In ultimele decenii, acupunctura a castigat tot mai multa popularitate ca o forma eficienta de tratament alternativ pentru o varietate de afectiuni. Originara din China, aceasta practica veche implica inserarea strategica a acelor foarte subtiri in puncte specifice de pe corp, cu scopul de a restabili echilibrul energetic si de a promova vindecarea naturala. In acest articol, vom explora beneficiile acupuncturii in tratarea durerilor cronice, durerilor de cap si altor afectiuni comune.
Acupunctura este una dintre cele mai populare practici ale medicinei traditionale chineze. Aceasta a aparut pentru prima data in China antica in urma cu peste 2.500 de ani si a evoluat de atunci.
Se pare ca pentru a trata o mare varietate de boli, dureri si simptome legate de stres, practicienii medicinei traditionale chineze folosesc tehnici holistice care includ acupunctura, medicamente pe baza de plante, tai chi, qigong, terapie prin masaj si diverse „practici pentru minte si corp”.
In mod surprinzator, chiar daca aceasta practica foloseste ace, tratamentele sunt relativ lipsite de durere.
Iata cum functioneaza acupunctura:
Acupunctura implica stimularea unor puncte specifice ale corpului folosind o varietate de tehnici, de obicei ace. Tipul de acupunctura care a fost studiat cel mai mult pana acum in mediile de cercetare clinica, stiintifica este tipul care foloseste ace subtiri, solide, metalice pentru a patrunde usor in piele.
Acupunctura se face de obicei manual, cu un medic instruit care introduce cu atentie acele in anumite puncte ale corpului, foarte putin adanc in piele. De regula, se folosesc aproximativ 10 pana la 20 de ace odata.
De asemenea, mai exista si alte tipuri de acupunctura, ca de exemplu cele care utilizeaza stimulari electrice usoare care curg prin ace sau presopunctura (acupunctura fara ace care foloseste tehnici de tip masaj care stimuleaza energia din organism prin apasarea pe anumite puncte).
Trebuie sa mai stii ca punctele de acupunctura sunt zone specifice ale corpului care sunt in centrul tratamentelor de acupunctura. Medicina traditionala chineza explica acupunctura ca o tehnica de „echilibrare a fluxului de energie sau forta vitala”, iar acea energie poate fi atinsa prin stimularea unor canale specifice mici ale corpului. De exemplu, practicantii cred ca exista un flux, cunoscut sub numele de „qi ” sau „chi”, care este localizat in anumite „meridiane” in tot corpul. Se crede ca chi-ul este ceea ce separa bolnavul de cel sanatos – iar atunci cand chi-ul nu este echilibrat, pot aparea boli, durere, somn prost si oboseala.
Se pare ca exista 14 meridiane majore ale canalelor de energie pe corp, cu sute de puncte situate de-a lungul fiecarui meridian in care sunt introduse acele de acupunctura. Acestea includ aproximativ 360 de puncte diferite de pe maini, brate, picioare, cap, spate si peste organele majore. Se crede ca prin introducerea usoara a acelor in anumite puncte ale corpului, fluxul chi poate fi folosit si energia pacientului poate fi reechilibrata.
Acupunctura – Beneficii pentru sanatate
-Tratarea durerilor cronice:
Durerile cronice, cum ar fi cele de spate, de gat, de umar, de genunchi sau artrita, pot fi extrem de debilitante si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii unei persoane. Acupunctura poate fi o optiune eficienta pentru gestionarea acestor dureri. Prin stimularea anumitor puncte de pe corp, acupunctura ajuta la eliberarea endorfinelor, substante naturale cu efect analgezic si antiinflamator, care pot reduce durerea si inflamatia asociata cu afectiunile cronice.
Este impresionant faptul ca mai multu cercetatorii au analizat studiile clinice care au implicat peste 17.000 de pacienti, iar rezultatele au aratat ca pacientii care au primit acupunctura au avut mai putina durere decat pacientii din grupul de control placebo pentru dureri si dureri musculare de spate si gat, osteoartrita si dureri de cap cronice. Concluzia a fost ca acupunctura este eficienta pentru tratamentul durerii cronice si este „mai mult decat un efect placebo, prin urmare este o optiune rezonabila de trimitere pentru medici”.
-Ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor:
Durerile de cap si migrenele sunt probleme frecvente care pot afecta calitatea vietii si performanta zilnica a unei persoane. Acupunctura s-a dovedit a fi eficienta in reducerea frecventei si intensitatii episoadelor de dureri de cap. Prin stimularea punctelor specifice de pe corp, acupunctura poate ajuta la relaxarea muschilor, la reducerea tensiunii si la imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate contribui la ameliorarea simptomelor durerilor de cap si migrenelor.
De asemenea, in 2009, dupa ce cercetatorii de la Centrul de Medicina Complementara de la Universitatea din München au analizat peste 11 studii care au implicat 2.137 de pacienti cu acupunctura, ei au ajuns la concluzia ca acupunctura „ar putea fi un instrument valoros non-farmacologic la pacientii cu dureri de cap cronice frecvente de tip tensiune”.
-Reducerea stresului si anxietatii:
Stresul si anxietatea sunt probleme comune in societatea moderna, iar acupunctura poate fi un instrument eficient pentru gestionarea acestor afectiuni. In timpul unei sesiuni de acupunctura, punctele specifice stimulate pot ajuta la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, si la eliberarea endorfinelor si a serotoninelor, substante chimice care induc o stare de relaxare si de bine. Prin urmare, acupunctura poate contribui la reducerea stresului, a anxietatii si a tulburarilor de somn asociate acestora.
– Tratarea insomniei
Universitatea de Medicina Chineza din Beijing a efectuat o meta-analiza ampla in 2009, care a aratat un efect benefic al acupuncturii asupra reducerii simptomelor de insomnie. Aceasta analiza a constatat ca la pacientii care luau medicamente sau tratamente pe baza de plante pentru a ajuta la somn, adaugarea terapiei cu acupunctura a aratat efecte mai bune decat administrarea medicamentelor sau plantelor in monoterapie. In plus, sedintele de acupunctura nu au avut deloc efecte secundare adverse.
-Recuperarea dupa cancer si chimioterapie
Mai multe studii arata ca acupunctura poate ajuta la cresterea imunitatii si la accelerarea recuperarii in urma tratamentelor impotriva cancerului. De exemplu, un studiu randomizat a constatat ca tratamentul cu acupunctura a imbunatatit imunitatea, numarul de trombocite si a prevenit scaderea celulelor sanatoase dupa radioterapie sau chimioterapie, in comparatie cu lipsa acupuncturii.
-Prevenirea declinului cognitiv
Unele studii despre acupunctura arata ca aceasta tehnica poate ameliora simptomele de declin cognitiv legate de varsta, deoarece genereaza un raspuns neuronal in zone ale creierului – cum ar fi putamenul si talamusul – care sunt afectate in special de boala Parkinson .
De exemplu, in urma unui studiu efectuat in anul 2002, realizat de Departamentul de Neurologie al Scolii de Medicina a Universitatii din Maryland, dupa ce 20 de pacienti cu Parkinson au fost tratati cu acupunctura timp de 16 sedinte, 85% dintre pacienti au raportat imbunatatiri subiective ale simptomelor individuale, inclusiv tremor, mers, scris de mana, incetinire, durere, somn, depresie si anxietate. In plus, nu au existat efecte adverse.
Riscuri si efecte secundare
Institutul National de Sanatate raporteaza ca „au fost raportate relativ putine complicatii de la utilizarea acupuncturii”. Cu toate acestea, pot aparea complicatii in cazul in care acele nesterile sunt utilizate impreuna cu o „livrare necorespunzatoare a tratamentelor”. Daca se intampla acest lucru, pot aparea efecte adverse grave, cum ar fi infectii, organe perforate si chiar leziuni ale sistemului nervos central.
Vezi si: Tehnici de relaxare si produse pentru combaterea stresului
Vezi si: Cat de benefice sunt baile in apa foarte rece sau gheata?
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: