8.5 C
București
marți, octombrie 22, 2024

Margaretele, florile de vara cu proprietati terapeutice

Margaretele sunt cunoscute de toata lumea ca plante ornamentale, insa putini sunt cei care stiu ca aceste flori minunate au proprietati terapeutice deloc de neglijat.

Specialistii din domeniul fitoterapiei afirma faptul ca margaretele joaca un rol important in efectuarea unor terapii asupra organismului nostru.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se recolteaza partile aeriene, in timpul infloririi.

In urma unor cercetari, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca margaretele au proprietati antiseptice, coagulante, anal­­­gezice si anti­inflamatoare, fiind un bun remediu impo­triva racelilor, bolilor de ochi, hemo­roizilor si viermilor in­testinali.

Din pacate, aceasta planta medicinala nu a fost suficient studiata, insa folosirea ei pentru tratarea anumitor afectiuni care s-a realizat acum cateva sute de ani, i-a facut pe specialisti ca, in viitor, sa o studieze mai mult, pentru a descoperi mult mai multe proprietati terapeutice.

Iata, mai jos, ce indicatii terapeutice au margaretele:

Margaretele sunt eficiente in cazul bolilor de piele (rani, taieturi minore, acnee, inflamatii, riduri, escare etc.)

In aceste cazuri, margareta se foloseste sub forma de comprese cu frunze crude de peste suprafata de piele afectata. De asemenea, se poate utiliza si urmatorul remediu: se ia un buchetel cu flori de margarete, se marunteste si apoi se freaca cu o lingura de lemn, intr-un recipient din lemn, pana ce se obtine o pasta, apoi se adauga 5 linguri cu ulei de masline si se amesteca pana la omo­genizarea com­pleta. Compozitia obtinuta se introduce la fri­gider, iar după cate­va ore se pot unge zonele afectate, lasand sa actioneze aproximativ 3 ore, dupa care se clateste cu apa calda sau infuzie de musetel, galbenele sau pelin.

Ceaiul din flori de margarete ajuta la tonifierea si elasticitatea pielii, pe care o hidrateaza si calmeaza, combatand aparitia ridurilor si a acneei. Totodata, pentru riduri, se poate prepara si o lotiune tonica: intr-un vas se adauga cate o lingurita din: petale de margarete, trandafiri, iasomie, crini albi, flori de tei si menta. Peste acest amestec ma­run­tit se toarna 500 ml apa clo­cotita, se acopera si se lasa la infuzat 30 de minute. La final, se strecoara, se adauga o lingurita de vin rosu si se amesteca bine. Cu ajutorul unui tampon de­­ma­chiant, se sterge fata, de 3 ori pe zi, timp de 10 zile. Lotiunea se pastreaza in frigider.

Margaretele reprezinta un bun remediu in cazul afectiunilor pulmonare

Expertii in fitoterapie spun ca aceasta planta se poate folosi sub forma de ceai pentru combaterea efectelor nocive ale afectiunilor pulomnare.

Margaretele sunt eficiente impotriva colicilor si a viermilor intestinali

In 200 ml apa clocotita se adauga 2 lingurite de planta uscata si maruntita (frunze si flori). Se lasa la infuzat 3-4 ore, dupa care se stre­coara. Se admi­nistreaza cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, inainte de masa, timp de 2 saptamani.

Cand e cel mai bine sa culegi florile medicinale. De la musetel si menta pana la tei si sunatoare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole