Varza rosie (Brassica oleracea) are un gust asemenator cu cea alba, doar ca este un pic mai dulceaga si mai bogata in compusi vegetali benefici pentru sanatate. Iata, incele ce urmeaza, care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de varza rosie.
Varza rosie are in compozitia sa apa (90, 5%), ascorbigen, enolat de glucoza, indol, proteine, lipide, glucide, foarte multa vitamina C, dar si minerale (sodiu, potasiu, calciu (identic cu cel din lapte), magneziu, fier, fosfor, clor, mangan, cupru, fluor, iod), antoixidanti vegetali, flavonoizi. Punctul forte al acestei legume il constituie bogatia de pigmenti care ii dau culoarea si care au un efect de stimulare a imunitatii, antitumoral si antioxidant foarte puternic. De asemenea, mai exista o substanta, un aminoacid numit glutamina, care stimuleaza refacerea, cresterea si dezvoltarea normala a celulelor.
Pentru a beneficia de toate aceste subtsante active, se recomanda varza rosie sub forma de salata sau suc.
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de varza rosie:
- Are enzime care blocheaza evolutia tumorilor. Varza este considerata leguma cea mai eficienta in tratarea cancerului esofagian, de stomac, de rect, de colon. De asemenea, poate avea un rol important in combaterea cancerului pulmonar, de prostata sau de vezica urinara si impiedeca dezvoltarea tumorilor care depind de hormoni (cancerul de san si cel de piele);
- Intareste dintii, oasele si ganglionii limfatici;
- Este un bun pectoral in bronsite, laringite, astm;
- Are actiune diuretica;
- Amelioreaza starile de ascita si ciroza;
- Pigmentii rosii din aceasta leguma ajuta in prevenirea si combaterea degenerarii celulelor din sistemul nervos central, fiind un bun adjuvant impotriva Alzheimerului;
- Extern, are aceleasi indicatii ca si varza alba. Datorita efectului antiinfectios si antiinflamator, varza ajuta la o vindecare mai rapida a arsurilor si previne formarea cicatricelor cheloide.
Vezi articolul: Mai mult decat o leguma. 23 de tratamente eficiente cu varza
Indicatii terapeutice: afectiuni cardiace, afectiuni nervoase, afectiuni osoase, reumatism, Alzheimer, ascita, astm, bronsite, cancer, ciroza, demineralizare, febra, imunitate scazuta, rani si alergie.
Sucul de varza rosie – Beneficii
Desi are un gust putin agreabil, acesta este un excelent dezintoxicant al organismului.
Sucul de varza este indicat in ulcerele gastrice si duodenale, inflamatii intestinale, hemoroizi, constipatie si eruptii ale pielii.
Sucul de varza poate provoca balonare, din cauza actiunii lui de descompunere al deseurilor in tubul digestiv. Astfel, este indicat sa se inceapa cura cu suc de mere (timp de o saptamana), apoi cu suc de morcovi (2 saptamani) si abia apoi se va incepe cura de suc de varza.
Vezi si: Varza murata. Sanatate digestiva, imunitate puternica, oase intarite si sanatate cardiovasculara
Vezi si: Cultura varza rosie. Ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de treaba
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: