Arterioscleroza este o afectiune grava care consta in ingrosarea si intarirea arterelor, ceea ce poate duce la o circulatie sanguina deficitara si la complicatii cardiovasculare. Prevenirea acestei boli este esentiala pentru mentinerea sanatatii inimii si a sistemului circulator.
Arterioscleroza este termenul general folosit pentru a descrie intarirea arterelor, iar forma sa cea mai comuna este ateroscleroza. Ateroscleroza apare atunci cand pe peretii arterelor se formeaza placi de grasime, colesterol si alte substante, ceea ce duce la ingustarea vaselor de sange si limitarea fluxului de sange catre organe si tesuturi.
Trebuie stiut ca aceasta boala progreseaza lent si poate incepe inca din copilarie. Insa, in timp ce in trecut, bolile de inima puteau fi atribuite in mare masura factorilor genetici si erau privite ca o parte inevitabila a imbatranirii, acum accentul s-a mutat pe imputernicirea adultilor pentru a ajuta la prevenirea problemelor legate de inima prin ajustarea dietelor, a rutinelor de exercitii, a nivelului de stres si a mentalitati.
Simptomele arteriosclerozei
Simptomele arteriosclerozei variaza in functie de arterele afectate, dar pot include:
- Durere toracica (angina pectorala): atunci cand arterele coronare sunt afectate.
- Dureri de picioare: cauzate de circulatia deficitara in membre.
- Amorteala sau slabiciune: in cazul afectarii arterelor care alimenteaza creierul.
- Dificultati respiratorii: daca arterele care alimenteaza plamanii sunt ingustate.
- Oboseala extrema: din cauza furnizarii insuficiente de oxigen si nutrienti la organe.
Cauzele arteriosclerozei
Potrivit National Heart, Lung and Blood Institute, principalii factori care contribuie la dezvoltarea arteriosclerozei sunt:
- Inflamatia cronica: Aceasta este poate cauza majora a bolii. De exemplu,mai multe studiile epidemiologice au identificat factori de risc asociati cu arterioscleroza, inclusiv stilul de viata, mediu si genetici, toti contribuind la inflamatia cronica, principalul mecanism al bolii. Ateroscleroza este o afectiune inflamatorie cronica, determinata de o dieta nesanatoasa, sedentarism si stres. Aceste conditii afecteaza endoteliul vaselor de sange, provocand acumularea de placi care pot duce la evenimente acute, precum atacuri de cord. Prin urmare, modificarile stilului de viata pot preveni sau trata ateroscleroza prin reducerea inflamatiei.
- Niveluri ridicate de colesterol: colesterolul „rau” (LDL) poate depune grasimi pe peretii arterelor.
- Hipertensiune arteriala: presiunea ridicata a sangelui poate deteriora peretii arteriali.
- Fumatul: substantele chimice din tigari dauneaza vaselor de sange.
- Diabetul: nivelurile ridicate de zahar din sange pot deteriora arterele.
- Sedentarismul si obezitatea: lipsa activitatii fizice si greutatea corporala excesiva cresc riscul.
- Dieta nesanatoasa: o dieta bogata in grasimi saturate, zahar si sare poate contribui la formarea placilor de aterom. De exemplu, zaharul este acid prin natura, inflamator si incurca cu functiile arteriale. Atunci cand cercetarile publicate in Jurnalul Asociației Medicale Americane au examinat tendintele dintre consumul de zahar adaugat si asocierea cu mortalitatea prin BCV, expertii au descoperit ca, pe masura ce consumul de zahar a crescut, la fel a crescut si riscul de BCV cardiac.
Tratamente pentru arterioscleroza
Tratarea arteriosclerozei necesita o abordare integrata, care include modificari ale stilului de viata, tratament medicamentos si, in cazuri severe, interventii chirurgicale.
Medicamente:
- Statinele: pentru reducerea colesterolului LDL.
- Medicamente antihipertensive: pentru a scadea tensiunea arteriala.
- Medicamente anticoagulante: pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange.
Interventii chirurgicale:
- Angioplastie: pentru a deschide arterele blocate cu ajutorul unui stent.
- Bypass coronarian: pentru a ocoli o artera blocata si a imbunatati fluxul sanguin catre inima.
Remedii naturale pentru prevenirea arteriosclerozei
Desi tratamentele medicale sunt esentiale, cateva remedii naturale si modificari ale stilului de viata pot ajuta la prevenirea arteriosclerozei si la imbunatatirea sanatatii vasculare.
-Adoptati o dieta sanatoasa pentru inima:
Includeti alimente bogate in antioxidanti si grasimi sanatoase, cum ar fi pestele gras (somon, macrou), nucile, semintele de in, uleiul de masline si avocado.
Consumati alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele, fructele si cerealele integrale, care ajuta la reducerea colesterolului.
-Exercitii fizice regulate:
Activitatea fizica moderata, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul, poate imbunatati circulatia si poate contribui la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului.
-Renuntati la fumat:
Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru arterioscleroza. Renuntarea la fumat poate imbunatati rapid sanatatea cardiovasculara.
-Gestionarea stresului:
Practici precum meditatia, yoga si tehnicile de respiratie profunda pot ajuta la reducerea nivelului de stres, care are un impact negativ asupra inimii si vaselor de sange.
-Consumati suplimente naturale:
- Uleiul de peste: bogat in acizi grasi omega-3, cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii si de reducere a trigliceridelor.
- Usturoiul: poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului.
- Turmericul: contine curcumina, un puternic antiinflamator care poate proteja vasele de sange, potrivit studiilor.
- Uleiuri esentiale: Mai multe cercetari demonstreaza ca uleiurile esentiale, inclusiv cimbru, cuisoare, ghimbir, eucalipt, fenicul si bergamota pot reduce enzimele inflamatorii COX-2.
- Magneziul: Acesta este un nutrient cheie care ajuta la relaxarea muschilor si echilibreaza nivelurile de minerale. Studiile in vitro au legat nivelurile scazute de magneziu de disfunctia endoteliala, care precede dezvoltarea arteriosclerozei.
- Coenzima Q10: Este un supliment care ajuta la apararea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi nocivi datorita protectiei antioxidante puternice. De exemplu, un studiu demonstreaza modul in care un supliment care combina usturoiul si CoQ10 poate stimula sanatatea inimii.
!!! Este important sa aveti o discutie cu medicul pentru a stabili cel mai potrivit plan de preventie sau tratament in functie de nevoile individuale.
Vezi si: Legatura dintre somn si bolile de inima – Descoperirile unui studiu revolutionar
Vezi si: Arterioscleroza vs. Ateroscleroza: Diferente cheie si impactul asupra sanatatii cardiovasculare
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: