16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Care este temperatura optima in casa pe timpul iernii

Iarna avem tendinta sa ne infofolim, sa dam caldura la maxim in casa si sa stam sub paturica. Nu este gresit sa facem asa cand suntem raciti, dar este nevoie ca pe timpul iernii sa obisnuim organismul cu frigul, alfel vom avea de suferit.

In casa, o temperatura prea scazuta sau una foarte ridicata, ne poate afecta calitatea somnului. Cand temperaturile scad sub 15-16 grade Celsius, corpul nu se simte in largul lui. Unele persoane prefera o atmosfera mai calda in casa, iar temperaturile considerate normale pot fi nepotrivite pentru ele.

Care este temperatura optima in casa pe timpul iernii – cum sa intri in iarna fara probleme

Oricum, este bine sa stiti ca organismul isi poate regla temperatura optima pentru a functiona la capacitati normale. Cu cat sunt mai mici copiii, cu atat aceasta functie extraordinara a corpului isi regleaza mai usor temperatura optima, fara sa consume multa energie. Asadar, copiii mici nu trebuie infofoliti si tinuti cu prea multe haine in casa, caci ei, chiar daca au manutele reci, nu au nicio problema.

Norvegienii, dupa o pana de curent de cateva ore acum cativa ani, a experimentat un lucru foarte neplacut. Dupa ce li s-a oprit caldura timp de cateva ore de la o pana de curent, foarte multi oameni au inghetat in propriile case. Pur si simplu nu mai erau „caliti”, nu mai statusera in frig atatea ore de prea mult timp. De atunci, mamele au inceput sa isi scoata copiii in carucioare si sa-i lase bine imbracati in aer rece sa doarma, sa se obisnuiasca cu frigul. Nu mai vorbim despre rusi, care isi scot copiii afara sa faca dusuri cu zapada, de la varste extrem de mici.

Totodata, este bine sa nu exgerati cu frigul, caci acolo unde este foarte rece, pot aparea si bolile de plamani, raceli foarte dese si alte afectiuni. Nici pe timpul noptii nu este bine sa fie foarte frig, caci somnul nu va fi unul odihnitor, ci nelinistit si insotit de cosmaruri. Casele care sunt prost incalzite nu sunt cele mai sanatoase si au nevoie de incalzire suplimentara. Asadar, nu ezitati sa apelati la calorifere electrice, cu consum mic de energie si foarte utile in noptile geroase.

Asadar, recomandam aclimatizarea cu frigul de afara prin plimbari mai lungi in aer rece, imbracati corespunzator, prin reglarea temperaturii din casa in asa fel incat sa fie nici prea rece, nici prea cald. In sufragerie, pe timp de iarna, temperatura optima este intre 18-22 de grade Celsius, in functie de preferinte. In dormitor, aceasta ar trebui sa fie intre 16-18 grade, iar in baie sa nu depaseasca 24 de grade.

Care este temperatura optima in casa pe timpul iernii – aerisirea locuintei este importanta

Gerul ingheata microbii si virusii, iar aerul incarcat din casa ar trebui inlocuit cu aerul proaspat de iarna in fiecare zi. Nu va speriati de ger, aerisiti de 2-3 ori casa, mai ales dormitorul inainte de culcare. Astfel, va asigurati ca se oxigeneaza creierul cum trebuie si aveti parte de un somn pe cinste.

Specialistii vorbesc si de faptul ca este de preferat sa fie o temperatura mai scazuta in casa, decat una mai ridicata. Oricum, sa nu scada mai mult de 12 grade Celsius, in conditiile in care sunteti obisnuiti cu frigul. Umiditatea isi are si ea rolul si nu ar trebui neglijata. Reglarea temperaturii si umiditatii in casa se poate face folosind si anumite aparate, intra AICI pentru a cauta ce ai nevoie.

Nu uitati, casa este locul de odihna fizica si psihica de baza, acolo trebuie sa ne simtim cel mai bine. Temperatura si energia casei sunt importante pentru starea noastra de spirit.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole