13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Captalan. Ce beneficii are si cum se prepara si administreaza in functie de afectiunea suferita

Captalan (Petasites hybridus sau officinalis) este o planta perena cu flori purpurii, originara din Asia, Europa si America de Nord si a fost folosit in medicina traditionala de mii de ani pentru a trata o gama larga de afectiuni. 

Planta este mare iubitoare de apa si, de aceea, o intalnim adesea in zonele mlastinoase, in jurul izvoarelor, pe malul paraielor, al lacurilor, al raurilor, dar si in zonele de deal si munte.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele si radacina. Frunzele se recolteaza in mai-iulie (se usuca la umbra), iar radacinile se recolteaza in martie-aprilie sau septembrie-octombrie.

Planta are in compozitia sa petazina, izopetazina, inulina (un polizaharid), pirolizidine (alcaloizi toxici). Frunzele contin derivati terpenici, ulei volatil, mucilagii, inulina, o substanta amara glicozidica, substante de natura proteica, acid aminoadipic, rezine, tanin, saruri minerale, etc. Radacinina contine ulei volatil, glucoza, zaharoza, inulenina, heliotenina, colina, acid protocatechic, alcool diterpenic, sisterol, saruri de K, Mg, etc.

Captalan – Efecte terapeutice si beneficii

Datorita substantelor active pe care le contine, planta are efecte sedative, analgezice, antitusive, antiseptice, antispastice (in special la nivelul aparatului respirator), calmante, expectorante, vasodilatatoare, sudorifice, diuretice, depurative.

-Planta este eficienta in tratarea copiilor hiperexcitabili, hiperemotivi, impulsivi, de diverse fobii, de pavor nocturn.

-Normalizeaza activitatea tiroidiana in Basedow si in hipertiroidism.

-Este benefica in terapia maladiilor din sfera emotiva si a disfunctiilor vegetative (stari febrile neurovegetative, nevroze, hipertensiune arteriala, sindrom neurodistonic la tuberculosi, ataxie vasomotorie Solix-Cohen, nevroze cardiovasculare, angor coronarian, astma, ulcer gastrointestinal, relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.

-Cea mai frecventa utilizare a plantei este pentru ameliorarea si prevenirea migrenelor si a durerilor de cap. Intr-un studiu efectuat pe 33 de adulti, extractul de captalan a scazut numarul mediu de atacuri de migrena pe luna dupa 3 luni de tratament. In general, 45% dintre persoanele tratate au prezentat o imbunatatire comparativ cu placebo. De asemenea, intr-un sondaj efectuat pe 108 copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani, rata atacurilor de migrena raportate a scazut cu cel putin 50% la 77% dintre copii. Studiul a constatat ca, dupa 4 luni de tratament cu captalan, 91% dintre pacienti s-au simtit „substantial” sau „cel putin usor imbunatatit”.

-Planta este eficienta in ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere. Intr-un sondaj efectuat pe 580 de persoane care au luat extractul timp de doua saptamani, 90% au raportat o reducere a simptomelor de alergie sezoniera. De asemenea, un studiu efectuat pe 186 de pacienti cu rinita alergica (febra fanului) a aratat ca extractul de captalan a scazut simptomele dupa doar o saptamana de tratament.

Vezi si: Alergii de primavara la ochi. Care sunt si cum le tratam

-Mai multe studii au aratat ca planta este eficient in reducerea simptomelor de astm. Intr-un studiu efectuat pe 64 de adulti si 16 adolescenti, carora li s-a administrat extract de captalan ( Petasites hybridus ) in plus fata de medicatia lor normala pentru astm, 83% dintre pacienti au prezentat o imbunatatire a simptomelor. Totodata, intr-un alt studiu, efectuat pe 16 pacienti astmatici, o combinatie de captalan si corticosteroizi inhalatori a prezentat simptome inflamatorii reduse in comparatie cu tratamentul cu corticosteroizi in monoterapie.

-Mai multe studii efectuate pe sobolani, au aratat ca S-petasin si izo-S-petasin, compusi activi din planta, scad tensiunea arteriala. Acesti compusi au scazut activarea muschilor netezi din jurul vaselor de sange, facandu-le largirea si, prin urmare, reducerea tensiunii arteriale.

-Extractul de captalan poate reduce dimensiunea ulcerelor de stomac si protejeaza impotriva leziunilor stomacale cauzate de alcool.

-Cateva studii au aratat ca extractul din frunze de captalan poate fi eficienta in tratarea diferitelor forme de cancer. Vezi AICI si AICI dovezile.

Captalan – Indicatii terapeutice

Se va putea folosi in urmatoarele afectiuni: afectiuni respiratorii (insuficienta respiratorie, bronsite, raguseala, tuse, astm), afectiuni dermatologice (acnee, alopecie, eczeme, edeme, furunculoza), afectiuni ale inimii (angine, hipertensiune, hipotensiune), afectiuni hepatice si biliare, afectiuni nervoase, artrita,  cancer, crampe neuromusculare, diabet, dismenoree, disurie, dureri diverse, entorse, epilepsie, febra, gastrita cronica, gripa, guta, hemoroizi, hiperexcitabilitate, hipertiroidie,  hipotiroidie,  lichen, migrene, nevroze, nisip in vezica urinara, pavor nocturn, piodermita, reumatism, tuberculoza cutanata, ulcer gastroduodenal, ulcere canceroase, ulcere varicoase, luxatii, rani arsuri.

Metode de preparare si administrare a plantei in functie de afectiunea suferita:

-In caz de cancer, insuficienta respiratorie, gripa, epilepsie, dismenoree, disurie, guta, acnee, furunculoza, eczeme, se recomanda maceratul din radacina de captala. La o cana cu apa, se adauga o lingurita rasa de radacina si se lasa la macerat pentru 12 ore, apoi se incalzeste putin si se filtreaza. Se pot consuma in cursul zilei 3 cani.

-In caz de entorse, edeme, arsuri, ulceratii maligne, plagi sau furuncule, se fac cataplasme cu frunze de captalan, Frunzele mari proaspete se spala, se bat pe un tocator de lemn, apoi se aplica de cateva ori pe zi pe locurile dureroase.

Precautii si contraindicatii:

Atentie, planta se administreaza doar sub indrumarea unui medic specialist, deoarece petazina poate avea efecte puternice asupra sistemului nervos. Totodata, planta nu este indicata in sarcina si alaptare.

Vezi si: Ce plante te pot ajuta in cele mai intalnite boli

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole