Inca din Antichitate, ceapa (Allium cepa) era cunoscuta ca remediu in foarte multe afectiuni. Aceasta contine diverse vitamine, minerale si compusi care sustin sanatatea, dar iata care sunt cele mai importante beneficii ale cepei in articolul de mai jos.
Ceapa are in compozitia vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B6, C, E, PP), minerale (fosfor, iod, seleniu, zinc) acid folic, acizi organici, quercitina, caroten, hidrocarburi, substante azotoase, pectina, celuloza, fermenti, grasimi eterice, fitohormoni (auxine, giberline), enzime (invertaza, oxidaza, peroxidaza, catalaza, lipaza, cistein-liaza, fructoziltransferaze).
Studiile au aratat ca un pahar cu ceapa tocata are in jur de 61 calorii si 3 g de fibre.
Toate aceste substante active ii ofera cepei efecte antiseptice, antibiotice, antisclerotice, antidiabetice, analgezice, emoliente, depurative, purgative, revulsive, diuretice, expectorante, antitusive, antihelmitice, hipoglicemiante, afrodisiace etc.
Vezis i: Reteta tibetana din tinctura de usturoi. Cum se prepara si la ce se foloseste
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale cepei:
-Ceapa impiedica sau chiar suprima inmultirea microbiana, chiar contra stafilococilor si limiteaza durerea.
-Ceapa este eficienta in afectiunile cardiace si tromboze, deoarece fluidifica sangele. Specielistii spun ca cea mai utila este ceapa verde, dar la fel de bine se poate folosi si ceapa uscata, de iarna.
-Datorita efectului antihelmitic, cepa ajuta la stimularea digestiei si cresterea apetitului. In plus, aceasta stimuleaza sistemul nervos si este eficienta la buna functionare a prostatei si a aparatului cardiovascular.
-Ceapa este eficienta in prevenirea cancerului. Aceasta contine quercitina, unul dintre cei mai puternici flavonoizi care previne cancerul si poate oferi protectie impotriva cancerului oprind cresterea tumorilor maligne. De asemenea, in urma unui studiu francez, s-a observat ca un consum zilnic de ceapa duce la o reducere de cel putin 50% a riscului aparitiei cancerului de stomac si de san. In cazul cancerului intestinal sau digestiv, se poate consuma ceapa ca atare sau sub diferite forme (tinctura, vin, suc, fiarta, etc.), ajutand la curatarea intregului tub digestiv de puroi sau tumori.
-Ceapa poate preveni tipul de raspuns inflamator care poate duce la alergii si astm. Astfel, in caz de astm bronhic, se recomanda tinctura si sucul de ceapa cu miere.
-Consumul de ceapa impiedica aparitia bolilor de inima sau cerebrale, doarece scade nivelul de colesterol, regleaza tensiunea si previne formarea cheagurilor sanguine.
Ceapa – Metode de preparare si administrare in functie de afectiunea suferita:
-Cel mai usor si util mod este sa se consume ceapa cruda, in special verde, sau suc de ceapa. Sucul de ceapa: se poate obtine suc din bulb de ceapa uscat sau doar din frunze verzi. Se pune 1/10 suc de ceapa si restul se pune orice alt suc din legume sau fructe. Acesta este util in afectiunile respiratorii, bronsite, laringite, traheite.
-Ceapa cu miere: suc de ceapa se amesteca in parti egale cu miere si se administreaza de cate ori este nevoie in cazul tusei.
–Tinctura de ceapa: in 250 ml alcool de 70° se adauga 50 ml suc de ceapa si se lasa la macerat 10 zile, dupa care se filtreaza si se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi.
-Vin cu ceapa: la 600 ml vin alb se adauga 300 g ceapa taiata marunt si 100 g miere lichida. Se lasa la macerat 48 ore, apoi se filtreaza si se iau cate 2-4 linguri pe zi, in afectiunile interne.
-Ceapa coapta in cuptor, pana se inmoaie. Aceasta este utila in cazul furuncului, deoarece ajuta la colectarea puroiului, sparge si ajuta apoi la eliminarea lui si la vindecare.
-Afectiuni respiratorii:
- Raceala: suc cu miere, tinctura cu vin, extern cataplasme cu ceapa pe torace;
- Gripa: la 1-2 litri apa se adauga 2 cepe taiate si se lasa la macerat. Se administreaza un pahar de macerat intre mese si un alt pahar seara, la culcare, timp de 2 saptamani;
- Pneumonie: tinctura si suc cu miere;
- Tuse: sirop de suc cu miere.
- Amigdalite: se fac cataplasme cu ceapa coapta calda de mai multe ori pe zi, tinctura intern, suc de ceapa sau ceapa zilnic ca aliment cu diferite alimente;
- Bronsite, laringita, guturai, dureri in gat: tinctura, suc cu miere sau cataplasme cu ceapa coapta aplicate calde.
