Rozmarinul este o planta aromata populara care este cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale si culinare. Aceasta planta cu frunze subtiri si atoase, este originara din regiunile mediteraneene, dar este cultivata acum in intreaga lume. In acest articol, vom explora beneficiile de sanatate ale rozmarinului si modul in care acestea pot fi integrate in stilul nostru de viata.
Rozmarinul are un miros si un gust puternic si este, de asemenea, plin de antioxidanti, uleiuri volatile si alti compusi fitochimici protectori, inclusiv fier, calciu si vitaminele A, C si B6. Totodata, uleiul sau esential este folosit pentru a ajuta la ameliorarea afectiunilor, inclusiv durerea, inflamatia, durerile gastrointestinale, anxietatea si problemele respiratorii.
Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca, indiferent daca este utilizat sub forma de ulei esential, ceai sau condiment, rozmarinul vine cu numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.
Beneficii rozmarin
-Imbunatateste memoria si concentrarea
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale rozmarinului este imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Rozmarinul contine acid rozmarinic, care a fost legat de imbunatatirea functiei cognitive. De asemenea, uleiul de rozmarin a fost utilizat in aromaterapie pentru a spori memoria si concentrarea. In plus, aroma sa imbunatateste starea de spirit, reduce somnolenta si stresul, inclusiv datorita capacitatii sale de a scadea eliberarea cortizolului „hormonului stresului”.
-Reducerea inflamatiei si durerilor
Rozmarinul contine compusi antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei si durerilor. Consumul regulat de rozmarin poate ajuta la reducerea inflamatiei din corp si poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a durerilor musculare si a durerilor de artrita.
-Sustine sistemul imunitar
Rozmarinul contine antioxidanti puternici, cum ar fi acidul carnosic si acidul rosmarinic, care ajuta la combaterea stresului oxidativ din corp si la intarirea sistemului imunitar. Consumul de rozmarin poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.
-Beneficii pentru sanatatea pielii
Uleiul esential de rozmarin are proprietati antimicrobiene si antioxidante, ceea ce il face un ingredient valoros in produsele cosmetice. Aplicarea uleiului de rozmarin pe piele poate ajuta la reducerea inflamatiei, acneei si iritatiei pielii. De asemenea, rozmarinul poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine in piele si poate ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.
-Poate ajuta la stimularea cresterii parului
Rozmarinul, sub forma de ulei, se gaseste adesea in produse de ingrijire a parului menite sa contribuie la promovarea cresterii parului si a unui scalp sanatos, deoarece poate lupta impotriva matretii si iritatiilor pielii care provoaca uscaciune.
-Ajuta la digestie
Rozmarinul poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea simptomelor de indigestie. Acesta stimuleaza secretia de bila si poate ajuta la reducerea flatulentei si a disconfortului abdominal.
-Are proprietati antimicrobiene
Proprietatile antimicrobiene ale plantei ajuta la apararea impotriva anumitor tipuri de bacterii daunatoare, inclusiv a celor care contribuie la infectii. Totodata, extractele de rozmarin sunt folosite si pe post de conservanti alimentari, deoarece pot ajuta la oprirea cresterii bacteriilor.
Cum poti integra rozmarinul in dieta ta
Aceasta planta poate fi folosit astfel:
-Sub forma de condiment – se asezoneaza carnea sau se adauga in supe si bauturi pentru aroma si continutul de nutrienti.
*Planta uscata poate dura mai multe luni atunci cand este depozitata intr-un recipient sigilat. Pentru a pastra rozmarinul proaspat, infasoara crengutele intr-un prosop de hartie umed si pune-le intr-o punga de plastic la frigider.
-Sub forma de ulei – Uleiul esential de rozmarin nu trebuie administrat intern, dar este sigur pentru majoritatea oamenilor sa il foloseasca pe piele sau sa-l inhaleze prin aromoterapie. Evita utilizarea lui pe rani deschise si cere sfatul unui medic daca esti insarcinata.
Vezi si: Uleiuri esentiale care ajuta la ameliorarea durerii
-Sub forma de ceai, ajutand sanatatea sanatatea digestiva si promovand relaxarea. Intr-o cana cu apa fierbinte se adauga 1 lingura de rozmarin (de preferinta proaspat) si se lasa la infuzat 5 minute sau mai mult, in functie de puterea pe care o vrei. De asemenea, poti adauga alte ierburi si potentiatori de aroma, inclusiv lavanda, cimbru, suc de lamaie sau miere. Consumul a aproximativ 1-2 cani pe zi ceai de rozmarin este sigur pentru majoritatea, desi trebuie sa ai grija daca iei medicamente.
*Cand rozmarinul este consumat in cantitati culinare obisnuite sau ca aditiv alimentar aprobat, este considerat in general sigur, dar cand este consumat in cantitati mari, in special sub forma de ulei esential sau extract, poate provoca unele reactii adverse, cum ar fi stomac deranjat, varsaturi, spasme sau modificari ale tensiunii arteriale, desi aceste reactii sunt rare.
*Rozmarinul are potentialul de a modifica urinarea, coagularea sangelui si nivelul tensiunii arteriale, ceea ce inseamna ca poate interactiona cu anumite medicamente si ar trebui evitat in aceste cazuri. Discuta cu medicul tau inainte de a adauga cantitati mari sau rozmarin in dieta daca iei aceste medicamente: anticoagulante, inhibitori ECA pentru hipertensiune arteriala, diuretice, litiu pentru tulburari de sanatate mintala.
Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România
Vezi si: 10 cele mai bune plante perene folosite frecvent in bucatarie
Vezi si: 10 plante aromatice care linistesc mintea si corpul
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: