4.6 C
București
marți, martie 19, 2024

Aspartam. Ce pericole se ascund in acest indulcitor artificial

Aspartamul este poate unul dintre cei mai cunoscuti indulcitori disponibili pe piata. Acesta se gaseste in peste 6000 de produse (adesea in sucurile dietetice, precum si in produsele alimentare fara zahar si „fara zahar adaugat”: bomboane, guma, vitamine etc.), consumate de peste 200 de milioane de oameni din intreaga lume, ceea ce il face unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali. Totusi, chiar daca este considerat sigur pentru consum de catre Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA), exista o preocupare tot mai mare in randul expertilor in sanatate si al consumatorilor cu privire la siguranta aspartamului si impactul sau potential asupra sanatatii umane.

Aspartamul a fost inventat de fapt din neatentie, in 1965, de un chimist care la acea vreme lucra la un medicament pentru ulcer. Acesta a varsat accidental o parte din produs pe produsele sale, mai tarziu, lingandu-le si asa a observat gustul neobisnuit de dulce. In urma testelor, s-a dovedit a fi de 200 de ori mai dulce decat zaharul natural si astfel medicamentul pentru ulcer a devenit un indulcitor.

Totusi, industria indulcitorilor a primit o lovitura dura cand un studiu major, lansat in iulie 2017, a asociat aspartamul cu un risc crescut de boli de inima si un indice de masa corporala crescut. Aceasta revizuire a inclus un total de aproape 407.000 de persoane cu o urmarire mediana de 10 ani.

Vezi si: Indulcitorul artificial ne otraveste! Iata in acest articol de ce!

Ce trebuie sa stii despre Aspartam

Aspartamul nu apare in mod natural, ci odata ce il consumi este imediat descompus in trei compusi chimici: acid aspartic, fenilalanina si metanol liber (se gaseste in antigel, combustibil pentru rachete etc.). Totodata, metanolul este similar cu etanolul (alcoolul care se gaseste in vin si bere), organismul se ocupa de metanol transformandu-l in formaldehida, substante chimice cancerigene utilizate in corpurile de imbalsamare.

Aspartam – Ce pericole se ascund in acest indulcitor artificial

Aspartamul este unul dintre cei mai rai indulcitori artificiali pe care ii puteti ingera si a fost asociat cu zeci de potentiale riscuri pentru sanatate.

De-a lungul timpului, au fost efectuate multe studii privind pericolele aspartamului si s-a descoperit ca acesta este legat de un numar mare de afectiuni de sanatate, de la dureri de cap la cancer si diabet, atat in ​​studiile pe animale, cat si pe oameni.

De exemplu, cercetatorii au descoperit ca alimentele si bauturile care contin acesti indulcitori artificiali au fost asociate cu „cresteri in greutate si circumferinta taliei si o incidenta mai mare a obezitatii, hipertensiunii arteriale, sindromului metabolic, diabetului de tip 2 si evenimentelor cardiovasculare.”

-Aspartamul creste potential riscul de cancer

De zeci de ani, studiile au aratat potentialele calitati cancerigene ale aspartamului.

De exemplu, mai multe studii au legat tumorile maligne ale creierului cu consumul de aspartam. In plus, un studiu a constatat ca, chiar si in doze mici, animalele dezvoltau mai multe forme diferite de cancer atunci cand erau hranite cu aspartam, cu o incidenta extrem de mare a tumorilor cerebrale.

De asemenea, cercetatorii de la Harvard au raportat o asociere pozitiva intre aportul de aspartam si riscul crescut de limfom non-Hodgkin si mielom multiplu la barbati si leucemie la barbati si femei. In plus, institutul Ramazzini continua sa sprijine rezultatele multiplelor sale studii care constata ca aspartamul este asociat cu o crestere cu 300% a incidentei limfomului/leucemiei, chiar si dupa ce a fost demis de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.

-Dauneaza sanatatii intestinale

Aspartamul are un efect toxic, stresant asupra intestinului, ceea ce face dificila cresterea si reproducerea microbilor. Acest lucru poate afecta, la randul sau, capacitatea organismului de a procesa zaharul obisnuit si alti carbohidrati.

-Ar putea induce sau agrava diabetul

Medicii recomanda adesea inlocuirea bauturilor dulci cu versiuni dietetice pentru diabetici, dar aspartamul pare sa aiba efectul opus decat s-a sperat. Consumul de sucuri dietetice este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2, precum si cu sindrom metabolic, un grup de simptome care indica bolile de inima. De fapt, in acest studiu pe peste 6.800 de indivizi de diferite etnii intre 45-84 de ani, riscul de diabet a fost cu 67% mai mare pentru persoanele care consumau zilnic sifon dietetic, comparativ cu cei care nu au consumat. Se pare, in multe cazuri, ca aportul de aspartam poate agrava si simptomele diabetului, cum ar fi retinopatia diabetica si neuropatia diabetica.

-Creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral

Cercetarile de la Universitatea Purdue in 2013 au descoperit ca consumul frecvent de indulcitori artificiali, inclusiv aspartam, sucraloza (Splenda®) si zaharina, a fost asociat cu cresterea in greutate, sindrom metabolic, diabet si boli de inima din cauza „deranjamentelor metabolice” pe care pare sa le provoace.

-Poate provoca tulburari ale sistemului nervos si ale creierului

Deoarece multe dintre plangerile despre aspartam sunt de natura neurologica, s-a acordat o atentie deosebita modului in care acesta afecteaza creierul si sistemul neurologic. Astfel, neurochirurgul Russell L. Blaylock a lansat o carte in 1998 numita „Excitotoxins: The Taste That Kills ”, care detaliaza cercetarile sale despre aspartam si relatia acestuia cu tumorile cerebrale, afectarea celulelor si afectiuni precum Alzheimer si boala Parkinson. El atribuie aceste efecte modului in care compusii din aspartam suprastimuleaza neuronii.

Cercetarile de la Departamentul de Nursing al Universitatii din Dakota de Nord au descoperit o crestere a iritatiei, un comportament mai depresiv si o scadere a orientarii spatiale la persoanele care consuma o „dieta bogata in aspartam”.

De asemenea, strans legat de impactul sau asupra declinului neurologic, aspartamul poate fi si un declansator al anumitor tulburari mintale, in special depresie. Ingerarea aspartamului ar putea duce la o scadere a invatarii si a functiei emotionale.

-Asociat cu cresterea in greutate

Un studiu din 2017 a constatat ca indulcitorii artificiali nu prezinta un beneficiu clar pentru gestionarea greutatii, ci pot fi asociati cu un indice de masa corporala crescut si cu riscul de atacuri de cord. Un alt studiu a concluzionat ca indulcitorii artificiali sunt legati de obezitate, iar aspartamul este legat de risc crescut de obezitate abdominala.

-Poate provoca menstruatie prematura

Trei universitati din SUA au studiat fetele tinere timp de 10 ani pentru a urmari cresterea si schimbarile hormonale, precum si stilul de viata si dieta. La final, acestia au descoperit ca un consumul de bauturi racoritoare cu cofeina, in special bauturi dietetice, a fost asociat cu dezvoltarea timpurie a ciclurilor menstruale. Acest lucru ar trebui sa ne puna un semn de intrebare, deoarece riscurile pe termen lung ale pubertatii precoce includ cancerul de san, HPV, bolile de inima, diabetul si mortalitatea de orice cauza.

-Risc crescut de boli de rinichi

La persoanele cu o functie renala sanatoasa initial, consumul de sucuri dietetice incarcate cu aspartam poate fi asociat cu o scadere cu 30% mai mare a functiei renale decat cei care nu beau sucuri dietetice. Aceasta cercetare a fost efectuata pe parcursul a 20 de ani si a inclus peste 3.000 de femei.

Vezi si: 10 alternative la zahar si indulcitori artificiali ce ar trebui incercate!

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole