13.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Care sunt beneficiile consumului de mere, conform cercetarilor recente?

Beneficiile consumului de mere – Merele, aceste fructe delicioase si versatile, sunt mult mai mult decat o gustare delicioasa – ele sunt pline de substante nutritive si au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate. Conform cercetarilor recente, consumul regulat de mere poate aduce o serie de avantaje pentru sanatate, de la imbunatatirea sanatatii inimii pana la sustinerea sanatatii cognitive si a pierderii in greutate.

Cu o bogatie de fitonutrienti, inclusiv polifenoli si carotenoizi, prezenti in pulpa si coaja, studiile au asociat consumul merelor cu un risc redus de aparitie a multor afectiuni (constipatie, diabet de tip 2, cancer de san si colesterol). Totodata, fiind unul dintre cele mai bune alimente bogate in fibre, in special tipul numit pectina, aceste fructe pot ajuta la imbunatatirea digestiei. In plus, ofera si o cantitate surprinzatoare de antioxidanti.

Informatii nutritionale:

Conform USDA, un mar mediu (aproximativ 200 g) contine aproximativ :

Calorii: 104
Carbohidrati totale: 27,6 g
Fibre: 4,8 g
Zahar: 20,8 g
Grasimi totale: 0,3 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,01 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 0,5 g
Sodiu: 2 mg (0,1% doza zilnica recomandata*)
Vitamina C: 9,2 mg (10%)
Vitamina B6: 0,1 mg (6%)
Potasiu: 214 mg (5%)
Vitamina K: 4,4 mcg (4%)

De asemenea, acesta mai contine si putina vitamina A, vitamina E, niacina, acid folic, acid pantotenic, colina, betaina, calciu, fier, magneziu si fosfor. In plus, un aspect pe care nu multa lume il cunoaste, este faptul ca marul este una dintre cele mai bune surse naturale de bor – un mineral important pentru construirea oaselor puternice si pentru prevenirea osteoporozei.

Utilizarile si beneficiile borului includ dezvoltarea hormonilor sexuali, cresterea masei musculare si sustinerea functiei creierului. Unele dovezi arata, de asemenea, ca aportul scazut de bor ar putea fi asociat cu oboseala, artrita si modificari ale dispozitiei.

Iata, mai jos, cateva beneficii ale consumului de mere, conform cercetarilor recente:

Beneficiile consumului de mere:

1. Protectia impotriva bolilor cardiovasculare

Merele sunt bogate in antioxidanti si fibre, care au fost asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Consumul regulat de mere poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune arteriala si de boli coronariene.

*Un studiu randomizat, controlat din 2020 a descoperit ca un consum doua mere pe zi a ajutat adultii cu colesterol ridicat sa îmbunatateasca markerii sanatatii cardiovasculare.

2. Controlul greutatii si gestionarea diabetului

Cu un continut scazut de calorii si bogate in fibre, merele sunt o gustare excelenta pentru cei care isi doresc sa piarda in greutate sau sa gestioneze diabetul. Fibrele din mere pot ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la reglarea nivelului de zahar din sange, arata studiile.

*Un studiu a concluzionat ca „consumul de mere inainte de masa ar putea imbunatati hiperglicemia postprandiala la subiectii normali si la cei cu toleranta redusa la glucoza”.

3. Imbunatatirea sanatatii digestive

Fibrele solubile si insolubile din mere pot ajuta la promovarea sanatatii digestive si la prevenirea constipatiei. Consumul regulat de mere poate contribui la mentinerea unui tract digestiv sanatos si la promovarea unei digestii regulate.

4. Sustinerea sanatatii cognitive

Antioxidantii din mere, cum ar fi quercetina si flavonoidele, au fost asociate cu imbunatatirea sanatatii cognitive si cu reducerea riscului de declin cognitiv legat de varsta si de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

5. Protejarea impotriva cancerului

Studiile sugereaza ca consumul regulat de mere poate fi asociat cu un risc redus de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de san si cancerul pulmonar. Antioxidantii si fitonutrientii din mere au proprietati anticancerigene si pot ajuta la combaterea radicalilor liberi si a inflamatiei asociate cu dezvoltarea cancerului.

*Se pare ca merele se afla pe locul al doilea dupa merisoare printre toate tipurile de fructe pentru concentratia totala de compusi fenolici. Cercetarile arata ca antioxidantii benefici gasiti in nutritia cu mere includ: quercetina, catechina, floridzina si acid clorogenic Datorita acestor compusi speciali , merele fac mai mult decat combate radicalii liberi. 

6. Sustinerea sanatatii oculare

Merele contin vitamina C si antioxidanti precum luteina si zeaxantina, care au fost asociate cu reducerea riscului de degenerare maculara legata de varsta si de alte probleme de sanatate oculara. Consumul regulat de mere poate contribui la mentinerea sanatatii ochilor si la protejarea vederii pe termen lung.

7. Ajuta la prevenirea artritei

Polifenolii din mere pot fi utili in combaterea artritei. De exemplu, un studiu din 2022 din Japonia a examinat efectele polifenolilor acestui fruct asupra progresiei osteoartritei la sobolani si s-a descoperit ca acestia „au imbunatatit proliferarea celulara si productia de hialuronan. Acest lucru indica faptul ca AP poate imbunatati conditiile sinoviale in OA si poate suprima progresia OA. Aceste efecte pot fi atribuite proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare ale polifenolilor din mere”.

Vezi si: Cum sa folosesti merele in ritualul de infrumusetare

Vezi si: Cum se pastreaza proaspete merele pe timp de iarna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole