San Paolo din Italia a constatat ca extractele naturale de struguri regleaza malignitatea celulelor canceroase ale colonului.

Cercetatorii au descoperit ca extractul de coaja de struguri are rezultate chimioterapeutice pozitive impotriva cancerului de san.

In afara de stafide, s-a remarcat efectul sau asupra celulelor canceroase ale colonului uman si celulelor cancerului pancreatic datorita efectelor antioxidante si antiinflamatorii.

O alta cercetare a descoperit ca mustul ajuta la prevenirea cancerului de san. O reducere considerabila a masei tumorale mamare a sobolanilor de laborator a fost observata dupa ce au fost hraniti cu suc de struguri intr-un experiment. Antioxidantii din struguri sunt benefici in prevenirea tuturor tipurilor de cancer, dar exista cateva studii interesante care arata in mod specific sucul de struguri ca o masura preventiva eficienta impotriva cancerului de san. Anumite substante chimice din struguri concureaza pentru siturile de legare si impiedica aromataza sa schimbe androgeni in estrogeni, ceea ce se presupune ca este un factor important care contribuie la cresterea cancerului de san la femei.

Se spune ca un consum regulat de produse din struguri bogate in flavonoizi are un efect benefic semnificativ asupra functiei creierului si a sistemului nervos central.

Flavonoidele din struguri, in special antocianine, previn procesele neurodegenerative atat prin inhibarea neuro-inflamatiei, cat si prin scaderea stresului oxidativ. Vezi si: Imunitate puternica cu sirop de catina, ghimbir, lamaie si miere. Reteta

Cercetarile clinice au demonstrat ca suplimentarea de 12 saptamani cu must are beneficii neurocognitive la adultii varstnici cu declin precoce al memoriei. S-a constatat, de asemenea, ca consumul de suc de struguri imbunatateste functiile de memorie la adultii varstnici cu un declin usor al memoriei, ajutand probabil la functionarea ca tratament natural al Alzheimerului.

Strugurii sunt incarcati cu flavonoide, minerale si vitamine. Nivelurile ridicate de vitamina C, K si A din struguri va ofera un impuls sanatos pentru multe dintre organe, in principal sistemul imunitar, ceea ce inseamna mai putine sanse de raceli comune si probleme de sanatate mai grave.

Strugurii sunt excelenti pentru curatarea organismului de toxine

Strugurii pot reduce considerabil aciditatea acidului uric si ajuta la eliminarea acidului din sistem, scazand astfel stresul si presiunea asupra rinichilor.

Deoarece strugurii au un continut ridicat de apa, acestia incurajeaza urinarea, ceea ce ajuta si la indepartarea acidului uric inca prezent in organism dupa ce aciditatea acestuia este redusa. Strugurii au un efect foarte curatator asupra organismului, iar antioxidantii prezenti beneficiaza de toate sistemele corpului in moduri marginale.

S-a dovedit ca numerosi fitonutrienti ai strugurilor au proprietati antimicrobiene.

Acesti fitonutrienti variaza de la flavonoizi obisnuiti, cum ar fi quercetina, la stilbeni mai putin obisnuiti, cum ar fi piceatanolul si resveratrolul. Cercetatorii cred ca ar putea sa ne ajute sa prevenim problemele legate de microbi, cum ar fi bolile transmisibile prin alimente.

Sucul de struguri, extractele din coaja si semintele de struguri s-au dovedit a avea un puternic efect inhibitor impotriva cresterii unor bacterii.

Extractele de vin rosu si alb fara alcool s-au dovedit a avea activitati antifungice moderate pe Candida albicans. Aceasta activitate antifungica a produselor din struguri le-a facut atractive pentru aplicatii comerciale precum produsele de ingrijire a pielii. Si flavonoidele din struguri pot juca un rol important intr-un intestin sanatos, oferind in cele din urma efecte benefice in controlul pierderii in greutate.

Resveratrolul, un polifenol benefic prezent in struguri, ajuta la reducerea nivelului de peptide beta-amiloide la pacientii cu boala Alzheimer.

Cercetarile sugereaza ca strugurii contribuie la imbunatatirea sanatatii creierului si la intarzierea aparitiei bolilor neuronale degenerative. Cercetarile publicate in British Journal of Nutrition sustin ca sucul de struguri poate imbunatati functia creierului persoanelor in varsta care au prezentat anterior o deteriorare cognitiva usoara.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole