14.7 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Cand ar trebui sa transplantati rasadurile de rosii in gradina?

Transplantarea rasadurilor de rosii in gradina reprezinta un moment crucial in procesul de cultivare a acestor legume delicioase si sanatoase. Selectarea momentului potrivit pentru transplantare poate face diferenta intre o recolta prospera si una dezamagitoare. Iata cateva sfaturi esentiale pentru a va ajuta sa determinati momentul optim pentru a transplanta rasadurile de rosii in gradina:

Factori de luat in considerare

-Temperatura solului:

Rosiile prefera solul cald pentru a creste si a se dezvolta sanatos. De aceea, este important sa astepti pana cand temperatura solului ajunge la cel putin 15-18 grade Celsius inainte de a transplanta rasadurile.

-Temperatura aerului:

Temperaturile reci pot afecta negativ rasadurile de rosii si pot incetini sau chiar opri cresterea lor. Asigurati-va ca ati trecut de perioada de ingheturi si ca temperatura aerului este stabila si moderata inainte de a efectua transplantul.

-Prognoza meteo:

Monitorizati cu atentie prognoza meteo locala pentru a evita transplantarea inainte de perioadele de ploi abundente sau de vanturi puternice. Transplantarea intr-un sol prea ud sau in conditii meteorologice nepotrivite poate afecta negativ sanatatea si cresterea rasadurilor.

-Dimensiunea rasadurilor:

Asigurati-va ca rasadurile de rosii sunt suficient de mari si robuste inainte de a le transplanta in gradina. Rasadurile ar trebui sa aiba intre 15 si 20 de centimetri inaltime si sa aiba cel putin doua seturi de frunze adevarate dezvoltate.

Vezi si: 6 sfaturi importante pentru plantarea roșiilor

Cand sa transplantati

Majoritatea gradinarilor opteaza pentru transplantarea rasadurilor de rosii in gradina in jurul datei de 6-8 saptamani inainte de data estimata a ultimei ingheturi de primavara. In general, acest lucru corespunde perioadei de mijloc sau sfarsit a primaverii, cand solul s-a incalzit suficient si riscul de inghet a trecut.

Cum sa transplantati

-Pregatiti solul: Asigurati-va ca solul este bine pregatit inainte de transplantare, fiind afanat si fertilizat corespunzator.

-Faceti gauri pentru transplantare: Sapati gauri in sol la o distanta adecvata intre ele, in functie de recomandarile de spatiere pentru soiul de rosii pe care il cultivati.

-Transplantati rasadurile: Indepartati cu grija rasadurile din ghivecele lor si plantati-le in gaurile pregatite, asigurandu-va ca radacinile sunt bine acoperite cu sol.

-Apa si mulci: Uda bine rasadurile dupa transplantare si aplicati un strat de mulci in jurul lor pentru a pastra umiditatea si pentru a reduce cresterea buruienilor.

-Monitorizati si ingrijiti: Monitorizati cu atentie rasadurile dupa transplantare si asigurati-va ca sunt bine ingrijite, udandu-le regulat si eliminand buruienile sau daunatorii.

Vezi si: TOP 10 secrete pe care trebuie să le știi despre plantațiile de roșii

Ar trebui sa intariti transplanturile de rosii?

Cand temperaturile din timpul zilei sunt blande si plantele s-au stabilit in recipient, la aproximativ doua saptamani dupa transplantarea rasadurilor in ghivece mai mari, acestea ar trebui aclimatizate la conditiile exterioare – aceasta se numeste intarire.

Incepeti procesul prin a pune ghivecele afara, departe de lumina directa a soarelui, timp de cateva ore in fiecare zi. Cresteti treptat timpul si expunerea la lumina soarelui. Acum ca plantele sunt expuse la mai multa lumina, vanturi uscate si temperaturi mai ridicate, vor avea nevoie de mai multa apa.

Pe masura ce rasadurile cresc, pot avea nevoie de sprijin, mai ales daca planta de tomate este un soi nedeterminat. Adaugati mai multe bete in jurul marginii ghiveciului pentru a sprijini planta. Nu fortati un bat in pamant de la baza tulpinii principale, deoarece poate deteriora radacinile.

Vezi si: Rasadnita incalzita electric. Cat costa si cate rasaduri se produc pe metru patrat

Vezi si: Cum sa cresti rasaduri de rosii in ghivece

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole