Carciumareasa (Zinnia elegans) este o planta anuala, originara din Mexic, care reuseste in fiecare an sa atraga fluturii, albinele si pasarile. Carciumareasa face flori frumoase, cu un colorit foarte variat: crem, galben, coral, portocaliu, rosu, portocaliu inchis, purpuriu si roz. Inflorescentele pot fi foarte mari, pana la 15 cm diametru si pot avea unul sau mai multe randuri de petale. De aceea, carciumareasa este o floare des intalnita in gradini si foarte apreciata.
Pe langa coloritului ei variat, aceasta are si o perioada indelungata de inflorire, din iunie si pana in octombrie si chiar noiembrie, in cazul toamnelor lungi.
In general, planta creste pana la maxim 90 cm inaltime, iar foliajul se intinde pe 30 de cm.
Creasta cocosului. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Daca si tu indragesti aceasta floare si vrei sa o ai in gradina ta, iata cateva sfaturi utile pentru plantarea ei:
Carciumarese – Sfaturi utile pentru plantarea lor in gradina
-Carciumaresei ii prieste cam orice tip de sol, important este sa fie expus la soare si chiar in semiumbra.
-Se seamana prin aprilie-mai afara, pe brazde, intr-un pamant gunoit, expus la soare si adapostit.
-Carciumareasa se inmulteste prin seminte. Acestea se presara direct in gradina, in locul in care vor ramane, insa numai dupa ultimul inghet. Daca doriti sa aveti carciumarese mai devreme, faceti rasaduri, in casa, cu pana la 4 saptamani inainte de ultimul inghet prognozat. Radacinile sunt insa foarte sensibile, asa ca aveti grija cand o transplantati. Daca rasadurile sunt tinute intr-o incapere cu 21-24 grade Celsius, semintele vor germina in 7 zile.
-Cand rasadul si-a format cateva frunze, se repica, fie la locul definitiv, fie pe alta brazda, unde i se va da spatiul suficient (8-10 cm), spre a fi plantat mai tarziu. De asemenea, se mai poate semana la nevoie si la locul definitiv, insa rezultatul e slab, deoarece infloreste mai putin, are flori mai mici, mai ales daca raritul nu s-a facut la timp si suficient.
-In timpul verii nu au nevoie de alte ingrijiri, decat sa se praseasca de cateva ori si, cand seceta persista, sa se ude bine.
-Pentru a avea parte de o tufa bogata, ciupiti mereu ramurile tinere, inca de cand planta are 15 cm.
-Inflorescentele ofilite trebuie indepartate pentru a prelungi sezonul de inflorire.
-Carciumareasa este atacata de fainare, daca sta in umiditate foarte mare si daca tufele sunt foarte dese; in acest caz, stropiti planta cu o solutie preparata din 1/2 lingurita bicarbonat, cateva picaturi de sapun lichid amestecate in aproape 2 litri de apa.
-Se recolteaza cand florile sunt abia deschise si daca tulpinile nu sunt moi. Durata in vaza este de: 6-10 zile.
Gura leului. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Carciumarese. Sfaturi utile pentru plantarea lor in gradina […]