Proteinele sunt esentiale pentru dezvoltarea si functionarea optima a organismului, iar oul este una dintre cele mai accesibile si nutritive surse de proteine. Insa, cata proteina contine, de fapt, un ou si ce alte alimente au un continut proteic mai ridicat?
Dupa cum am spus si mai sus, proteinele sunt importante pentru sanatatea noastra, inclusiv pentru repararea tesuturilor, cresterea masei musculare, functia imunitara si multe altele. Si, dupa cum bine se stie, ouale au fost intotdeauna asociate cu multiple beneficii pentru sanatate, dintre care multe legate direct de continutul lor de proteine. Insa, exista o multime de alte alimente disponibile care pot furniza aceeasi cantitate de proteine sau chiar mai multe.
Continutul de proteine al unui ou
Un ou de dimensiune medie (aproximativ 50 g) contine in jur de 6-7 grame de proteine, in functie de marimea acestuia. Proteina din ou este considerata de inalta calitate deoarece furnizeaza toti cei noua aminoacizi esentiali necesari pentru refacerea si cresterea tesuturilor.
- Albusul de ou – Contine aproximativ 3,6 g de proteine si are foarte putine grasimi.
- Galbenusul de ou – Contine aproximativ 2,7 g de proteine, dar este mai bogat in grasimi si micronutrienti esentiali precum vitamina D, colina si fier.
*Chiar daca albusurile de ou sunt mai bogate in proteine, majoritatea celorlalți nutrienti se gasesc de fapt in galbenus. Galbenusurile de ou sunt mai bogate in grasimi, seleniu, fosfor, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, acid folic si riboflavina. De remarcat este faptul ca acestea aduc maul mult colesterol din dieta.
*Pentru referinta, majoritatea oamenilor au nevoie in jur de intre 0,8 grame (minimul recomandat pentru adultii sedentari) – 1,2 grame (potrivit pentru persoanele active, dar insuficient pentru sportivi sau cei care doresc crestere musculara – acestia au nevoie de 1,6-2,2 g/kg) de proteine pe kilogram de greutate corporala. Aceasta inseamna ca cineva care cantareste 68 de kilograme, de exemplu, ar trebui sa urmareasca sa obtina intre 54-82 de grame de proteine pe zi.
Ouale crude au mai multe proteine decat ouale fierte?
Potrivit USDA, ouale crude si cele fierte contin aproximativ aceeasi cantitate de proteine. Insa, trebuie stiut ca cele crude te pot expune mai mult la probleme precum Salmonella, asa ca de obicei este mai bine sa fie consumate gatite.
Bbeneficii de top ale oualor:
- Ajuta la prevenirea bolilor
- Reduc riscul de boli de inima
- Imbunatatesc sanatatea ochilor
- Ajuta la pierderea in greutate
- Sprijina functia ficatului
- Mentin sanatatea creierului
- Pastreaza pielea sanatoasa, datorita partial colagenului din ou
Alimente cu un continut proteic mai mare decat oul
Desi oul este o sursa excelenta de proteine, exista si alte alimente care contin cantitati mai mari de proteine per portie:
1. Carne si peste
- Piept de pui (100 g) – Aproximativ 31 g de proteine
- Carne de vita slaba (100 g) – Aproximativ 26 g de proteine
- Somon (100 g) – Aproximativ 25 g de proteine
- Ton (100 g) – Aproximativ 29 g de proteine
2. Produse lactate
- Branza cottage (100 g) – Aproximativ 11 g de proteine
- Iaurt grecesc (100 g) – Aproximativ 10 g de proteine
- Parmezan (100 g) – Aproximativ 35 g de proteine
3. Leguminoase si oleaginoase
- Linte (100 g gatita) – Aproximativ 9 g de proteine
- Naut (100 g gatit) – Aproximativ 8-9 g de proteine
- Migdale (100 g) – Aproximativ 21 g de proteine
- Seminte de dovleac (100 g) – Aproximativ 30 g de proteine
4. Produse vegetale bogate in proteine
- Tofu (100 g) – Aproximativ 8 g de proteine
- Tempeh (100 g) – Aproximativ 19 g de proteine
- Spirulina (100 g) – Aproximativ 57 g de proteine (cea mai densa sursa de proteine vegetale)
Vezi si: Proteinele animale vs. vegetale: Care sunt mai bune pentru rinichii tai?
Vezi si: De cate proteine ai nevoie pe zi?
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: