11.9 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Candida auris – Infectia periculoasa care se raspandeste la nivel mondial

Candida auris, o ciuperca, este germenul care se raspandeste la nivel global si reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice deoarece ciuperca opune rezistenta la medicamente, relateaza publicatia New York Times.

In ultimii cinci ani, infectia a afectat o unitate neonatala din Venezuela, un spital din Spania, o unitate de terapie intensiva dintr-un spital de prestigiu din Marea Britanie, precum si centre spitalicesti din India, Pakistan si Africa de Sud.

Recent, Candida auris a ajuns si la New York, New Jersey si Illinois, urmand ca Centrele Federale pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA sa ia masuri si sa adauge ciuperca pe lista „amenintarilor urgente”. In luna mai, un barbat in varsta a fost internat in Spitalulul Mount Sinai din Brooklyn pentru interventii chirurgicale abdominale. Un test de sange a aratat ca a fost infectat cu o infectie misterioasa. Medicii l-au izolat rapid in unitatea de terapie intensiva.

Omul a murit dupa 90 de zile, in spital, dar nu si Candida auris. Testele au aratat ca peste tot ciuperca a invadat fosta camera a barbatului infectat, astfel incat spitalul a recurs la un echipament special de curatare si a trebuit sa inlocuiasca o parte din tavan si gresie pentru a o eradica. Candida auris este atat de tenace, incat majoritatea medicamentelor antifungice nu au niciun efect in combaterea infectiei.

Timp de decenii, expertii in domeniul sanatatii publice au avertizat ca excesul de antibiotice reduce eficienta medicamentelor care contribuie la prelungirea sperantei de viata prin vindecarea infectiilor bacteriene care erau odata, in mod obisnuit, fatale. Dar, in ultima vreme, a avut loc si o explozie de fungi rezistenti, adaugand o dimensiune noua si infricosatoare unui fenomen care submineaza un pilon al medicinei moderne.

Pur si simplu, ciupercile, la fel ca bacteriile, dezvolta rezistenta pentru a supravietui medicamentelor moderne.

Germeni rezistenti sunt adesea supranumiti „super-gandaci”, dar acest lucru este simplist deoarece acestia nu sunt periculosi pentru toata lumea. In schimb, ele sunt letale pentru persoanele cu sisteme imunitare slabite, in special nou-nascutii si varstnicii, fumatorii, diabeticii si persoanele cu tulburari imunitare care iau steroizi, ceea ce influenteaza apararea organismului.

Oamenii de stiinta aduc in vedere importanta dezvoltarii unor medicamente noi mai eficace.

Daca utilizarea medicamentelor antimicrobiene este brusc limitata, riscul se va raspandi la populatiile mai sanatoase, mai sustin acestia. Un studiu realizat cu sprijinul guvernului britanic atrage atentia ca daca nu se vor pune in aplicare politici pentru a incetini cresterea rezistentei la medicamente, in 2050, 10 milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume din cauza acestor infectii.

Mai mult, spitalele si autoritatile locale sunt reticente in a divulga focarele de teama de a nu diminua imaginea centrelor spitalicesti. Guvernele de stat au refuzat in multe cazuri sa impartaseasca in mod public informatii mai amanuntite despre cazurile inregistrate. In tot acest timp, germenii sunt usor de raspandit – purtati pe maini si echipamente in spitale; transportate transfrontalier de calatori, exporturi si importuri; si transferate de pacienti de la cabinete sanitare la spital si inapoi.

Doctorul Lynn Sosa, epidemiolog din statul Connecticut, SUA, a declarat ca Candida auris reprezinta unul dintre „pericolele de top” in randul infectiilor rezistente.

„Este destul de imbatabil si dificil de identificat„, a spus ea, citata de New York Times.

Aproape jumatate dintre pacientii care contracteaza Candida auris mor in 90 de zile. Cu toate acestea, expertii lumii nu au identificat originea germenului. Investigatii realizate de experti din cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA sustin ca Candida auris isi are originea in Asia si s-a raspandit ulterior pe tot globul. Totusi, in urma unor studii mai precise care au comparat mostre ale germenului din India si Pakistan, Venezuela, Africa de Sud si Japonia, expertii au constatat ca originea sa nu poate pleca dintr-un singur loc. Secventierea genomului a aratat ca au existat patru versiuni distincte ale ciupercii in patru parti diferite ale globului.

Exista teorii diferite cu privire la rezistenta dezvoltata de ciuperca Candida auris.

Unii cercetatori considera ca ciupercile rezistente la medicamente se dezvolta datorita utilizarii masive a fungicidelor asupra culturilor.

Doctorul Meis a comunicat jurnalistilor de la New York Times ca a devenit intrigat de ciupercile rezistente cand a auzit despre cazul unui pacient de 63 de ani din Olanda, care a murit in 2005 de o ciuperca numita Aspergillus. S-a dovedit rezistent la tratamentul antifungic de prima clasa numit itraconazol. Structura chimica al acestui medicament este o copie a pesticidelor azole, care reprezinta mai mult de o treime din vanzarile de fungicide. Studii au aratat ca nu pare sa fie o coincidenta faptul ca germenul Aspergillus rezistent la medicamente apare in mediul in care au fost folosite fungicidele azole.

Astfel, Candida auris poate fi cauzata de utilizarea intensa a fungicidelor, insa misterul aparitiei acestei infectii ramane totusi nesolutionat, iar originea sa pare, pentru moment, a fi mai putin importanta decat stoparea raspandirii ciupercii.

Infectia cu candidoza vaginala – ce este si cum se trateaza?

Sursa: adevarul.ro

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole