Coacazul este un arbust, care creste spontan la margini de padure sau cultivat in gradini, cu fructe mici si parfumate. Coacazele nu sunt foarte dulci, insa calitatile terapeutice fac din acestea o adevarata comoara a naturii. De exemplu, in secolul al XVIII-lea, coacazul era cunoscut ca „un fruct prielnic longevitatii umane”.
Avand in vedere perioada in care ne aflam, trebuie sa consumati cocacaze atat in stare proaspata, cat si sub forma de suc sau sirop. Acestea au un continut foarte bogat in vitamina C (150-200 mg la 100 g – de 5 ori mai mult decat lamaile), provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P, vitamina PP, antocianine, tanini, saruri minerale (magneziu, potasiu, calciu, fosfor, brom, fier si zinc), zaharuri si multa apa. Deoarece in compozitia lor exista anumite substante numite antocianine, spre deosebire de alte fructe, coacazele pastreaza vitamina C in forma activa biologic in toate preparatele nutritionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior.
Suc de coacaze – Proprietati:
- Aperitiv
- Remineralizant
- Digestiv
- Laxativ si diuretic
- Depurativ
- Decongestionant hepatic
Suc de coacaze – Indicatii:
- Inapetenta, demineralizare, amelioreaza oboseala. Dintre proprietatile acestui suc se evidentiaza revitalizarea rapida a organismului, reechilibrarea metabolismului sau eliminarea anemiei. Sucul este un regenerant rapid, de aceea se recomanda cate 1-2 pahare pe zi;
- Intareste sistemul imunitar. Sucul de coacaze, cate 3-4 linguri de 5-6 ori pe zi, da rezultate deosebite in bronsita, pneumonie, tuberculoza pulmonara;
- Creste acuitatea vizuala;
- Intarzie procesul de imbatranire, neutralizand radicalii liberi ;
- Ajuta la cresterea oaselor si dezvoltarea ligamentelor;
- Stimuleaza formarea tesuturilor;
- Constipatie;
- Pletora (surplus);
- Hepatism;
- Artritism, reumatism, guta. Sucul de coacaze este un depurativ excelent, deoarece indeparteaza reziduurile toxice din organism. Dimineata si seara, inainte de masa, se bea cate jumatate de pahar de suc;
- Pietre la rinichi;
- Inflamatii digestive si urinare (sucul de coacaze functioneaza ca un antibiotic si antiseptic);
- Afectiuni febrile;
- Datorita faptului ca aceste fructe contin mult potasiu si foarte putin sodiu ajuta impotriva retinerii apei in tesuturi si chiar la tratarea hipertensiunii arteriale.
Preparare si administrare
Coacazele se desprind de pe ciorchine, se spala si se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care se pune apoi intr-un tifon si se stoarce. Se va obtine un suc cu miros puternic si efecte terapeutice incredibile. De asemenea, sucul se poate obtine foarte usor daca detineti un storcator. Acesta se administreaza cate 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol. Acesta se poate consuma si diluat cu apa.
Vezi si: Scorusul negru/Aronia, unul dintre cele mai sanatoase fructe de padure
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Ce beneficii minunate are sucul de coacaze […]