Vezi si: Remedii naturale pentru afectiunile aparatului respirator
-Afectiuni digestive:
- Diaree: la 1 litru de apa se adauga o mana cu foi de ceapa si se fierbe timp de 15 minute. Se bea cate 1-2 litri pe zi. In cazul sugarilor, se adauga trei cepe taiate la 1 litru de apa clocotita si se lasa la infuzat 2 ore;
- Indigestii, atonie gastrica: se recomanda consumul cepei sub ori ce forma;
- Balonari: se consuma ceapa cruda;
- Paraziti intestinali: se recomanda vinul de ceapa;
- Ciroza- se consuma cat mai multa sub orice forma.
-Afectiuni dermatologice, ale pielii:
- Varice: se recomanda sa se consume multa ceapa si, eventual, tinctura sau vin de ceapa. Extern, se fac cataplasme cu felii de ceapa sub pansament elastic, de 2 ori pe zi;
- Bataturi: se folosese pansamentul cu ceapa macerata in otet;
- Celulita: se fac frectii cu felii de ceapa sau cu tinctura, de mai multe ori pe zi;
- Degeraturi, crapaturi ale pielii: se foloseste ceapa coapta;
- Hemoroizi, furuncule, abcese: se fac cataplasme cu ceapa coapta;
- Plagi: pentru dezinfectie si cu rol de distrugere al microbilor, se recomanda spalaturile cu tinctura diluata;
- Pistrui: se freaca locul de mai multe ori pe zi cu suc de ceapa;
- Acnee: se fac spalaturi sau lotionari cu suc de ceapa, de 2 ori pe zi;
- Taieturi: se aplica ceapa coapta sau felii de ceapa crude pe taietura;
- Negi: se prepara o pasta din ceapa, sare si argila, in parti egale si se freaca negul. De asemenea, se poate folosi si ceapa in otet;
- Arsuri: se fac cataplasme cu ceapa coapta;
- Caderea parului: se fac frectii cu felii de ceapa sau cu tinctura, zilnic;
- Intepaturi de insecte: se freaca zona cu ceapa cruda;
- Micoze: tincturi diluate, ceapa cruda, suc cu miere;
- Panaritiu: se aplica local o foita fina de ceapa (dintre foi) la deget, de 2 ori pe zi.
-Iata si alte afectiuni in care se poate folosi ceapa cu succes:
- Angina: se recomanda administrarea sucului de ceapa, de mai multe ori pe zi;
- Miocardita si Pericardita: se recomanda vinul, tinctura sau consumul de ceapa cat de mult;
- Colecistita: se recomanda ceapa sub orice forma, cat mai multa;
- Ascita: se recomanda ceapa sub orice forma, cat mai multa;
- Ateroscleroza: se recomanda tinctura de ceapa, in cure de lunga durata;
- Reumatism: se prepara un decoct din 3 cepe taiate (cu tot cu coaja) la 1 litru de apa. Se fierb 15 minute, apoi se strecoara si se administreaza cate un pahar dimineata si seara, inainte de culcare. In cazul durerilor, se folosesc felii de ceapa aplicate sub pansament sau frectii cu tinctura, dupa care se acopera cu un bandaj;
- Litiaza biliara si urinara: se recomanda tinctura de ceapa. Se administreaza cate 3-5 lingurite pe zi. De asemenea, se poate folosi atat ceapa cruda, cat si sucul de ceapa;
- Urinari dificile: se fac cataplasme cu felii de ceapa cruda in partea de jos a abdomenului si in zona rinichilor. Totodata, se consuma vin sau tinctura de ceapa;
- Ciclu neregulat: tinctura, suc, consum de ceapa;
- Dismenoree (dureri menstruale): intern, se foloseste tinctura, iar extern se pun cataplasme pentru diminuarea durerilor cu felii de ceapa puse pe locul dureros;
- Nevroze: se foloseste tinctura, in cure de 30 zile;
- Surmenaj fizic si intelectual, senescenta: vin, tinctura, ceapa cat mai multa in alimentatie;
- Afectiuni dentare: Ceapa contine fluor, intarind zmaltul dentar. Asadar, se consuma ceapa cat mai multa. In plus, contra nevralgiilor dentare, se poate pune in cavitatea dintelui un tampon de vata inmuita in suc de ceapa;
- Dureri de cap, migrene, meningita: se aplica felii de ceapa sau tinctura pe locul dureros. Contra congestiei cefalice si a meningitei, se pot face frectii cu ale tamplelor cu o ceapa;
- Impotenta: tinctura de ceapa, cate o lingurita seara;
- Pancreatite: se recomanda tinctura de ceapa;
- Prostatita: se recomanda tinctura de ceapa;
- Rahitism: se consuma multa ceapa.
Precautii si contraindicatii:
Ceapa trebuie consumata cu prudenta de catre cei care sufera de gastrita, colita de fermentatie si colon iritabil.
Consumul excesiv poate provoca iritare gastrointestinala, tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. De asemenea, ceapa este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal si duodenal.
Vezi si: Sfaturi de la specialisti pentru intarirea organismului
Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: