Astazi vorbim despre perioadele cele mai bune de culegere a plantelor medicinale, pentru ca acestea sa isi pastreze cat mai mult din proprietatile lor vindecatoare. Exista mici secrete stiute de ierbologi, care pot fi descoperite de oricine isi doreste sa recolteze plante medicinale pentru uz casnic.
Florile de soc se recolteaza cand 75% din ele sunt inflorite
Florile de soc. Este perioada de culegere a florilor de soc, din care acum se poate face o bautura racoritoare naturala si foarte sanatoasa. Florile de soc se recolteaza in momentul cand 75% din ele sunt inflorite, iar restul se afla sub forma de boboci. Florile culese la inflorirea completa se scutura usor. Recoltarea florilor de soc se face numai pe timp frumos, in zile cu soare si dupa ce roua s-a ridicat. Umezeala brumifica florile si le scade valoarea medicamentoasa.
Pentru obtinerea unui produs de calitate superioara se taie cu foarfeca sau cutitul intreaga inflorescenta, de la locul de unire cu pedunculul principal. Se pun apoi la uscat cu floricelele in sus, pe rame acoperite de hartie. Se expun fie la soare puternic, fie se asaza in poduri acoperite cu tabla si bine aerisite.
Florile de musetel. Perioada optima de recoltare a florilor de musetel este determinata de pozitia ligulelor si a florilor tubuloase. In momentul deschiderii florilor (capitulului), ligulele au pozitie de scut ce inconjoara receptaculul care este usor turtit, iar florile tubuloase au culoare verde. In cateva zile, pe masura ce florile se dezvolta, ligulele incep a se departa de receptacul, tinzand a lua o pozitie din ce in ce mai plana.
In acelasi timp, florile tubuloase de la baza receptaculului incep a se deschide si a capata culoarea galbena. Receptaculul incepe a se bomba si a lua forma conica de caciula. In 2-3 zile, ligulele iau pozitie orizontala, iar florile tubuloase sunt in mare majoritate galbene. Ajunse in acest stadiu, noaptea si la o umiditate atmosferica crescuta, florile ligulate se lasa in jos, pentru ca in timpul zilei sa revina la pozitia plana. Acesta este momentul cand trebuie inceputa recoltarea.
Se culege floare cu floare sau se prind tulpinile intre degete, rupandu-se florile. Nu se recolteaza pe ploaie sau vreme urata. Incepand de dimineata si pana la ora pranzului, florile de musetel acumuleaza cantitatea cea mai mare de ulei eteric, iar spre seara este cel mai scazut. Asadar, adunati florile dis de dimineata.
Sunatoarea se culege din iunie pana in septembrie
Sunatoarea. Planta se culege de la inceputul infloririi in iunie si pana la momentul formarii fructelor in septembrie. Un produs de calitate se obtine daca recoltarea incepe in perioada cand jumatate din flori se afla in stare de boboci. Daca recoltarea se face mai tarziu, se va avea grija sa se indeparteze fructificatiile inainte de uscare. Sunatoarea se usuca doar la umbra.
Teiul. Florile de tei se culeg in momentul cand majoritatea lor sunt complet inflorite, iar un numar mic de boboci se afla in curs de deschidere. Prezenta bobocilor, precum si a florilor trecute, cu petale ofilite sau cazute, constituie un produs necorespunzator. Recoltarea se face pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat si la 2-3 zile dupa ultima ploaie. Se usuca intinse in straturi subtiri pe rame, in camere sau soproane bine aerisite.
Coada-soricelului. Intreaga planta contine un ulei eteric al carui compenent principal este azulenul si care da uleiului o coloratie albastru-inchis. Uneori se culeg florile, alteori planta intreaga fara radacina. Florile se taie de la locul unde incepe sa se ramifice inflorescenta. Iarba se culege in timpul infloririi, la o lungime de 20-25 cm, masurata de la varf in jos, in zile insorite, de preferinta intre orele 12-14, deoarece continutul de azulen creste. Nu se culeg tulpinile lemnoase si cele care nu sunt acoperite cu frunze. Se usuca in locuri bine aerisite.
Papadia. De la papadie se recolteaza in scopuri medicinale intreaga planta, frunzele si radacinile. Planta intreaga impreuna cu radacinile se scoate din pamant cu harletul, primavara inainte de inflorire. In aceasta perioada, papadia are cantitatea cea mai mare de latex. Frunzele se recolteaza primavara, atunci au cantitatea cea mai mare de principii active. Radacina se recolteaza incepand cu luna iulie pana toamna tarziu. Nu se taie radacinile, prin taiere se scurge latexul. Eventual, daca sunt prea groase, se taie pe lungime.
Arnica si menta
Arnica. De la arnica se aduna florile, fara codite, mai rar radacinile sau planta intreaga. Ele se recolteaza in momentul inceperii infloririi. Florile culese trebuie sa aiba ligulele viu colorate. Acestea se usuca cat mai repede, la temperaturi de 40-50 de grade Celsius.
Catina. Culegerea fructelor incepe in luna august si se continua pana la primul inghet. La inceputul maturizarii ele au continutul cel mai mare de vitamina C. Aceasta coincide cu lunile august-septembrie. Cercetarile de la noi au evidentiat faptul ca procentul de vitamina C creste proportional cu altitudinea. Transportul fructelor la locul de congelare sau uscare trebuie sa se faca la cel mult 2-3 ore dupa recoltare.
Menta. Recoltarea mentei se face cand jumatate din inflorescente sunt deschise. Recoltarea frunzelor incepe cand acestea au 6 cm in lungime, intre orele 10-14, pe timp insorit, calduros, fara vant, ceata sau roua.
Urzica. Se recolteaza frunzele incepand din luna mai pana la sfarsitul toamnei. Se vantura in cazul in care transpira la transport si se usuca intinse in straturi subtiri cu aerisire buna.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Cand e cel mai bine sa culegi florile medicinale. De la musetel si menta pana la tei si sunatoare […]
[…] Vezi si: Cand e cel mai bine sa culegi florile medicinale. De la musetel si menta pana la tei si sunatoare […]