Captalanul a fost folosit in diverse scopuri terapeutice de mai bine de 2000 de ani. De exemplu, utilizarea sa medicinala a fost descrisa inca din anul 65 d.Hr. de Dioscoride, un renumit medic grec. De-a lungul timpului, oamenii au documentat utilizarea plantei, folosind frunzele late pentru a trata astmul, tusea si ranile pielii. De atunci, captalanul a fost promovat ca o modalitate de a ameliora simptomele rinitei alergice si migrenele.
In prezent, frunzele si tulpinile plantei sunt adesea folosite pentru a face un extract, dar este disponibila si sub forma de pulbere si pastile. Doza orala recomandata este intre 100-150 mg/zi, in 2-3 doze divizate. Totusi, Centrul National de Informatii Biotehnice avertizeaza ca „eficacitatea si siguranta pe termen lung nu au fost inca stabilite si nu este aprobat in mod special pentru aceste utilizari in Statele Unite”.
Este important de retinut ca planta in stare cruda (neprocesata) contine substante chimice numite pirolizidina, alcaloizi (PA), care pot provoca leziuni hepatice. In timp ce aceste substante sunt indepartate in preparatele disponibile comercial, asigura-te ca toate produsele pe care le utilizezi sunt certificate si etichetate.
Vezi si: Alergii de primavara la ochi. Care sunt si cum le tratam
Captalanul, planta care amelioreaza rinita alergica
Ce este o alergie?
Reactia alergica apare atunci cand sistemul nostu imunitar reactioneaza la un obiect strain din organism. Ca raspuns, organismul creeaza anticorpi de imunoglobuline E. Odata ce acestia sunt in sistemul nostru, se ataseaza de piele, plamani si tractul gastrointestinal si, cand intalnim din nou acel alergen special, anticorpii elibereaza histamina, care dilata vasele de sange, provocand astfel o reactie alergica.
Unele dintre simptome pot include: simptome asemanatoare racelii, dificultati respiratorii, probleme digestive, urticarie, umflatura, eruptii cutanate.
Ce spun studiile despre eficienta captalanului in rinitele alergice:
Cercetarile arata ca in jur de 30% dintre adultii americani si 40% dintre copii sunt afectati de alergii. Totusi, datorita reputatiei sale pentru tratarea bolilor, captalanul este acum studiat ca un posibil tratament pentru alergii.
Pana in prezent, cercetarile sugereaza ca planta poate fi un tratament eficient pentru alergiile nazale. Captalanul poate fi administrat sub forma de extract uleios sau sub forma de pastile. Dar iata ce mai spun si alte studii.
-Un studiu a descoperit ca planta ar putea suprima reactiile alergice la sobolani.
-Intr-un studiu, persoanele cu alergii carora li s-au administrat tablete de captalan timp de 1 saptamana au aratat o imbunatatire semnificativa a simptomelor alergiei. Dupa 5 zile de tratament, corpurile participantilor au continut cantitati mai mici de substante care produc alergii, leucotriena si histamine.
-In mod traditional, planta a fost folosita pentru a trata astmul, bronsita si pentru a reduce mucusul. O evaluare a sase studii ale plantei medicinale pentru rinita alergica, care au implicat 720 de participanti, a indicat ca planta poate fi de ajutor. Se crede ca aceasta actioneaza intr-un mod similar cu medicamentele pentru alergii: prin blocarea actiunii histaminei si a leucotrienelor, substante chimice inflamatorii implicate in reactiile alergice. Totodata, intr-un studiu anterior, efectuat pe 330 de persoane, captalanul a fost comparat cu medicamentul antihistaminic Allegra (fexofenadina) si un placebo. Captalanul a fost la fel de eficient ca Allegra la ameliorarea stranutului, congestia nazala, mancarimea ochilor si alte simptome ale rinitei. Si ambele tratamente au fost mai eficiente decat placebo. Si, in sfarsit, un studiu efectuat pe 125 de persoane, care sufereau de rinita alergica, a constatat ca extractul din planta este la fel de eficient ca si Zyrtec (cetirizina).
Iata cum functioneaza mai exact planta:
Cand corpul intra in contact cu un alergen, elibereaza substanta chimica inflamatorie leucotriena, un responsabil pentru declansarea unei reactii alergice in corpul nostru. Inhibitorii de leucotriene (LT) blocheaza leucotriene si previn sau amelioreaza o reactie alergica. Captalanul pare sa actioneze ca un inhibitor al receptorului LT, la fel ca medicamentul montelukast, care acesta poate fi utilizat pentru a trata alergiile nazale, dar duce la efecte secundare grave asupra sanatatii mintale.
!!! Din pacate, putem dezvolta o alergie in orice moment al vietii. Majoritatea dintre noi dezvolta alergii in perioada copilariei sau a adultilor tineri, dar le putem dezvolta si mai tarziu. Alergiile sezoniere se pot dezvolta pe masura ce imbatranim, deoarece avem o expunere crescuta la alergenii din mediu, cum ar fi polenul.
!!! Ca si in cazul oricarui remediu natural sau al al oricarui tratament, consulta mai intai un specialist inainte de a lua captalan pentru a afla daca ar putea interactiona cu un alt tratament sau daca ar putea afecta o afectiune deja existenta.
Vezi si: 8 remedii naturiste contra alergiilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: