14.1 C
București
duminică, septembrie 15, 2024

10 cele mai bune plante perene folosite frecvent in bucatarie

Plantele perene sunt o alegere excelenta pentru orice bucatar, deoarece ofera o gama larga de arome si sunt usor de cultivat si intretinut. Aceste plante perene  supravietuiesc si infloresc ani la rand, ceea ce le face o investitie excelenta pentru orice gradina. In plus, plantele perene au proprietati nutritive puternice si au fost utilizate in medicina traditionala de secole.

Dar ce sunt mai exact plantele perene?

Ei bine, o planta perena este o planta erbacee care creste mai mult de 2 ani, spre deosebire de plantele anuale sau bienale, iar unele dintre cele mai comune sunt busuiocul, patrunjelul si coriandrul.

Una dintre cele mai bune caracteristici ale plantelor perene este ca supravietuiesc si produc an de an, oferindu-ti o recolta pe termen lung, fara costul reinnoit al achizitionarii de seminte sau plante noi. Din acest motiv, plantele perene sunt adesea preferate de gradinari si de pasionatii de plante medicinale.

Iata o lista cu cele mai bune plante perene folosite frecvent in bucatarie:

1.Rozmarin

Acesta este un arbust peren cunoscut pentru aromele sale puternice si uleiurile esentiale, fiind folosit folosit si in scopuri medicinale pentru durerile de cap si indigestie.

Rozmarinul poate fi folosit intr-o varietate de feluri de mancare, inclusiv in fripturi, tocanite, pui si legume la gratar. De asemenea, se poate folosi ca un condiment in salate si dressing-uri. In plus, rozmarinul este o planta puternica care poate fi cultivata intr-un sol uscat si bine drenat. Totusi, daca locuiesti intr-o zona mai friguroasa, este indicat sa cultivi rozmarinul in ghivece si sa-l aduci in casa pe timp de iarna.

2.Marar

Mararul este o planta aromatica foarte populara in bucataria mediteraneana si asiatica. Aceasta are un gust usor dulceag si poate fi folosit intr-o varietate de feluri de mancare, cum ar fi supe, carne la gratar, legume si dressing-uri. De asemenea, mararul este o sursa excelenta de vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina C, fierul si calciul.

Vezi aici: 6 beneficii pentru sanatate ale mararului

3.Patrunjel

Patrunjelul este o planta bienala ale carei frunze au o aroma proaspata de curatare a gurii si sunt uneori mestecate pentru reimprospatarea respiratiei, dar si pentru a usura anemia si indigestia. De asemenea, patrunjelul este folosit adesea pentru a aroma supele, salatele si mancarurile cu oua si peste.

Acesta creste atat in plin soare, cat si la umbra partiala. Are o inaltine cuprinsa intre 15 si 30 inaltime, in functie de varietate, si produce flori in al doilea an; frunzele sunt cele mai bune in primul an.

Vezi aici: Top 10 beneficii ale consumului patrunjel

4.Lavanda

Lavanda este un arbust lemnos compact, cu flori dulci si parfumate si prefera mai mult climatele mai calde.

Inaltimea si raspandirea variaza in functie de varietatea pe care o alegi, de regula intre 30 si 60 cm.

Pentru cele mai bune rezultate, levantica se cultiva intr-un sol usor, foarte bine drenat si in plin soare. Florile de lavanda fac un ceai linistitor si ofera, de asemenea, o aroma si un parfum delicat multor deserturi.

Vezi aici: Lavanda. 5 indicatii terapeutice externe ale plantei cu flori mov

5.Oregano

Oregano este o planta aromatica cu un gust puternic, cu note de mirodenii si menta. Acesta este o alegere populara pentru pizza, sosuri si tocanite. De asemenea, oregano are proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice si poate fi folosit in medicina traditionala pentru a ajuta la reducerea inflamatiilor si a stresului oxidativ.

Oregano creste in bulgari raspanditi de tulpini verticale, cu frunze mici si moi, care sunt parfumate si aromate.

6.Tarhon

Tarhonul este o planta aromatica cu un gust dulceag si usor amarui. Aceasta este o alegere excelenta pentru fripturi, sosuri si salate. Tarhonul poate fi cultivat intr-un sol uscat si bine drenat si este o planta puternica care poate fi intretinuta usor in gradina.

Plantat, tarhonul are nevoie de un drenaj bun si prefera locurile insorite sau cu umbra partiala.

Vezi aici: Tarhonul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta puternic aromata

7.Salvie

Originara din regiunea mediteraneana, salvie are o aroma calda, aromata, care o face populara intr-o mare parte din bucataria italiana si poate fi folosita si in scopuri medicinale, pentru promovarea digestiei, ameliorarea febrei si a durerilor de cap.

Poti pastra salvie proaspata in frigider dupa ce ai invelit frunzele in prosoape de hartie umede si le-ai pus intr-o punga de plastic.

Exista multe soiuri diferite de salvie culinara cu diferite rezistente si diferite culori, inaltimi, intinderi si obiceiuri de crestere. Aceasta planta creste cel mai bine in plin soare si in sol bine drenat, oarecum bogat.

Vezi aici: Beneficiile salviei, o planta ce nu trebuie sa iti lipseasca din casa

8.Melisa

Melisa este o planta cu frunze bogat parfumate si cu o aroma proaspata de lamaie. Melisa este folosita pentru a aroma deserturi, mancaruri cu fructe si ceaiuri, precum si pentru unele retete savuroase. Calmeaza atat nervii, cat si digestia.

Planta creste si se raspandeste cu entuziasm atat de la radacini, cat si prin auto-insamantare, iar pentru a-i asigura un aport constant de frunze, se ciupesc constant varfurile inflorite.

Vezi aici: Ceaiul de melisa, remediul care tonifica stomacul si ajuta digestia

9.Menta

Menta are frunze de culoare verde inchis si foarte parfumate, cu o aroma proaspata, dulce si revigoranta.

Daca se doreste o recolta constanta, se pastreaza planta taiata, astfel incat sa nu infloreasca. La fel ca melisa, menta se intinde viguros si poate fi necesar sa fie intretinuta.

Vezi aici: Menta – Utilizari in gastronomie, frumusete si aromaterapie

10.Cimbru

Cimbrul (Thymus vulgaris) este o planta taratoare care se raspandeste viguros, cu frunze mici, rotunde, verzi, cu aroma placuta si flori violete. Florile sunt atractive atat pentru albine, cat si pentru oameni, dar trebuie sa le tai daca vrei o productie constanta de frunze. De asemenea, cimbrul este folosit in mod obisnuit in multe feluri de mancare mediteraneene, dar si in scop terapeutic, actionand ca un tonic si ca un ajutor digestiv.

Acesta se planteaza in plin soare sau umbra partiala.

Vezi aici: 9 beneficiile extraordinare ale cimbrului. De ce trebuie sa il consumi in aceasta perioada 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole