Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, insa putini stiu ca exista mai mult de 600 de soiuri diferite de ceapa in intreaga lume.
Ceapa are un continut bogat de saruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoza, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine. Toate aceste proprietati ale cepei au actiune antimicrobiana, antiinfectioasa, antihelminitica, antibacteriana, antiseptica, carminativa, diuretica, expectoranta, febrifuga, hipoglicemica, echilibrant glandular, antitrombozica, vermifuga, hipotensiva, stomahica, vasodilatatoare si stimulant al imunitatii.
Specialistii recomanda consumul de ceapa pentru efectele sale benefice. Indiferent daca este verde, galbena, rosie sau alba, ceapa reprezinta un adevarat medicament natural.
Iata mai jos ce beneficii are ceapa in functie de culoarea ei:
Ce beneficii are ceapa, in functie de tipul si culoarea ei – Ceapa galbena
Ceapa galbena este cea mai folosita. Gustul ei se potriveste la aproape orice mancare (tocanite, supa sau ciorba, pentru inele de ceapa, pentru garnituri de legume la cuptor). Aceasta are un gust usor iute si intepator, dar se indulceste dupa ce este gatita.
In urma cercetarilor, s-a descoperit ca ceapa, prin continutul sau mare de fitochimicale, asigura o absorbtie mare a vitaminei C in organism, crescand astfel imunitatea la infectii, ferindu-ne de raceala si gripa. De asemenea, lupta si impotriva infectiilor provocate de bacterii, inclusiv E. Coli si salmonella.
Ceapa galbena este de un real ajutor in diabet sau in prevenirea lui, deoarece duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza.
Consumul a 100 g ceapa asigura o doza insemnata de fibre necesare bunei desfasurari a tranzitului intestinal, dar ajuta si la scaderea nivelului de colesterol si, astfel, la reducerea riscului de afectiuni ale inimii.
In anul 2004, in urma unui studiu, s-a descoperit ca persoanele care consumau peste 10 g/zi de ceapa sau usturoi aveau un risc mai mic de cancer decat cei care consumau mai putin de 2,2 g. Desi mecanismele prin care compusii inhiba cancerul sunt inca necunoscute, o posibila ipoteza include inhibarea cresterii tumorii si a mutagenezei.
Consumul zilnic de ceapa ajuta la cresterea densitatii osoase si poate avea beneficii considerabile asupra femeilor aflate la menopauza, care se confrunta cu o scadere a densitatii osoase. De asemenea, aceasta diminueaza simptomele bolilor inflamatorii (cum ar fi artrita si guta)
Ceapa galbena este eficienta in caz de anemia, datorita contiutului ridicat de fier, este eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar (cistita), ajuta in caz de constipatie si flatulenta, intensifica circulatia sanguina si stimuleaza transpiratia, are propriettai diuretice si de curatare a sangelui si trateaza problemele repiratorii.
Ce beneficii are ceapa, in functie de tipul si culoarea ei – Ceapa rosie
Ceapa rosie are o aroma mai putin pronuntata in comparatie cu ceapa galbena si alba, iar din acest motiv este mai potrivita pentru a fi consumata in stare cruda si in preparate reci (salate, salsa, topping pentru burgeri sau sandvisuri).
Ceapa rosie este mai bogata in substante necesare organismului decat cea galbena sau alba si cu proprietati terapeutice nenumarate.
In urma studiilor, s-a observat faptul ca ceapa rosie este un excelent remediu natural pentru suferinzii de astm. Bogata in compusi de vitamina C si sulf, ceapa are proprietati antibacteriene si antivirale, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti compusi sunt cei mai buni antiinflamatori.
Ceapa rosie este un puternic dezinfectant si un bun diuretic. Totodata, aceasta are un continut mare de antocianina (pigmentul care ii da culoare si tine la departare cancerul si bolile cardiovascular) si quercitina (antioxidantul care protejeaza celulele de formarea tumorilor maligne si favorizeaza circulatia sanguina).
Ceapa rosie este un adevarat combatant al diabetului si este recomandata si pentru tratarea sau ameliorarea durerilor cauzate de ostoeoporoza.
Ceapa rosie reduce nivelul colesterolului rau si stimuleaza productia de colesterol bun.
Ce beneficii are ceapa, in functie de tipul si culoarea ei – Ceapa alba
Ceapa alba o poate substitui cu succes pe cea galbena intr-o multime de retete. Aceasta are o aroma si un miros mult mai puternic decat cea galbena si rosie, dar si un continut mai mare de apa. De aceea, ea devine crocanta atunci cand este prajita.
Ceapa alba este unul din cei mai puternici cardioprotectori care exista sub forma naturala, protejand inima. Alicina din compozitia sa regleaza nivelul de colesterol din sange si mentine elasticitatea arterelor, curatandu-le de grasimile rele. Totodata, ceapa alba este si un probiotic natural, amelioreaza migrenele si elimina toxinele din corp.
Ce beneficii are ceapa, in functie de tipul si culoarea ei – Ceapa verde
Ceapa verde este potrivita si ea in diferite tipuri de retete, pentru ca aroma nu este foarte puternica. Partile albe sunt mai potivite pentru a fi gatite, in timp ce partile verzi pot fi adaugate in salate sau ca garnitura pentru alte preparate.
Ceapa verde are cantitati mari de clorofila, o substanta ce are ca proprietate eliberarea organismului de substante nocive, precum poluantii si radicalii liberi. Substanta care emana mirosul cepei se numeste alicina. Aceasta substanta este responsabila pentru protejarea plamanilor si a cailor respiratorii, pe care le fereste de infectii. Totodata, alicina este si un puternic antiviral si antibiotic, de aceea ceapa verde ar trebui consumata in cantitati cat mai mari in perioadele virozelor.
O alta substanta benefica din ceapa verde este si cvercitina, care este un antioxidant foarte puternice, capabil sa amelioreze tulburarile circulatorii si sa previna afectiunile cardiovasculare.
Una dintre beneficiile cele mai importante ale cepei verzi este faptul ca este un foarte bun antialergic si depurativ, dar regleaza si activitatea hormonala. Ceapa verde se poate folosi cu mare succes in bolile alergice. Totodata, si sucul de ceapa verde are multiple beneficii, de la detoxifiere la scaderea glicemiei. Previne hipertensiunea arteriala, accidentele ischemice, arteriopatiile. Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume ceapa verde pe perioala nelimitata de timp, cate 2 fire la fiecare masa. Iar pentru scaderea rapida a glicemiei se tine o cura de suc de ceapa verde.
Ce beneficii are ceapa, in functie de tipul si culoarea ei – Salota sau Ceapa frantuzeasca
Utilizata frecvent in medicina ayurvedica, datorita gustului dulce si putin iute, salota poate vindeca atat bolile interne, cat si pe cele externe. Beneficiile acestui tip de ceapa includ capacitatea de a imbunatati sanatatea inimii, de a reduce inflamatia, de a ameliora crampele musculare, de a controla nivelul zaharului din sange si chiar de a lupta impotriva cancerului.
Potrivit cercetarilor, extractele de acetat de etil gasite in salota pot contribui la incetinirea cresterii celulelor canceroase. Cercetarile au aratat ca beneficiile sale pot include un risc redus la anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerele de san, gastric si de colon.
Multe beneficii ale acestei legume provin datorita antioxidantilor pe care le contine, inclusiv alicina si quercetin. Acesti antioxidanti sunt cunoscuti pentru a ajuta la scaderea tensiunii arteriale si pentru a proteja sistemul cardiovascular, prevenind ateroscleroza si riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
O analiza din 2004 a gasit o corelatie intre cresterea consumului de ceapa frantuzeasca si createrea densitatii osoase. Totodata, aceasta ceapa poate ajuta la prevenirea si tratarea alergiilor.
Salota are si ea proprietati antidiabetice naturale. Studiile au aratat ca acestea au efecte pozitive asupra nivelurilor de insulina si pot ajuta la controlul cresterii in greutate. Alte beneficii ale salotei includ capacitatea de a curata toxinele hepatice prin imbunatatirea circulatiei si stimularea detoxificarii.
La fel ca usturoiul, salota produce reactii biochimice care pot ajuta la combaterea virusilor si a inflamatiei. Salota si ceapa detin, de asemenea, proprietati anti-fungice care pot ajuta la combaterea candidei si a altor infectii.
Ceapa – Precautii
Se recmanda a fi consumata cu prudenta de cei care sufera de gastrita, colon iritabil, colita de fermentatie sau cei cu intoleranta la ceapa, la care pot aparea tulburari care sa agraveze starea, doza se reduce pana la limita suportabilitatii si se creste treptat, pana organismul se obisnuieste.
Sfat
Pentru a scapa de mirosul neplacut de ceapa, mesteca putin patrunjel.
5 remedii naturiste cu coji de ceapa
Lapte cu ceapa si miere. Reteta care te scapa de viermisori
Suc de ceapa cu miere. Remediul naturist contra varicelor
Ceai diuretic din ceapa si miere. Reteta
Sirop de ceapa cu miere. Cea mai buna reteta pentru tuse
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei […]
[…] Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei […]
[…] Vezi si: Ce beneficii are ceapa in functie de tipul si culoarea ei […]