Ceai pentru creier – Stim cu totii ca cel mai bun lichid pentru creier este apa, deoarece acest organ este format din 75% apa. Totusi, trebuie sa stii ca mai exista o bautura care ii face bine creierului si aceasta este ceaiul verde. Acest ceai aromat si accesibil ca pret face bine creierului si il pune in miscare, sustin neurochirurgii.
Ceaiul verde este o bautura milenara originara din Asia, apreciata in intreaga lume pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Printre numeroasele sale proprietati benefice, ceaiul verde a atras atentia cercetatorilor si a captat interesul neurochirurgilor datorita posibilelor sale efecte asupra sanatatii creierului.
Ceai pentru creier – Ce are ceaiul verde in compozitia sa
Potrivit USDA FoodData Central, consumul unei cani de ceai verde (240 ml) furnizeaza 2,4 kcal. Are, de asemenea, vitamine (A, B1, B2, B3, C si E s) si minerale (fier, potasiu, sodiu si zinc) si nu contine zahar si fibre alimentare. Alaturi de 29,4 mg de cofeina, ceaiul verde este bogat si intr-un grup de substante chimice, numite polifenoli (flavonoli, flavonoide si acizi fenolici).
Taninuri, un tip de polifenol care contribuie la gustul amar si astringenta ceaiului.
De asemenea, contine si aminoacizi, precum tiamina (responsabili pentru aroma puternica a ceaiului verde), teanina, tirozina si leucina, alcaloizi xantinici, cum ar fi adenina, dimetilxantina, teobromina, teofilina si xantina; carbohidrati, cum ar fi pectina, impreuna cu glucoza, zaharoza si fructoza; pigmenti precum clorofila si saponinele triterpenice.
Creste puterea creierului
Multi oameni consuma extracte de ceai verde intr-o anumita forma, asa ca, Stefan Borgwadt, profesor de neuropsihiatrie la Universitatea din Basel, a fost interesat de efectele lui asupra creierului.
Prin urmare, intr-un studiu din 2014, echipa lui Borgwadt a dat extracte de ceai verde la 12 voluntari sanatosi si a realizat imagini ale creierului lor pentru a vedea schimbarile de conectivitate in anumite regiuni ale creierului. Voluntarii au primit bauturi care contin extracte echivalente cu una sau doua cani de ceai verde. Le-au consumat nazal pentru a se asigura ca limba lor nu poate avea gust daca bautura continea extracte.
Dupa patru doze saptamanale de bautura, echipa a observat o conectivitate crescuta in regiunile creierului asociate cu memoria de lucru.
„Consumul de ceai verde a imbunatatit memoria la oamenii sanatosi”, a spus Borgwadt, care subliniaza scara mica a studiului si limitarile asociate ale constatarilor lor, dar echipa a vazut promitatoare in rezultate.
De la aceasta cercetare, interesul pentru beneficiile cognitive ale ceaiului verde a crescut si s-a concentrat pe potentialul de a imbunatati simptomele anumitor tulburari neurologice sau psihiatrice.
Protectia impotriva oxidarii celulare:
Unul dintre principalele motive pentru interesul neurochirurgilor in ceaiul verde este continutul sau bogat de antioxidanti, cum ar fi polifenolii si flavonoidele. Acesti antioxidanti pot neutraliza radicalii liberi din organism, reducand astfel stresul oxidativ si protejand celulele creierului de daunele cauzate de oxidare. Prin urmare, se crede ca consumul regulat de ceai verde ar putea contribui la prevenirea sau incetinirea declinului cognitiv asociat cu imbatranirea.
Imbunatatirea functiilor cognitive:
Cateva studii au aratat ca ceaiul verde poate avea un efect pozitiv asupra functiilor cognitive, cum ar fi memoria si atentia. De exemplu, cercetarile au aratat ca un consum regulat de ceai verde ar putea ameliora performantele cognitive si ar putea sustine sanatatea creierului la persoanele in varsta.
Reducerea riscului de afectiuni neurodegenerative:
Neurochirurgii au fost interesati de potentialul ceaiului verde de a reduce riscul de afectiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Studiile efectuate pe modele animale au aratat ca polifenolii din ceaiul verde pot avea efecte protectoare asupra neuronilor si pot reduce acumularea placilor de beta-amiloid asociate cu Alzheimer.
Efect antiinflamator:
Inflamatia cronica a creierului poate juca un rol in dezvoltarea unor afectiuni neurologice grave. Cercetarile preliminare sugereaza ca ceaiul verde poate avea efecte antiinflamatorii, reducand inflamatia in creier si protejand celulele nervoase de daunele inflamatorii.
Stimularea formarii de noi celule cerebrale:
Un alt aspect interesant studiat de neurochirurgi este legat de capacitatea ceaiului verde de a stimula neurogeneza, adica formarea de noi celule cerebrale. S-a observat ca anumite componente ale ceaiului verde pot sustine procesul de producere si supravietuire a neuronilor, ceea ce poate fi benefic pentru sanatatea creierului.
!!! Dupa cum se poate observa, exista o serie de studii si cercetari care sustin efectele benefice ale ceaiului verde asupra sanatatii creierului. Cu toate acestea, este important sa retinem ca efectele pot varia de la o persoana la alta si ca nu exista nicio „pilula magica” care sa protejeze complet creierul de orice afectiune. Un stil de viata sanatos, care include o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si activitati mentale stimulative, ramane esential pentru mentinerea sanatatii creierului pe termen lung. Consultarea cu un specialist in domeniul neurologiei sau al sanatatii creierului poate fi de asemenea utila pentru a primi sfaturi personalizate si informatii suplimentare despre cum sa ai grija de sanatatea creierului tau.
Vezi si: Semintele de in sunt esentiale pentru sanatatea inimii si a creierului. Studiu
Vezi si: Studiu nou despre dieta mediteraneana. Cu cat intinereste creierul celor care tin regimul?
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: