Care este diferenta dintre uleiul de masline extra virgin si cel virgin?

Care-este-diferenta-dintre-uleiul-de-masline-extra-virgin-si-cel-virgin

Uleiul de masline este extras din fructele de masline coapte. Uleiul este de culoare galben pal, avand o nuanta verzuie care depinde de raportul dintre clorofila si caroten. Are continut mare de acid oleic care formeaza aproximativ 80% din continutul total de acizi grasi. Acidul palmitic saturat si acidul linoleic formeaza echilibrul continutului de acizi grasi. Acest ulei contine 200 de compusi chimici, inclusiv beta caroten, tocoferoli, pigmenti, fitosteroli, flavonoizi, acizi terpenici si compusi fenolici. Acest ulei este utilizat pentru gatit, in sosuri, la salate si pentru prajire. Se utilizeaza in produse farmaceutice, cosmetice si sapunuri. Spania este considerata a fi cel mai mare producator de ulei de masline, al doilea este Italia si al treilea este Grecia.

Istorie

Originar din regiunea mediteraneana. Creste bine pe climatul mediteranean. Grecia, Italia, Spania si alte tari mediteraneene sunt principalii producatori de masline.

Se arata ca arborele Maslinului a fost inregistrat in secolul al XVII-lea. Uleiul de masline a fost folosit din 1304 si 1237 i.Hr de Ramses al II-lea, conducatorul egiptean pentru tratarea afectiunilor.

Istoria populatiilor este asociata cu populatiile Marii Mediterane inainte de 6000 de ani. In Orientul Mijlociu, maslinul a fost cultivat pentru productia de medicamente si unguente. Cultura fabricarii uleiului de masline a fost raspandita de fenicieni, egipteni, evrei, babilonieni, romani si greci. Acestea contribuie la dezvoltarea tehnicilor de prelucrare, recoltare si depozitare. Uleiul de masline a devenit vital pentru greci pentru cultura si economia lor.

Romanii au facut cunoscuti maslinii in lume si au inceput sa creasca maslini in regiunile cucerite. Maslinii au fost marcati ca inceputul epocii intunecate de caderea imperiului care a durat pana in Evul Mediu. In 1100 d.Hr., uleiul de masline era folosit ca o alternativa buna pentru grasimile animale. Misionarii franciscani au adus uleiul de masline in 1700 in America, unde a fost importat si stimulat de cererea imigrantilor greci si italieni.

Valoare nutritionala a uleiului de masline

O lingura de 13,5 grame ofera 119 calorii si 13,58 g de grasime lipidica. De asemenea, contine minerale, cum ar fi 0,08 mg de fier si vitamine, cum ar fi 1,94 mg de vitamina E, 0,01 mg de beta tocoferol, 0,11 mg de gamma tocoferol, 8,1 µg de vitamina K, impreuna cu 1,864 g de acizi grasi saturati totali, 9,85 g de acizi grasi mononesaturati totali si 1,421 g de acizi grasi polinesaturati totali. Vezi si: O lingurita de ulei de masline pe stomacul gol. Beneficiile extraordinare ale acestui obicei

Ulei de masline extra virgin

Acest ulei este fabricat din masline proaspete care se extrag din fruct cu ajutorul mijloacelor mecanice. Uleiul este extras cu ajutorul metodei presate la rece. In acest ulei, nu se utilizeaza solventi si nu se adauga uleiuri din seminte, tescovina si nuci. Acest ulei este nerafinat avand cea mai buna calitate a uleiului de masline. Are un gust mai adevarat de masline si are un continut scazut de acid oleic in comparatie cu alte uleiuri de masline. Are mai multe minerale naturale si vitamine. Acest ulei nu este tratat cu substante chimice si modificat cu temperatura. Uleiul este de culoare aurie pana la verde, continand aproximativ 1% numai acid oleic. Are un finisaj piperat usor si o aroma distincta. Are un punct de prajire scazut si arde la o temperatura mai scazuta. Este util pentru mancaruri reci, sosuri, dressing, coacere, precum si la gatit.

Ulei virgin

Acest ulei trece, de asemenea, prin procesul similar al uleiului extravirgin. Acest ulei este, de asemenea, nerafinat, ceea ce inseamna ca nu a fost utilizata caldura si substante chimice pentru extragerea uleiului din fructele de masline. Mentine gustul de masline si puritate. In comparatie cu uleiul de masline extravirgin, are un continut ridicat de acid oleic. Are o aroma mai putin intensa in comparatie cu uleiul de masline extravirgin.

Ulei de masline normal

Este amestecul de ulei de masline rafinat si virgin. Uleiul este tratat chimic pentru eliminarea mirosurilor rele. Are o calitate scazuta si are un pret ieftin. Acest ulei continua procesarea ulterioara dupa prima presare, ceea ce faciliteaza incalzirea. Este util pentru prajire, coacere si gatire de durata. Acest ulei are un gust neutru si un punct ridicat de fierbere.

Uleiul de masline are multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi tratarea cancerului de san, de colon, a problemelor cardiace, a diabetului, a pierderii in greutate, a colesterolului ridicat, a artritei, a metabolismului, a imbatranirii, a digestiei si a cancerului. Este folosit ca ingredient vital in preparatele culinare si, de asemenea, este utilizat pentru diferite utilizari medicinale. Scade nivelul colesterolului rau din sange datorita bogatiei in grasimi mononesaturate. Are un continut ridicat de antioxidanti, precum si acid oleic. Utilizarea sa moderata ajuta la scaderea sanselor de boli de inima.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...