14.9 C
București
miercuri, februarie 28, 2024

Aster, steluta. Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Aster, steluta (Fam. Compositae) este o planta perena, originara din America de Nord, iar numele florii face aluzie la dispozitia ligulelor, aster in limba greaca inseamna „stea”.

Planta este puternic ramificata, ce formeaza o tufa deasa, inalta de 80 160 cm. Florile apar in septembrie-octombrie si sunt colorate in nuante de bleu, lavanda sau roz, in functie de soi si apar.

Aceste flori reusesc sa aduca o frumusete incantatoare oricarei gradini. Asadar, daca vrei si tu o gradina de vis, urmeaza pasii de mai jos:

Aster – Sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

-Aceasta floare poate creste pe orice tip de sol, dar, pentru a se obtine o crestere viguroasa si o inflorire abundenta, trebuie sa se aleaga un teren fertil, deoarece secatuieste repede pamantul, iar locul lor trebuie schimbat la o data la 3-4 ani.

-Suporta atat locurile cu plin soare, cat cele umbrite, dar in zonele insorite are o inflorire mai abundenta.

-Asterul se inmulteste foarte usor, atat prin seminte, cat si pe cale vegetativa.

-Semanatul se face primavara, in rasadnita, loc in care se executa si repicarea rasadurilor, sau mai bine pe brazde in pepiniera.

-Plantele reusesc sa infloreasca in toamna aceluiasi an, dar ele sunt tinute 1-2 ani in pepiniera.

-Divizarea tufei este metoda de inmultire mult practicata si repetata la 3-4 ani. Planta se scoate din pamant, apoi se rupe in bucati cu cel putin 5-6 lastari, ce se replanteaza intr-un teren nou, fertil, bine lucrat. Drajonii se folosesc la inmultire cand se doreste o cantitate mare de material saditor.

-Lastarii bine inradacinati se scot primavara sau toamna si se planteaza in pepiniera (pe brazde) la 20-30 cm distanta, unde se lasa 1-2 ani pentru a se forma, in urma aplicarii operatiei de ciupire, tufe dense in lastari si, totodata, bine inradacinate.

-Butasii se pot face primavara, din lastari tineri ce se pun la inradacinat in nisip, in tocuri de rasadnita.

-Infiintarea culturii are loc toamna, in terenurile usoare, si primavara, in cele grele. Prinderea este usoara, in general plantele suportand bine mutarea lor chiar cand sunt pline de boboci. Distantele de plantare sunt de 60-80 cm intre randuri si pe rand.

Ingrijirea culturii – In afara lucrarilor obisnuite de intretinere a solului si udarea numai in anii excesiv de secetosi, se pot face si urmatoarele:

  • ciupirea unei parti din lastari pentru a se realiza o esalonare a infloririi;
  • bobocirea (eliminarea cu foarfeca a bobocilor mici care se formeaza in jurul celor mari) pentru obtinerea de flori mari;
  • tutorarea cu tutori plasati la periferia tufei; fertilizarea primavara cu gunoi semidescompus;
  • combaterea fainarii (Erysiphe cichoracearum) cu fungicide (Karathane, sulf etc.).
  • Recoltarea florilor se face prin taiere, la inflorirea deplina.

Vezi si: Helicrisum, floare de pai. Sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea florii nemuritoare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole