18 C
București
marți, aprilie 16, 2024

Brancuta, buruiana care amelioreaza afectiunile specifice sezonului rece

Brancuta (Sisymbrium officinale) sau mustarul salbatic, cum mai este cunoscuta, este o buruiana mica cu flori mici galbene, ce creste pe marginea drumurilor si pe terenuri virane, campuri, coline, prin daramaturi si pe langa drum. Aceasta infloreste din luna mai si pana in octombrie.  

In scop terapeutic, se folosesc semintele sau planta cu inflorescenta.

Recoltarea plantei intregi se poate face din mai pana in septembrie, conservata la umbra, iar recoltarea semintelor se face la maturitatea completa (septembrie-octombrie).

Cea mai importanta substanta pe care o contine este sinigrozida (ca si mustarul), oferind plantei puternice proprietati antiinflamatoare, emoliente, antimicrobiene, diuretice, expectorante si tonice.

In principiu, planta este utilizata pentru ameliorarea afectiunilor specifice sezonului rece, sub forma de ceai si tinctura.

Vezi si: Cele mai importante beneficii ale boabelor de mustar. 10 motive care te vor convinge sa le consumi

Brancuta – Indicatii terapeutice si metode de administrare

Planta se foloseste in urmatoarele afectiuni:

  • guturai
  • faringita
  • tuse
  • afonie
  • cistita
  • colici si dureri abdominale
  • erizipel

In cazurile grave, se recomanda tinctura de brancuta. Intr-un borcan, se adauga 1 parte planta cu 5 parti alcool alimentar de 70°.  Se lasa la macerat o saptamana, apoi se strecoara si se administreaza cate 10-20 picaturi (1 lingurita), de 2-3 ori pe zi.

In caz de guturai si faringita, se recomanda infuzia concentrata de brancuta, cu care se face gargara. Totodata, se poate folosi si pulberea plantei (un varf de cutit), care se tine sub limba 5 minute, apoi se inghite.

In caz de tuse, se recomanda siropul de brancuta. La 500 ml apa, se adauga 50 g de planta maruntita si se fierb 10 minute, dupa care se strecoara. Apoi, se face un sirop cu 300 g zahar care se fierbe pana se ingroasa. Se administreaza cate 1 lingurita pe zi sau la nevoie.

In afonie, se recomanda ceaiul de brancuta in combinatie cu cel de nalba. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita nalba si o lingurita brancuta. Se infuzeaza pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea in cursul zilei cu inghitituri mici.

In caz de cistita, se recomanda ceaiul de brancuta, care se poate administra atat intern, cat si extern, prin spalaturi vaginale – La o cana cu apa clocotita, se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se infuzeaza 10 minute, apoi se strecoara.

In cazul colicilor si durerilor abdominale, copiii vor bea un ceai slab in cursul zilei (1 lingurita de planta la o cana cu apa clocotita), iar adultii vor folosi cantitate dubla de planta si vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

In caz de erizipel, se folosesc comprese cu ceai de brancuta.  Se fierbe planta si apoi se strecoara. Se pune pe o bucata de panza si se aplica calda de cate ori este nevoie. Totodata, se poate face o cataplasma si numai cu ceai cald.

Vezi si: Utilizarile medicinale ale semintelor de mustar, remediul perfect pentru durerile de articulatii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole