Ingrijirea adecvata a parului este esentiala pentru mentinerea sanatatii si aspectului sau. Printre multe aspecte ale rutinei de ingrijire a parului, frecventa spalarii acestuia este un subiect discutat frecvent. Exista multe opinii diferite cu privire la cat de des ar trebui sa ne spalam parul, iar in acest articol vom explora recomandarile expertilor pentru a ne ajuta sa luam decizii informate in ceea ce priveste acest aspect.
Samponarea prea des poate duce la deteriorarea reala a parului. „Spalarea prea des a parului poate face parul uscat si fragil si poate duce la iritarea scalpului”, spune Dr. Joshua Zeichner, director de cercetare cosmetica si clinica la departamentul de dermatologie al Spitalului Mount Sinai. In acelasi timp, asigura-te ca iti speli suficient parul, deoarece o perioada prea lunga intre spalari poate duce la iritarea scalpului. „Daca nu te speli corespunzator, sebumul/uleiul de pe scalp tinde sa se acumuleze, iar acest lucru provoaca ingrasarea parului si poate provoca matreata”, spune Zeichner.
Prin urmare, potrivit expertilor, la intrebarea – cat de des ar trebui sa-ti speli parul – depinde de o serie de factori, inclusiv tipul parului, textura si rutina ta personala.
Cat de des ar trebui sa ne spalam parul, conform expertilor:
-Tipul de par:
Frecventa optima de spalare a parului poate varia in functie de tipul de par. Persoanele cu par gras pot fi nevoite sa se spele mai des decat cele cu par uscat. Acest lucru se datoreaza faptului ca glandele sebacee de la nivelul scalpului produc mai mult sebum in cazul parului gras, ceea ce poate duce la o senzatie de par murdar si gras daca nu este curatat in mod regulat. Pe de alta parte, parul uscat poate deveni mai fragil si lipsit de hidratare in cazul spalarilor prea frecvente, deoarece acestea inlatura uleiurile naturale care protejeaza firul de par.
-Activitatile zilnice:
Un alt factor important de luat in considerare in determinarea frecventei spalarii parului este nivelul de activitate zilnica. Daca aveti un stil de viata activ si transpirati frecvent, este posibil sa fie necesara o frecventa mai mare de spalare pentru a mentine curatenia si prospetimea parului. Activitatile care implica expunerea la praf, poluare sau substante chimice potential daunatoare pot, de asemenea, influenta frecventa spalarii.
-Produsele utilizate:
Tipul de produse pe care le utilizati pentru ingrijirea parului poate juca, de asemenea, un rol in determinarea frecventei spalarii. Sampoanele si balsamurile pot contine ingrediente care pot avea efecte diferite asupra scalpului si parului. Anumite sampoane pot fi mai blande si pot fi folosite in mod regulat, in timp ce altele pot fi mai concentrate si pot necesita o utilizare mai rara. Este important sa cititi instructiunile si recomandarile producatorului pentru a va ghida in alegerea si utilizarea adecvata a produselor de ingrijire a parului.
Vezi s: Cele mai bune vitamine si minerale care ajuta la cresterea parului
Iata ce mai spun expertii din domeniul frumusetii:
-Daca esti genul care prefera spalarea parului mai des, expertii spun ca o regula de baza este sa lasi cel putin doua-trei zile intre spalari. Cei cu par texturat sau cret au de obicei un scalp si suvite mai uscate, asa ca pot trece intre cinci si sapte zile intre spalari, daca asta functioneaza pentru stilul lor de viata.
-Parul vopsit ar trebui, de asemenea, spalat mai rar – cu o formula hidratanta, fara sulfati – daca vrei sa obtii cel mai bun profit. La urma urmei, culoarea se estompeaza putin cu fiecare samponare, astfel incat sa poti prelungi durata de viata a lucrarii de vopsire doar spaland o data la doua zile sau la trei zile.
-Unele tipuri de par necesita spalare mai frecventa, cum ar fi parul cu structura subtire. Pentru a evita parul lins, femeile cu par mai subtire trebuie de obicei sa se spele mai des. Doamnele cu par fin si subtire ar trebui, de asemenea, sa incerce sa evite sampoanele care contin anumite ingrediente. „Dimeticona se poate acumula si iti poate face parul mai gras, in schimb, ciclometicona este o alegere buna pentru acest tip de par, deoarece se evapora in timp.
-Atunci cand iti samponezi parul, concentreaza-te asupra scalpului, nu trebuie sa freci prea mult lungimea lui. In plus, nu ai nevoie de foarte mult produs pe cat crezi – doar putin sampon (aproximativ de dimensiunea si volumul unei zmeure ) va face treaba.
-Nu uita de balsam! Daca nu folosesti un balsam, parul va fi mai greu de pieptanat si asta ar putea duce la mai multe daune, spun expertii.
-Retine ca balsamurile sunt mult mai puternice decat sampoanele, in general, asa ca merita sa acorzi mai multa atentie unui balsam de calitate decat unui sampon. Totodata, atunci cand aplici balsam, evita sa pui produsul pe scalp – incepe de la urechi si pana la varfuri, deoarece aplicarea prea multa produs ar putea face ca scalpul sa arate mai gras.
Vezi si: Caderea parului. Cum prepari cel mai bun tonic pentru par cu ajutorul a doua plante medicinale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: