13 C
București
vineri, mai 3, 2024

Ce beneficii are neem pentru dintii tai

Neem ( Azadirachta indica ) este un arbore vesnic verde, originar din subcontinentului indian si foarte apreciat pentru valoarea sa medicinala. De exemplu, in India exista un ritual vechi de mii de ani: in fiecare dimineata se mesteca crengute de neem (numite datun) pentru curatarea dintilor. Mestecate, aceste crengute elibereaza compusi benefici pentru sanatatea orala.  

Dupa mii de ani de utilizare, beneficiile sale sunt recunoscute acum si de stiinta moderna. Drept urmare, Biblioteca Nationala de Medicina din SUA si Institutul National de Sanatate a publicat recent un studiu despre Neem, numindu-l „panaceu pe baza de plante in stomatologie”.

Toate partile arborelui Neem au valoare medicinala, cu proprietati antimicrobiene (antiviral, antifungic, antibacterian), antiinflamator, antihelmintic, imunomodulator, proprietati hepato-nefro-neuro-protectoare si chiar anticancerigene. Acest lucru ne face sa ne gandim ca neem chiar are numeroase beneficii pentru sanatate. Vezi articolul: Neem. Ce beneficii si atentionari are arborele indian, cunoscut ca „farmacia naturii”

Neem are in compozitia sa constituenti fitochimici precum: nimbidin, nimbin, nimbolid, azadiractin, acid galic, epicatechin, catechin si margolone. Totusi, principalul component activ al neemului este azadiractina, un agent antimicrobian eficient care ajuta la mentinerea germenilor si bacteriilor la distanta.

Ce beneficii are neem pentru dintii tai

Neem are proprietati puternice anti-bacteriene si anti-microbiene, fiind un bun remediu pentru sanatatea orala. Totodata, practica traditionala spune ca planta este eficienta in combaterea germenilor, mentinerea nivelurilor alcaline din saliva, tinand bacteriile la distanta, tratarea gingiilor umflate, prevenirea placii si, de asemenea, albirea dintilor. Acelasi lucru reiese si in cercetarile publicate in Pharmacognosy Reviews, care arata ca extractul apos de crenguta de neem inhiba aparitia placii bacteriene, reduce capacitatea streptococilor de a coloniza suprafetele dentare.

Pe langa crengutele de neem, mestecatul frunzelor pot face minuni pentru sanatatea ta orala, ajutand la mentinerea nivelului alcalin al salivei si luptand impotriva formarii placii si a infectiilor gingivale. Totodata, pastele de dinti cu neem au efect antibacterian natural. Nu numai ca proprietatile antibacteriene ale uleiului de neem ajuta la controlul respiratiei urat mirositoare, la combaterea infectiilor si la prevenirea formarii placii, dar poate ajuta si la inversarea efectelor gingivitei. Multi oameni prefera sa foloseasca pasta de dinti cu neem, deoarece s-a demonstrat ca imbunatateste considerabil igiena dentara si este adesea recomandata pentru ameliorarea durerilor de dinti si a inflamatiei.

Iata care sunt beneficiile folosirii crengutelor de neem:

  • Previn aparitia bacteriilor
  • Mentin nivelul alcalin din saliva, ajutand la remineralizarea smaltului si lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza carii
  • Intaresc gingiile
  • Previne placa dentara, tartru
  • Ajuta la albirea dintilor
  • Improspateaza respiratia

Iata cum se folosesc crengutele de neem in ingrijirea orala:

-Pune un betisor de neem in gura si rontaie coaja cu dintii, pana cand acesta se sfarama, dupa care iti poti freca dintii cu el.

-Cel mai evident mod de a o folosi pentru a va promova sanatatea dintilor si a gingiilor este sa va periati cu o pasta de dinti cu neem. In comert, exista numeroase paste care contin extracte de neem. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o astfel de pasta de dinti.

-Pudra de neem: poti face o pasta de dinti de neem acasa, macinand frunzele pana se transformain pulbere/pudra si amestec-o cu putina apa si o lingurita de bicarbonat de sodiu. Periaza dintii cu pasta obtinuta si astfel vei avea dinti mai stralucitori si mai curati.

-Gargara cu ceai de neem. Iata si un preparat care previne halena (respiratia urat mirositoare) si elimina bacteriie: fierbe mai multe frunze de neem pana cand cantitatea este redusa la un sfert. Fa gargara cu acest amestec. Totodata, in 2011, cercetatorii au raportat in Jurnalul Indian de Parodontologia ca apa de gura cu neem este benefica pentru tratarea gingivitei induse de placi.

Atentionari!!!

S-a demonstrat ca ingestia de ulei de neem in cantitati mari reduce fertilitatea. In plus, mai pot aparea varsaturi, greata, convulsii, tulburari de sange si deces la copiii mici. Femeile insarcinate ar trebui sa evite uleiul de neem daca sunt insarcinate sau alapteaza. Utilizarea prelungita poate provoca leziuni ale rinichilor si ficatului. Totusi, cantitatea de extract de neem din pasta de dinti comerciala este suficient de mica pentru a fi neglijabila atunci cand este utilizata conform recomandarilor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole