10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

5 sfaturi esentiale despre alimentatia pisicilor. Daca ai un animal de companie trebuie neaparat sa stii aceste lucruri

Daca esti iubitor de pisici, o sa iti doresti ca prietenul tau blanos sa fie sanatos mereu si ingrijit cu atentie. Alimentatia este esentiala pentru sanatatea pisicilor si acest lucru se poate obtine doar printr-un echilibru intre consumul de proteina, grasimi, vitamine, minerale si carbohidrati.

Desigur, cel mai recomandat e sa folosesti mancare special destinata pisicilor pentru ca are mixul potrivit din toate cele necesare. In plus, e si foarte usor de procurat in ziua de azi de la un petshop online.

Pisicile au nevoie in dieta lor si de carne spre deosebire de caini. Proteinele sunt principala lor sursa de energie si le asigura trei nutrienti esentiali: taurina pentru inima si vedere, acid arahidonic pentru sanatatea pielii si vitamina A pentru blana si vedere.

1 Apa

Apa e esentiala pentru orice animal, iar pisicile nu fac exceptie. Pisicile sunt de fapt animal de desert si exceleaza la concentrarea urinei, insa pot avea probleme daca nu beau suficienta apa. E important sa-i asiguri pisicii apa de baut si pe timpul noptii intr-un vas.

Atunci cand pisica incepe sa bea apa din surse neobisnuite e un semnal de alarma pentru stapan. Ar putea avea probleme medicale ce cauzeaza sete excesiva.

2 Proteinele

Cum va spuneam si la inceput, proteinele sunt esentiale pentru alimentatia pisicilor. Ele folosesc proteine formate din aminoacizi pentru energie. Proteinele cele mai potrivite pentru pisici se gasesc in hrana precum carnea si pestele deoarece contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie pentru intretinerea muschilor.

In cazul in care pisica nu mananca suficienta proteina poate prezenta pierdere a masei musculare, blana deteriorata si risc de infectii.

3 Grasimile

Grasimile si acizii grasi esentiali precum omega 3 si omega 6 sunt vitali pentru sanatatea pielii si blanii pisicii.

Fara acestia in alimentatie, pisica va avea o blana de slaba calitate, dar si alte probleme deoarece se slabeste sistemul imunitar si protejarea organelor interne.

4 Carbohidratii

Carbohidratii nu sunt o parte atat de importanta a dietei pisicii, insa reprezinta o sursa de energie. Vorbim despre amidor si fibre dar si despre prebiotice, fibre solubile ce ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor.

Fibrele insolubile promoveaza functia interstinala normala si o calitate buna a scaunului.

5 Mineralele

Calciul si fosforul dar si zincul, cuprul si fierul sunt minerale importante pentru dinti si oase. Dieta pisicii trebuie sa includa cantitati corecte si echilibrate din fiecare, in special daca e gestanta. Echilibrul e cel mai important pentru ca prea mult din unele minerale poate duce la un deficit al altora.

6 Vitaminele

Vitaminele sunt si ele necesare insa in cantitati foarte mici, atunci cand pot ajuta la cresterea pisicii. Vitaminele sunt implicate in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor, in timp ce Vitamina C si E sunt importante ca antioxidanti.

Vitaminela A, D, E si K sunt depuse in tesuturi grase ale pisicii, iar vitaminele B si C sunt transferate in urina pisicii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole